Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Biomassza továbbra is a terítéken

Szeged – Nem vonják vissza a biomassza erőműre vonatkozó hozzájárulást és nem lesz nyílt közbeszerzés sem. A prémium célkitűzéseket sem fogadták el.

12.58: Vége a közgyűlésnek.

12.55: Nem fogadták el a Testamentum Kft. vezetőjének 2013-as prémiumcélkitűzéseit és az SZKT-ra vonatkozó célkitűzéseket sem. De nem fogadták el a Testamentum Kft. 2012-es értékelését sem.

12.51: Lukácsházi Győző a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója. Az iskolaigazgatók esetén a Madách iskolában a tantestület által támogatott jelöltet támogatja a közgyűlés.

12.43: A szavazás értelmében marad a bizottsági javaslat a felújítási alapról: a 11 Fideszes kerület kapja a 60 millió 99 százalékát.

12.34: 14 igen és 14 tartózkodás mellett a közgyűlés nem fogadta el a biomassza erőművel kapcsolatos tulajdonosi hozzájárulás visszavonását és nyílt közbeszerzés kiírását. A Fidesz kitart a javaslat mellett.

Panelprolik és biomassza-oligarchák: közgyűlés Szegeden. Fotó: karnok Csaba (galéria)

12.02: Fél egykor szavaznak.

11.57: Kezdődik a zárt ülés. Semmi egyéb napirendi ponthoz nem szóltak hozzá a képviselők.

11.37: A nevelési-oktatási intézmények vezetői posztjára kiírt pályázatok véleményezése következik. Botka szerint aggályos, hogy a miniszter nevezi ki az igazgatókat, Szeged álljon ki az iskolák által támogatott jelöltek mellett, javasolja. Pocsai Blanka elmondja, a bizottság 90 százalékos megegyezésben az iskolák véleményét figyelembe véve tette le  a voksát. Tudja, hogy az átállás nem probléma mentes, de nem az a dolguk, hogy gátolják ezt.

Botka László azt mondja, döntést kell hozni, nem lehet mindenkit támogatni. Kötelességük kiállni a szegedi iskolák mellett. Solymos László azt mondja, Szeged eddig sem akadályozta az átállást. Az önkormányzat többször kérte levélben, hogy tájékoztassák a támogatott vezetők személyéről, választ azonban soha nem kaptak. A bizottság pedig nem minden esetben támogatta azt, akit a tantestület is, folytatja. Ma reggel a tankerületnek egyébként 42 millió forintos adóssága volt a város felé, teszi hozzá.

11.27: Haág Zalán úgy érzi, belvárosi körzetére még bőven ráférne a felújítás. Szentistványinak felhívja rá a figyelmét, hogy ne gondolja, hogy ő az egyetlen, aki itt a szakmaiságot képviseli. Úgy gondoloja, korábban sem volt arányos a pénz elosztása. 

A vita közben arról is folyik, hogy mely körzetekben nyerte meg Botka a polgármester választást. Haág Zalán és Mihálffy Béla körzetében például nem, állítják a képviselők. Mihálffy szerint ráadásul ott tesz keresztbe Botka Kiskundorozsmának, ahol csak tud, szerinte a polgármester semmit sem támogat. Botka szerint az a baj, hogy egyetlen jelentősebb fejlesztési pályázatot sem hoztak Szegednek.

Szentistványi szerint Haág Zalán összetéveszti őt Keresztúri Farkas Csabával. Nem ő képviseli a szakmaiságot, ő csak szeretné, ha a szakmaiság képviselve lenne.

11.16: Korábban volt egy prioritás lista, ami aszerint volt összeállítva, hogy mi szorul felújításra és azt hányan használják, mondja Botka László. Mihálffy Béla megismétli, amit Juhász Gyula mondott. Amikor Juhász benyújtotta az indítványát, akkor a két szocialista bizottsági tag elhagyta a termet, így nem volt lehetőség a tárgyalására, ezután következett az a beadvány, amiről most vitatkoznak. Járdarekonstrukciós terveket sorol, melyeket a Fideszes képviselők támogatnak, a polgármester viszont ellenük van.  Színvonaltalan, ócska demagógiának nevezi Botka Mihálffy beszédét. Most felsorolt 11 tervet, Botka listáján 23 van, állítja. Kiskundorozsma a Mihálffyt megelőző időszakban többet fejlődött, mint előtte bármikor, mondja.

