Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Billentyűzött világzenét mindenkinek! Kulturált partizenével is szórakoztat a szegedi Docpiano Band

Létezik-e, hogy két zenész el tud vinni egy teljes bulit a hátán? Igen. Annak ellenére is, hogy a Docpiano Band zenei stílusa nem éppen a mainstream vonalába tartozik, a szegediek számos rendezvényen élvezhették már bravúros fellépéseiket, melyek sajátos hangulatát maga a közönség teremti meg.
A nyelv mindegy, csak a zene a lényeg – vallja a 80-as, 90-es évek zsidó popzenéit is játszó szegedi Docpiano Band, melynek két tagja sosem kész műsorral áll a színpadra: az országban egyedüliként kizárólag élő partizenével, a publikumra hangolódva szórakoztatnak.

Műfajilag nem könnyű behatárolni a zenéjüket. A harmincas éveikben járó Juhász Máté és Kovács András olyan kulturált popzenét, háttérzenét adnak elő, amelybe szinte minden belefér: feldolgozásaikkal kirándulnak a jazz, a latin és a swing világába, miközben a hallgatóság a zsidó kultúrával is közelebbi barátságba kerülhet a különleges és interaktív utazáson keresztül – időben és térben egyaránt. A megénekelt emberi érzések és vágyak mindenütt hasonlóak, a világ valamennyi kultúrája egyformán jelentős és fontos, nyelvtől függetlenül – vallják.

Az alábbi videóban a méltán híres és már feloszlott Bijou zenekar egy jazzy remake-je hallható a Doc Piano tolmácsolásában. Szerintük ez az egyik legeredetibb hangulatú dal, melyet mondanivalója miatt mindkét fiatalember nagyon megszeretett.
A korábban is sokszínű zenében utazó Juhász Máté és a karaokeműsorokat vezető, rockzenekarokban fellépő Kovács András először 7 éve játszottak együtt, majd némi szünet után több szegedi vendéglátóhely rendezvényén mutatkoztak be minőségi partizenéjükkel. Mivel szakmailag gyorsan egymásra hangolódtak, folytatásként formabontó hangszerelésükkel, az akusztikus elemek és a XXI. századi technika egyedülálló ötvözésével eveztek ki a nyilvánosság nyílt vizeire – tették mindezt a közönség számára is emészthető formában.

Az ügyvédként is ismert Juhász Máté a héber, jiddis dalokkal ismertette meg a már sok éve muzsikáló Andrást.

– A zsidó zene nem egyenlő a klezmerrel, jóval többről szól, de nem erőszakoljuk a közönségre a jiddis és héber dalokat, csak egyet-egyet csepegtetünk a számaink közé. A Hava Nagilát mindenki ismeri és szereti, sokan nem is tudják, hogy zsidó dal. A lengyel–litván eredetű, zsidó származású, Kanadában élt Leonard Cohen közkedvelt Hallelujáját minden fellépésen eljátsszuk – meséli András, aki a zene transzcendentalitásában hisz, számára a színpad templom, a zenéből pedig rengeteg energiát kap. Jelenleg jazz-zenésznek tanul.
– Nincs még két ilyen ember, aki szakmailag ennyire jól együtt tud dolgozni, fellépés alatt egymás rezdüléseire azonnal alkalmazkodni, ugyanakkor emberileg nagyon különbözünk egymástól. A magánéletben nem vagyunk barátok, remekül működő munkakapcsolat a miénk – vallja András, aki a Docpiano Band énekese, míg Máté a billentyűs hangszerekkel végzi el egy komplett kísérőzenekar munkáját. Hosszú távú terveik mellett többnyire kétéves ciklusokban terveznek.

Hakol Beseder, azaz Minden Rendben címmel korábban jelent már meg albumuk, mely vallási énekek, Tóra-idézetek saját stílusú feldolgozása, illetve izraeli pop, ismert és kevésbé ismert héber dallamok, világslágerek egyedi értelmezése. December 29-én a kisszínház közönsége elé hasonló műsorral lépnek, melyhez Borovics Tamás színészt is sikerült megnyerniük. Hogy milyen szerepe lesz a népszerű szegedi színésznek, az legyen meglepetés!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre népszerűbb a Márton-nap - terelés, lakoma, táncház és kézműves-foglalkozás a megyében

Egyre népszerűbb a Márton-nap - terelés, lakoma, táncház és kézműves-foglalkozás a megyében
Drága mulatság a Márton-nap, egy kiló libamájat 13 ezer forintért kínálnak a piacon, Víg Ferenc üzletéből még így is mind elfogyott. Ásotthalmon libaterelésnek lehettünk részesei, a megyei napsugár otthon helyi részlegének speciális lakói is aktívan közreműködtek. Tovább olvasom