Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Biokertet finanszíroz a Norvég Alap a szeri monostor romjain

Biokertet finanszíroz a Norvég Alap a szeri monostor romjainA szeri monostor romjain épülő létesítmény és a kolostorkert látványterve.A cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
Gyógynövény-feldolgozó részleget, palántaneveldét és ökoboltot is terveznek a műemlékké nyilvánított Szer monostora romjain. Mindezt jórészt a Norvég Alap finanszírozásából.
Az emlékpark gátőrházának felújítása után a Múlt útjain a Jövő ösvényeire című projekt részeként az ópusztaszeri Szer monostorának fejlesztése következik 150 millió forintból. A Norvég Alap támogatásából a monostor romjain egy fedett, 147 négyzetméteres épületet terveznek, a mellette lévő, 2000 négyzetméteres területen kolostorkertek várják majd a látogatókat.

– A romkert fejlesztésével gyógynövények termesztésére éppúgy lehetőség nyílik, mint a biokertészeti eljárások megismerésére – mondta Kardos Tamás, az emlékpark múzeumpedagógiai vezetője. Kiemelte, az oktatáson és a kutatáson kívül a projekt nagy hangsúlyt fektet a környezetbarát megoldásokra is, mint a napenergia, a csapadékvíz felhasználása, illetve saját üvegház kialakítása.
Biokert a monostor romjain: elkezdődött a munka. Fotó: Kuklis István
 

Kardos elárulta, a hazai mintát a pannonhalmi és a tihanyi apátság jelentette, míg külföldi példaként a New York-i Metropolitan múzeum mesterséges kertjét említette.

 A beruházásnak köszönhetően sok új munkahely jön létre, elsősorban a múzeumpedagógia és a kertészet területén – emellett önkénteseket is vár a jövő év májusában megnyíló létesítmény.


 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paprikás krumpliban vetélkedtek az iskolások

Paprikás krumpliban vetélkedtek az iskolások
Sűrű, fojtogató, könnyfakasztó füstbe burkolózott csütörtök délelőtt a Hansági Ferenc… Tovább olvasom