Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Biokémiai világszenzáció Szegedről

Szegedi és amerikai biokémikusok világszenzációjával jelenik meg ma az egyik legrangosabb tudományos folyóirat, a Science internetes kiadása. Pósfai György csoportja létrehozta a legegyszerűbb működő sejtet. Nagy a verseny, hasonló kísérletek folynak ugyanis Kanadában, Japánban és Koreában.
A sikercsapat: Umenhoffer Kinga, Pósfai György, Szalkanovics Gáborné és Fehér Tamás. Fotó: Karnok Csaba
Pósfai György tíz éve kutatja a baktériumok genetikai állományát a Szegedi Biológiai Központban, jelenleg a biokémiai intézet igazgatója, az akadémia doktora. A biológusok, hogy megismerhessék, eddig egyre kisebb alkotórészekre szedték az élő szervezeteket. Újabban viszont ellentétes irányú folyamat kezdődött: a szintetikus biológia a molekuláris építőkövekből rak össze új szerkezeteket. A modellezéshez a kutatók több évtizede a kólibaktériumot használják, mert csak egyetlen, jól kezelhető sejtből áll.

– Mindent, amit az élőlények alapvető molekuláris működéséről megtudtunk, kólibaktérium segítségével modellezzük – magyarázta kutatócsoportja kísérleteiről Pósfai György. A kólibaktérium mindenki bélrendszerében megtalálható, rengeteg válfaja van. Ha jól működik, hasznos, hiszen vitaminokat termel, segít a tápanyagok lebontásában. Közismerten rossz híre akkor terjedt el, amikor egy szarvasmarhából eredő változata súlyos betegséget okozott a rosszul átsütött hús miatt.

Pósfai György ennek kimutatásában is részt vett, ekkor ismerkedett meg amerikai partnereivel, akikkel a mostani munkában is együtt dolgozott. A kólibaktérium tehát a legalaposabban ismert élőlény. Alkalmazása széleskörű, a gyógyszeriparban DNS-vakcinákat, inzulint, növekedési hormont, maláriagyógyszert állíttatnak vele elő. Sőt. Nem tévedés, még műanyagot is gyárt. Más élőlények génjeit szerelik bele, hogy létrehozza a szükséges kémiai alapanyagokat.

Versenyben a biogépért

Nagy a verseny, hasonló kísérletek folynak ugyanis Kanadában, Japánban és Koreában. A végcél, hogy általánosan használható biogépet, egy biztonságosan programozható sejtgyárat működtessenek, amit akár környezetszennyezések felszámolására vagy energiahordozók termelésére is be lehet vetni. Az egyszerűsített sejt egy virtuális, számítógéppel vezérelhető sejt létrehozásához is alapul szolgálhat.

– Ahhoz, hogy a sejt stabilan működjön, és mindig a várakozásoknak megfelelő eredménnyel „programozhassuk be", tökéletesen ismernünk kell a szerkezetét. És bár sokan sokféleképpen módosították már, a miénkhez hasonló „nagygenerált" nem végzett rajta senki – magyarázta a biokémikus szenzációs felfedezésük lényegét. Igyekeznek tehát elérni a lehető legjobban működő, legegyszerűbb sejtet. Felismerték, hogy a kólibaktérium 4300 génjének ötödére nincsen szükség. A fölösleget Pósfai György ötlete alapján kiszedik, és egyre jobban áttekinthető sejtet hoznak létre.

A kutatócsoport vezetője mérföldkőnek tartja az eredményüket: eddig már tizenöt százaléknyi gént, összesen 743-at kidobáltak. Várakozásaik beigazolódtak; az egyszerűsített sejt ugyanolyan jól szaporodik, mint az eredeti, sőt jobb lett annál. Sokkal stabilabb és nagyobb a tűrőképessége. Erről ad hírt Pósfai György szegedi – Fehér Tamás, Umenhoffer Kinga, Vitaly Kolisnychenko kutató, valamint Szalkanovics Ágnes asszisztens – és kilenc amerikai munkatársával a ma internetes formában megjelenő egyik legtekintélyesebb tudományos szaklapban, az amerikai Science-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező az akadálymentesítés

A hatósághoz fordultak a mozgáskorlátozottak, mert két éve nem akadálymentesítették a Nagyáruház… Tovább olvasom