Panelprolik és biomassza-oligarchák: közgyűlés Szegeden. Fotó: karnok Csaba (galéria)

Juhász Gyula leszögezi, hogy a teganp hozott határozat semmilyen törvényt nem sért. olyan listát fogadtak el, amit hónapokon keresztül egyeztettek a környezetgazdálkodással. Az MSZP csak tegnap rántotta elő a listáját. Miféle hozzáállás, hogy egy olyan listáról kéne döntést hozniuk, amit az utolsó pillanatban nyújtanak be, kiabálja.

11.10: Keresztúri Farkas Csaba visszatér az előző ponthoz. Szerinte az Osztrovszky utca 1. részletben történő értékesítése törvénytelen. Mutyit sejt mondja, és várná Mózes Ervin törvényességi észrevételét, mert szerinte a csak oktatási célokra felhasználható épület ily módú értékesítése rendelet ellenes. A polgármester felhívja rá a figyelmét, hogy az épület nem kel el, ezért kell részletfizetést ajánlani. Amennyiben valaki egy összegben fizetne természetesen előnyt élvezne.

Juhász Gyula a felújítási alap szétosztásához szól hozzá. Botka szerint az, hogy egy városban mely játszótereket, utcákat kell rendbehozni, nem lehet politikai kérdés. Azokra a területekre kell koncentrálni, amiket sokat használnak.Természetesen nagyon fontos a többi is, de nincs annyi pénzt. Egyáltalán a keret költségvetésben való szerepeltetése a Fidesz ötlete volt, mondja Juhász Gyula, és ők már az elején megmondták, hogy a külső területekre akarnak koncentrálni. Botka szerint a saját politikai céljaikra használnák a pénzt.

Szentistványi szerint Juhász Gyula nagyon fontos dolgot mondott, amikor előzőleg így reagált a témára: "Ez van!". Ez nagyon szomorú, ugyanis tényleg azt jelenti, hogy politikai döntésről van szó. Ráadásul mindig, alapvetően így műkodik a helyi és országos politika is.

10.53: Kezdődik a vita a pénzosztásról. Botka László elmondja, hogy 60 millió forint jut évente a városban szükséges felújításokra. A mostani bizottsági ülés azonban olyan döntést hozott, hogy ennek a pénznek a 99 százaléka olyan városrészeknek jutna, melyeket Fideszes politikus képvisel. Elmondja, ez felháborító, de bizonyos javításokat, például a veszélyes játszóterek felújítását, egyébként is el kell végezni.

10.40: Áttérünk a SZÉSZ módosításokra. Szentistványi István szerint, bár fontos a  jó foci, de talán nem a stadion építés a legfontosabb, gondolva itt a Felső-Tisza parti építkezésre. Botka László szerint, ha Szegeden bármi épül, amihez megvan a támogatás, akkor legyen. Ha azt kérdezi tőle Szentistványi, hogy ezt a 2-2,5 milliárdot értelmesebb célokra is el tudná-e költeni a polgármester, akkor a válasza igen. De most erre van lehetőség. 

Szentistványi alapvetően egyetért, kivéve azzal, hogy ha bármilyen "talált" pénzt el kéne fogadni. Ezek a "beleugrások", meg a "gigantomán emlékmű" állítás hozzák a várost néha nagyon rossz helyzetbe.

10.20: Szentistványi István az esélyegyenlőségi programhoz szól hozzá. Szerinte egy év múlva a közgyűlésnek kellene felülvizsgálnia a programot, nem az illetékes bizottságnak. Solymos László szerint ugyanezt a vitát egy nyílt bizottsági ülésen ugyanúgy lefolytathatja Szentistványi a bizottság elnökével, hiszen most sem szólt hozzá más a vitához. A módosító javaslatot nem fogadta el a közgyűlés, maga a program átment.

