Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Bikicsunáj és Ken Lee, avagy netes sztárok a válogatásokról

Nem tudnak angolul, mégis angol nyelvű slágert választottak a tehetségkutató műsorok válogatására. A saját halandzsanyelvük tette őket sztárrá: több százezren nézték meg videóikat az interneten.
Még csak a meghallgatásoknál tart a Megasztár ötödik szériája, de máris vannak olyan jelentkezők, akiket néhány nap alatt megismert az egész ország. Igaz, Szarka László neve talán nem mond semmit, de ha azt írjuk: Mr. Bikicsunáj, mindenki elmosolyogja magát. – Ja, ő az? Bikicsunáj vicsáj bikicsunáj tú rilisz tú szin számdú...

A 40 éves ököritófülpösi biztonsági őr egyik kedvenc zenekara az Alphaville. A Big in Japan című slágerük mellett a Forever Youngot is lefordította; saját halandzsanyelvén úgy hangzik: Furevü Ján. A válogató után még arról beszélt: nem érti, otthon miért ment olyan jól, a TV 2 stúdiójában pedig miért nem. Azóta több százezer rajongója van, internetes sztárrá vált.

Szarka László néhány nap alatt internetes sztárrá vált.
Forrás: youtube

A kereskedelmi csatorna vasárnap esti riportjából kiderült: Mr. Bikicsunáj nem érti, hogyan lehet egy rossz produkcióval ekkora népszerűségre szert tenni. Bevallotta, nem tud angolul, és egy magnókazettáról, hallás után énekelte azt, amit. Otthonában nincs internet, nem is sejtette, mennyien ismerik, ahogyan arról sem tudott, hogy csengőhanggá vált a produkciója, és pólókra nyomják a refrént: bikicsunáj.

Deccs dö hárt víl gó on

Nem Szarka Lászlóé az első olyan produkció, amelyik azért lett ismert, mert megnevettette a nézőket. A tavalyi Megasztár 4-be jelentkezett a debreceni Szilágyi Attila, aki Celine Dion világhírű slágerét, a Titanic című film betétdalát (...and spaces between us...) adta elő a négytagú zsűrinek. Választását azzal indokolta, hogy az énektanára szerint 4 oktávot tud kiénekelni.

Szilágyi Attila és Celine Dion között hatalmas a távolság.
Forrás: youtube

– Átvert az énektanárod – közölte Mester Tamás a skálázás után a fiatalemberrel. Szilágyi Attilát összezavarta a kritika. A meghallgatás után bevallotta: 4 éve várt arra a 30 másodpercre, amikor megmutathatja a hangját a szakértő zsűrinek. – Nem tudom, kinek higyjek, de egy biztos, ez most nem jött össze... – nyilatkozta. Később a csatorna magazinműsora felkereste Attilát, aki továbbra sem hitte el, hogy a négy oktáv valójában csak egy – de legalább beolvashatott a zsűrinek.

Ken Lee és Ken Gííí

A brit Pop Idol című tehetségkutató műsor formátumát rengeteg ország átvette, hogy felfedezzék a jobbnál jobb hangú énekeseket. Az egyik legismertebb produkció a Bulgarian Idolban hangzott el, amikor Valentina Hasan előadta a Ken Lee-t, vagyis Mariah Carey Without You című slágerét. A végén a zsűri megkérdezte tőle, hogy milyen nyelven énekelt, mire ő határozottan válaszolta, hogy angolul.

Valentina Hasan a Bulgarian Idolban. Mariah Carey is látta a produkcióját.
Forrás: youtube

Valentina jó példa arra, hogy rossz produkcióval is lehet valaki sztár: később felkérést kapott egy újabb éneklésre. Ebből a videóból kimaradt, de ekkor már úgy konferálták fel, hogy a nő, aki a szívéből énekel – igaz, a fellépésre már egy kicsit jobban készült.

De ne irigykedjünk a bolgárokra: a Megasztár 5 válogatásán megtalálták a magyar Valentinát. Igaz, sárgább, és kicsit vékonyabb, de a miénk...

Újabb gyöngyszem a Megasztár 5 válogatásáról: Ken Gííí.
Forrás: youtube

Felsorolásunk nem teljes. Ha ismer Ön is hasonló videókat, esetleg a családi archívumban található "versenyképes" felvétel, ossza meg a delmagyar.hu-val!

Tehetségkutatás évről évre

A Megasztár a TV2 magyar kereskedelmi televíziós csatorna tehetségkutató műsora, amely az ITV1 brit tévécsatorna Pop Idol című műsorának formátumán alapul. Az országos felhívást, majd válogatást követően 12 döntősből a nézők és a zsűri együtt választják ki az „Év hangját", akit lemezszerződéssel és értékes nyereményekkel jutalmaznak. Az első széria 2003-ban, a második 2004-ben, a harmadik 2005-ben indult. Világszerte számos tévéshow épül erre a formátumra, mint például American Idol, Canadian Idol, Indian Idol, Australian Idol, Malaysian Idol és Deutschland sucht den SuperStar.

