Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Biológusok támogatják a szegedi rajzfilmeseket

Negyedszer indul animációs filmkészítő kurzus Szegeden a Balázs Béla-díjas szegedi rajzfilmrendező Tót Pál „Paja" vezetésével. Gyakorlati haszna miatt a képzést a Szegedi Tudományegyetem biológus tanszékcsoportja is támogatja.
Mint dr. Rákhely Gábor, a biotechnológiai tanszékvezető-helyettese elmondta, az animációs képzés támogatásának elvi oka az, hogy fontosnak látják a különféle intellektuális területek, így a művészet és a tudomány összefogását, amelyek eredményei, eljárásai egymást erősíthetik, támogathatják. Fantáziát láttak az animáció gyakorlati oldalában is, amelynek segítségével átláthatóbbá, dinamikusabbá, életszerűbbé tehetők a különféle folyamatok modellezései, illetve a tudományos előadások prezentációi.

Ennek jegyében a négy éve működő bioinformatikai szakirány szerves részévé tették a háromdimenziós animációs tanfolyamot, amit terveik szerint később kiterjesztenének más egyetemi karokra is. Így általánosan művelő kurzusként a szegedi egyetem valamennyi hallgatója számára felvehető lesz majd a rajzfilmkészítés alapjait megismertető tanfolyam. A szükséges fejlesztések anyagi forrásainak előteremtésében a központi költségvetés tízmilliós nagyságrendű támogatására számítanak. Addig is ingyen bocsátják a kurzus szervezőinek rendelkezésre a kellő számú nagy teljesítményű számítógépet és termet.

A kurzust vezető Tóth Pál elmondta: eddigi tanfolyamaikon mintegy negyvenen kaptak bevezető képzést a 3D-s animációs filmkészítésbe. Hozzátette, az egyetem kiváló partnernek bizonyult az együttműködésben, hálás a támogatásukért.

Április 18-ától 23-áig tartó új kurzusuk szinte már teljesen betelt, a maradék pár helyre jelentkezni a Grand Caféban lehet. „Paja" önkormányzati támogatásban is bízik önálló rajzfilmkészítő műhelyük létrehozásához, az erről szóló előterjesztés már a kulturális bizottság asztalán van. Mint mondta, mindössze havi százhatvan-kétszázezer forintos támogatásra lenne szükségük az országosan is egyedülálló animációs műhely elindításához és működtetéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két helyen lesz második forduló a megyében

Csongrád megye hét választókerületéből négy már képviselőt küldött a parlamentbe: a szegedi Ujhelyi… Tovább olvasom