Panelprolik és biomassza-oligarchák: közgyűlés Szegeden. Fotó: karnok Csaba (galéria)

10.06:  Nagy Sándor felhívja rá a figyelmet, hogy most is épp termálkutakat fúrnak a városban, ráadásul 10 év alatt meg is térülne egy ilyen projekt. Juhász Gyula (Fidesz) fejét fogva rohan ki. "Ezt nem lehet bírni"- mondja.

Bohács Zsolt szerint nem térül meg a rendszer és nem is volt olyan kút a térségben, ami másfél évnél tovább működött volna. Azt mondja, hogy a város egy millió forintért 50 százalékos részesedést kapna a 3 milliárdos cégből.

Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) szerint lánccsörgetés és pampafüst, amit az MSZP művel. Juhász Gyula visszajött. Szerinte Botka maga ismerte be, hogy kezdeményezte a biomassza erőmű létrehozását a Népszabadság hasábjain. Ha ez így lenne, mondja Botka, már lenne biomassza erőmű.

Nagy Sándor nem is tudja, hogy reagáljon-e Bohács Zsolt szavaira, szerinte ugyanis azok csak a Matolcsy-féle okkult gazdaságtudománnyal hozhatók összefüggésbe.

10.02: A Fidesz szerint vannak polgárok és panelprolik, ráadásul a rókusiak arra sem voltak méltók a frakció szemében, hogy tájékoztassák őket, mielőtt benyújtják a javaslatot, mondja Tóth Károly (MSZP). Ők nem a biomassza-oligarchák támogatására esküdtek fel.

10.00: Kónya Gábor (MSZP) szerint a használati melegvízként működő "sárga és büdös" Szeged összes panelját érinti. Jól emlékszik a város, milyen volt, amikor 12-13 éve bevezették. Szerinte, mint munkahelyteremtő beruházás sem állja meg a hellyét, ahhoz túl kevés ember kell hozzá.

9.58: Szentistványi István (LMP) sem támogatja a beadványt jelen formájában. Az LMP is garanciákat vár. Botka László szerint a Fidesz nem tud arra választ adni, hogy miért fél a nyílt közbeszerzéstől Egyértelmű, hogy kinek az érdeke a fontos.

9.51: Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) szerint nem támasztotta alá a Fidesz a kezdeményezést semmilyen komolyan vehető dokumentációval. Ebben a pillanatban csak a beruházók profitját garantálják a szerződések, azt nem hogy valóban csökken a rezsi. Ráadásul a helyi Fidesz frakció nem reagál Illés Zoltán szavaira.

Póda Jenő (Fidesz) szerint, ha Ausztriában és Németországban működtethetőek ezek az erőművek, akkor az ügyet helyből lesöpröni az asztalról felelőtlenség. Továbbra is azt mondja, egyelőre még csak a pályáztatási szakasznál tratank, másról addig nem kell beszélni, amíg nem nyertek rá támogatást.

Botka László szerint nem mond igazat Póda: nem elvi, hanem visszavonhatatlan tulajdonosi hozzájárulást szavaztak meg. Termálenergiára pedig a baloldal kétszer is adott be előterjesztést, amit mindahányszor leszavaztak. Póda szerint ez a bizonyos javaslat a termál felhasználásra kidolgozatlan és légből kapott volt az MSZP részéről. Botka szerint helyes, hogy Ausztriával és Németországgal példálózik Póda, de ott egy képviselő nem mern eilyen módon előterjeszteni egy javaslatot. A tremál kérdés pedig már eldőlt, az egyetem ugyanis épp most folytatja geotermikus beruházását, teszi hozzá.

9.29:
Ménesi Imre (MSZP) szerint a rendszerváltás óta először volt sikeres Szegeden egy népi kezdeményezés. A parlamentben Illés Zoltán, államtitkár is azt mondta, hogy a lakosság akaratát kell érvényesíteni, hívja fel rá a figyelmet. Szerinte az egyetlen támogató a városrészben a patikus, aki abból él, hogy az emberek megbetegednek. Szeretné tudni, hogy a fideszes képviselők között kinek van lelkiismerete, ki hajlandó az erőmű ellen szavazni. Miközben beszél a Fidesz bekiabál és nevet.

