Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Biopolisz, az egészségipari park

Szeged milyen nagyberuházásra számíthat? Mit jelent: biopolisz? Milyen részekből áll az egészségipari kulcsprojekt? E kérdésre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozat előadásán Mikó Tivadar, a Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum elnöke.
– Szeged egyetlen területen kiemelkedő, és ez az emberi tudás, ennélfogva Szeged kitörési pontja a tudásipar – jelenti ki Mikó Tivadar. Az egyetemen és a szegedi kutatóintézetekben kétezer kutató dolgozik, háromnegyed részük az élettudományok, negyven százalékuk az orvos- és gyógyszerészeti tudományok terén. A gazdaság fellendülését és Szeged jövőjét a biopolisz program keretében az egészségipar, a környezetvédelmi biotechnológia és az agrár-bioinnovációs biotechnológia jelenti.

– Programunk az egészségipar három szintjének megfelelően, három egymásra támaszkodó, egymás munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő hatásait kölcsönösen erősítő részből áll – magyarázza a professzor. E körbe tartoznak az egészségügyi közszolgáltatások; az egészségüggyel vagy az egészséggel kapcsolatos térítéses szolgáltatások; továbbá az egészségipari K+F alapú gazdaságfejlesztés.

– Az egészségipari projektet alulról szerveződő, regionális gazdaságfejlesztési stratégia keretében valósítjuk meg – jelzi a várható hatások mélységét Mikó Tivadar. – Közgazdasági törvényszerűségek szerint tovagyűrűző folyamat indul el: az első körben megerősödött vállalkozások a megnövekedett feladatot csak nagyobb üzemmérettel képesek ellátni, ami újabb beruházásokat indukál. Az új beruházás ismét elindítja az elsődleges, majd a másodlagos regionális multiplikátor hatást, és a tovagyűrűző folyamat révén Szeged, majd a dél-alföldi régió gazdasága önfenntartó növekedési pályára áll.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi TIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedre ért az Európa-díj

Az Európa Tanács bizottsága a magyar városok közül elsőként Szegedet tüntette ki az Európa-díjjal. A… Tovább olvasom