2003 óta követjük figyelemmel, kiből lehet Megasztár. Fotó: TV2
2003 óta követjük figyelemmel, kiből lehet Megasztár.
Fotó: TV 2

Magyarországon a 2008-ban indult negyedik széria szakított az addigi hagyományokkal, és a francia Star Academy formátumát vette alapul. Az alsó korhatárt 12 évre módosították, és hét városba látogatott el a Megasztár-kamion. Az énekesek egy, a külvilágtól elzárt, bekamerázott házba költöztek a világhírű holland Big Brother című realityhez hasonlóan. Hétvégenként, mint azt a Megasztárban megszokhattuk, élő előadásokat láthattunk és a nézőknek kellett eldönteni, ki essen ki a műsorból.

Az ötödik évadot idén rendezik. A korhatárokat eltörölték, és az énekesek saját együtteseikkel is nevezhetnek. A válogatás az év tavaszán elkezdődött, melyből május 1-én, 8-án és 15-én már televíziós összeállítást sugároznak, miközben nyáron hét belföldi és három határon túli helyszínen folytatódik a casting. Forrás: wikipédia

Olvasóink írták

 • 12. p79 2010. május 12. 05:58
  „Az a baj, hogy az internetes "siker" után a pacák tényleg azt hiszi, hogy révbe ért. Egy időben Uhrin Benedeket kapták fel poénból, és nemes egyszerűségből csak Mesternek hívták. Amikor a Szigeten tomboltak rá az alkoholos befolyásoltság alatt álló fiatalok, szegény még el is hitte, hogy ő komolyan sztár lett. A legközelebbi Szigetre viszont már nem hívták meg, ő pedig nem értette, hogy miért.
  A bikicsunáj első hallásra tényleg vicces, de szerintem most már kezd kissé erőltetett lenni. Bár nálunk minden ... eladható, és ezt egyesek ki is használják...”
 • 11. THE 2010. május 12. 00:44
  „www.bikicsunaj.hu már bejegyzés alatt :D ebből mi lesz.. Legyen a 43-as hidunk neve is Bikicsunaj.”
 • 10. Rosmary53 2010. május 11. 19:03
  „A Facebook-on Bikicsunáj rajongó lettem, sőt használjuk a családi, baráti kommunikációban is a szöveget. Így a csunáj=szia, a vicsáj a szia fogadása, houmvavav gen= Isten áldjon, bikicsunáj=szövetség, gen on vej=titkos nyelv... a többit nem árulom el... de nagyon jól szórakozunk a nyelvészkedéssel, úgyhogy:
  Houmvava gen Mr. Bikicsunáj, vicsáj!”
 • 9. 1131 2010. május 11. 15:21
  „:-{)”
 • 8. gróf 2010. május 11. 13:38
  „Szórakoztat? -igen
  Van rá igény? -igen
  Érték? -nem! De lehet röhögni!

  Nincs ezzel semmi gond!”
 • 7. bélás 2010. május 11. 11:10
  „viccesnek vicces, de ugyanakkor szánalmas, hogy Magyarországon a sztárok ilyenek és ezek:(
  győzi”
 • 6. diverfrog 2010. május 11. 08:48
  „Azért valljátok be - többen vagyunk olyanok, akik könnyesre röhögtük magunkat a produkciók hallatán - láttán! :)”
 • 5. gróf 2010. május 11. 08:28
  „2. hozzászólás Stn 2010.05.11. 07:16

  Olyan haverjuk nem volt...olyan viszont volt aki mondta, hogy -gyerünk, jó vagy, próbáld meg!
  Hála nekik :D:D:D”
 • 4. benq 2010. május 11. 08:14
  „ezekből kellene több részt leadni szerintem nézettebb lenne bárminél”
 • 3. persona 2010. május 11. 07:30
  „Szarka úrnak le kellett volna védetnie a "bikicsunáját" :)”
 • 2. Stn 2010. május 11. 07:16
  „Soha nem értettem, hogy mi késztet rá embereket, hogy kiálljanak a kamera elé, és szánt szándékkal hülyét csináljanak magukból.

  Nincs ezeknek 1db haverjuk, aki szólna nekik, hogy :

  -Te! Józsi! Eztet izé... Nem kéne, érted. Gyere keverjük tovább a maltert.

  Mindazonáltal vallom, hogy a bikicsunáj még 1 év múlva is sláger lesz:)”
 • 1. kekeczke 2010. május 11. 06:47
  „döbbenet”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

220 milliárd Szegednek

Vezeti a 23 megyei jogú város rangsorát Szeged a 2007 óta elnyert uniós támogatások tekintetében. Tovább olvasom