Bohács Zsolt (Fidesz) válaszában elmondja, hogy ők csupán lehetőséget biztosítanak rá, hogy megvalósítható legyen az erőmű. Ehhez még sok engedély kell majd, a cél az, hogy kevesebbet fizessen a lakosság. Szerinte csökkenni fog a légszennyezés, csökkenni fog a szén-dioxid kibocsátás. Azt mondja, egyértelmű, hogy politikai előnyt szeretnének kovácsolni az ügyből. Ha a technika már olyan szinten áll, hogy a visszasajtoló kutak biztos működnek, akkor fogjanak ilyen beruházásba.

Botka szerint a visszasajtolás ócska érv, ráadásul Bohács Zsolt is megszavazta a parlamentben a visszasajtolás eltörlését. Solymos László alpolgármester szerint a beruházó sem tudta meggyőzni az ott élőket a lakossági fórumon arról, hogy az erőmű nem környezetkárosító. Nincs ugyanis környezettanulmány, ez az igazi probléma, mondja. Ráadásul a felelőtlen előszerződés miatt, ha mégsem valósul meg a projekt, még kártérítési pert is indíthat a város ellen a beruházó. Továbbra is nyílt versenyt, közbeszerzést javasol.

9.17: A napirendről szavaznak. A hulladék gazdálkodási társulási megállapodást, és az esélyegyenlőségi beadványt előre veszik, közvetlenül a biomasszára vonatkozó népi kezdeményezés után tárgyalják.  Az illetékes bizottság tegnap döntést hozott a 60 milliós közterület fenntartási, felújítási alapról, folytatja Botka. E szerint a pénz 90 százaléka a Fideszes képviselők irányította 11 városrészhez jutna. Felháborítónak tartja a polgármester a döntést, így nem írta alá tegnap, ezt sürgősségi indítványként kell  majd tárgyalni.

Panelprolik és biomassza-oligarchák: közgyűlés Szegeden. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Törvényességi észrevételek érkeznek Mózes Ervin főjegyzőtől. A Testamentum Kft. vezetőjének 2013-as prémiumcélkitűzései aránytalanok és nem határozták meg a belső százalékokat az egyedi célkitűzések között. A 2012-es célkitűzések sem felelnek meg továbbra sem. Ugyanúgy nem felel meg a Szegedi Sport és fürdőkre vonatkozó beadvány. A közgyűlés mindent napirendre vett, amihez a főjegyző törvényességi észrevételt fűzött. A bizottsági ülés döntésének felfüggesztése is napirenden.

9.15: A kormány az emberek érdekében tesz intézkedéseket, olvassa fel Mihálffy Béla (Fidesz). A rezsicsökkentésre, a tervezett családtámogatási intézkedésekre hívja fel a figyelmet. Köszöni a döntéseket. A Fidesz frakció tapsol. Botka László szerint a szegediek nyilván a Varga-csomagot is meg fogják köszönni. Kéri az irodát, hogy levélben köszönje meg a Fidesznek, hogy leküldte ezt a levelet. 

9.10: Kezdünk! Kozma József (MSZP) szólal fel napirend előtt. A Holocaust szegedi áldozataira emlékszik. Soha többé kirekesztést, soha többé rasszizmust, mondja. Egy preces néma csenddel adózunk az emléküknek.

9.04: A szocialista frakció már a helyén ül, a Fideszes és kereszténydemokrata képviselők még hiányoznak. Késve kezdődik a közgyűlés.

Korábban írtuk:

Az ülésen szó lesz az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló rendelet módosításáról, az önkormányzat 2013. évi költségvetésének módosításáról, a 2013-2014. óvodai nevelési év előkészítéséről valamint a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata által működtetett állami fenntartású nevelési-oktatási intézmények vezetői pályázatainak véleményezéséről.

De ami a legfontosabb: biomasszáznak, prémiumoznak is és megtárgyalják a Lány rózsákkal szobor kihelyezését!

Ha gondolja, a napirendi pontokról itt tájékozódhat.                     

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. kormoska 2013. június 30. 18:13
  „36.vélemény

  "Az általam visszasírt világ" már nem jön vissza,tudom jól.
  Annak ellenére sírom vissza,hogy csak a 30-as éveim végén járok!
  Említed a demokráciát:Megnyugtatlak,ez a mostani állapot sem az.Sem országos,sem városi szinten.

  A baloldal nem azért nem kezdeményezett helyi népszavazást,mert ott mindenki h...e,hanem mert nem volt rá idő a következő közgyűlésig.
  Eldőlt,az erőművet elkezdik építeni de korántsem biztos,hogy fel is épül teljesen.
  Mint ahogy az is eldőlt,hogy ezzel a Szegedi Fidesz végérvényesen elásta magát,legalábbis Rókuson és Újrókuson biztosan!
  Ugyanis a tiltakozó íveket hitelesen aláíró,nagyjából 6000 ember között számos jobboldali is volt.Rájöttek,hogy a légszennyezés pártfüggetlen...........”
 • 39. tinta77 2013. június 30. 13:51
  „Megtudtuk a cikkből, hogy a Madách utcai iskola vezetői pályázatáról mi a bizottság véleménye. A többi iskolák esetében miért nem publikus, hogy kit támogatott a közgyűlés és kit nem?”
 • 38. vélemény 2013. június 29. 15:49
  „30. pala1964
  vélemény, te túl egyszerű vagy ..
  - Te meg sokkszerű. :)”
 • 37. vélemény 2013. június 29. 14:33
  „30. pala1964
  Te viszont nagyszerű vagy, de sajnos nem sok közöd van a valósághoz. :)
  Ha ez a születési éved, akkor én jóval régebben mondhatom magam született szegedinek. :)”
 • 36. vélemény 2013. június 29. 14:25
  „32. kormoska
  egy azaz 1 + szavazat döntött
  - Ez a demokrácia.
  Az általatok visszasírt időkben még ellenszavazat sem lehetett volna.”
 • 35. vélemény 2013. június 29. 14:13
  „27. zeuszka
  Kevesebb mint egy évet kell várnunk Bohács és Póda kereshet új állást magának
  - Nekik nem ez a főállásuk. Ez csak egy mellékes jövedelem forrás.”
 • 34. vélemény 2013. június 29. 13:54
  „32. kormoska
  Jobb helyeken helyi népszavazást írnak ki ilyen kérdésekről
  - Ebben egyetértek. Volt ahol sikert is ért el vele a lakosság erőmű ügyben.
  A szegedi szoci politikusok mégsem erre gyűjtöttek aláírást, mert ők ebből a helyzetből akartak politikai tőkét kovácsolni.
  Minden épeszű ember tudhatta, hogy Bohács frakcióvezető az igen gombot nyomatja meg harmadszorra is.
  Botkáék mindig is a hangulatkeltésre, a nyugdíjasok felháborítására játszottak.”
 • 33. vélemény 2013. június 29. 13:44
  „28. Tapasztalt
  nem nagy többség....de bőven több,mint amennyi a népi kezdeményezés érvényességéhez kel!!!
  - A minimum 10% helyett 10,7 %
  A többség 50% felett kezdődik.
  Mit értek el a szoci politikusok ezzel?
  Még egy szavazást ugyanolyan eredménnyel.
  Az erőmű helyszínét és egyesek harácsolását, hatalommal való visszaélését én sem támogatom, de nem vagyok naiv, mint a vörös köddel elborított elméjű szenteskedők.”
 • 32. kormoska 2013. június 29. 12:19
  „Ahogy korábbi írásaimban megmondtam!
  Csak áterőltették a biomasszát.......,ami felháborító hogy egy azaz 1 + szavazat döntött egy ekkora volumenű beruházás megvalósulásáról!
  14 mellette,14 tartózkodik és az így helyes?
  Jobb helyeken helyi népszavazást írnak ki ilyen kérdésekről,felháborító,szégyen!”
 • 31. jozkó 2013. június 29. 11:35
  „19. Gonda István:

  "Mi lenne, ha Botka lemondana...és időközi választásokat kérne...? "

  Ekkora ostobaságot nem csinál.Pontosan tudja, hogy akkor Szegednek egy évvel korábban lenne Fidesz vezetése.
  Könnyelműen nem adja el azt a lehetőséget, hogy még egy évig elvarrogathatja a szálakat.
  Neki Szeged polgármesteri széke már nagyon nem vonzó - de rögtön nem tudna maga helyett szocialista jelöltet állítani.
  Nem csak azért, mert nincs is arra igazán alkalmas jelöltje - hanem mert ő Botka László....ettől még bedobhatná a törölközőt, alkalmas jelöltje egy év múlva sem lesz.
  A nyomósabb ok inkább az, hogy országosan a baloldalon még nem dőlt el a "ki kit győz le" játék - és Botka úr nem szívesen fegyverezné le magát idő előtt: könnyen kiderülne, hogy meztelen a király!
  Így aztán az előadás folytatódik- bár a forgatókönyvet sem ő írja már és a széke sem "rendezői szék".
  Ősztől /még inkább az év elejétől/ majd felpörög az előadás: tragikomédia , vagy amit akartok!”
 • 30. pala1964 2013. június 29. 11:15
  „vélemény, te túl egyszerű vagy, menj vissza Vásárhelyre, de ha futja rá, bátran mehetsz Debrecenbe is, ott is nagyon intelligens, szintednek megfelelő polgármester van, biztosan jól szót fogtok ti ketten érteni”
 • 29. vélemény 2013. június 28. 23:24
  „26. ötös
  vélemény - más véleményed nincs?
  - 21, 22, 23, 24, 25
  Ennyi nem elég?”
 • 28. Tapasztalt 2013. június 28. 22:29
  „véleményke, nem nagy többség....de bőven több,mint amennyi a népi kezdeményezés érvényességéhez kel!!! De a fideszeseid megint látványosan lesz..ták a nép véleményét, követelését. Ök csak önző magán gazdasági érdekeket képviselnek, nem először....”
 • 27. zeuszka 2013. június 28. 21:52
  „Kevesebb mint egy évet kell várnunk Bohács és Póda kereshet új állást magának mert isten igazából ezek tényleg nem Szeged pártiak.”
 • 26. ötös 2013. június 28. 21:28
  „vélemény - más véleményed nincs? Ez nem talált. Szerinted jól csinálják? Az ember, aki oda küldte őket nem számít???”
 • 25. vélemény 2013. június 28. 20:11
  „17. ötös
  10 parancsolat 7. és 10. pontja megsértve!
  - Azért nem mindig csonakos név alatt írsz, mert így többnek látszol?”
 • 24. vélemény 2013. június 28. 20:03
  „9. geza
  - A lakók kevesebb, mint 11% írt alá az MSZP-s politikusoknak.
  - Ez lenne a nagy többség?”
 • 23. vélemény 2013. június 28. 20:00
  „8. Horthyszobor
  Kozma úr is megemlékezett...
  - Egy szoci párttitkártól elvárják a volt SZDSZ-es liberálisok.
  Szárszón is mind Együtt voltak.”
 • 22. vélemény 2013. június 28. 19:55
  „1. csonakos 2013.06.28. 07:16
  Csak remélni merem, ...
  - Mire számítottál?
  Más téren sincs sok közöd a realitáshoz.”
 • 21. vélemény 2013. június 28. 19:52
  „Bohács Zsolt:
  .. a cél az, hogy kevesebbet fizessen a lakosság.
  - Arról Viktor központilag gondoskodik.
  B ZS-t bizonyára más ösztönzi.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 millió forint képzésfejlesztésre

100 millió forintos pályázati támogatást nyert az oktatás és a képzés minőségének javítására a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskola. Tovább olvasom