Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Bíróságra mennek a károsultak

Sokat bukott az a százezer kisbefektető, aki nyílt végű ingatlanalapokba fektette megtakarított pénzét. Az alapok kifizetését – mint korábban írtuk – tavaly novemberben 90 napra felfüggesztette a PSZÁF, s ez alatt az értékük jelentősen lecsökkent. A banki károsultak bíróságon keresik az igazukat. 433 milliárd forint befektetés hozama – vesztesége – a tét.
Tavaly novemberben, a pénzügyi válság kezdetén néhány nap alatt több milliárd forintot vontak ki a befektetők a bankok nyílt végű ingatlanalapjaiból. A nagyarányú készpénzkiáramlás miatt a felügyelet az ingatlanalapokat felfüggesztette, majd módosította a kifizetési szabályokat: az igény bejelentése után csak 90 nappal később lehetett a befektetési jegyeket visszaváltani. Ez idő alatt azonban az alapok lényegesen leértékelődtek.

Így járt a vásárhelyi Ungewiss Katalin is. Az asszony nyugdíjas korára félretett pénzének egy része foszlott szerte az alapok kifizetésének felfüggesztése idején.

– Elsőnek én is azt gondoltam, hogy részt veszek abban a perközösségben, amelyet a Banki Károsultak Önvédelmi Szövetsége szándékozik indítani. De mégis elállok tőle, hiszen bizonytalan az állam ellen indítandó per kimenetele, már azt sem lehet tudni, az eljárás hány évig tart. Ha pedig vesztünk, akkor még a perköltséget is állnunk kell. Egyébként is úgy érzem, semmi esélyünk a nyerésre – mondta.

Az alapkezelők ellen bírósági úton fellépni kívánó, az interneten szerveződő Banki Károsultak Önvédelmi Szövetsége szerint legalább 100 ezer ember járhatott pórul, s 433 milliárd forint befektetésről lehet szó. Honlapjukon azonban eddig ezernél alig többen regisztráltak,.

– Már csak a tanulság kedvéért is nekik akarok menni – nyilatkozta röviden lapunknak Telkes József, a szövetség kezdeményezője. Hozzátette: senkiben sem bízik, úgy véli, hogy a weblapjukon regisztrálók egy része is inkább csak jó- vagy rosszhiszemű kíváncsi lehet. A pert a tervek szerint ősszel indítják, az ügyvédi irodát nyilvános pályázaton már ki is választották.

Közel 400 ezer forint mínusz

2005 közepén vásárolt szegedi olvasónk az egyik ingatlanalap befektetési jegyeiből, banki kamatnál nagyobb hozamra számítva hosszabb távú befektetésével – írtuk mellékletünkben 2008 december 22-én. A válság miatt azonban közel 30 befektetési alap – ismertebben csengő közülük például az OTP, az MKB, a Quaestor, a Raiffeisen, a Budapest Alapkezelő és a CIB – élt azzal a lehetőséggel novemberben, hogy időt kér a kifizetésre. Jobbára 90 banki napot. Olvasónk november 26-i megbízását 2009 április 6-ra igazolta vissza a befektetési alap – természetesen az akkor érvényes árfolyamon. Ez utóbbi 1,49-ról 1,178-ra csökkent, így 1 millió 830 ezer forint, helyett 1 millió 453 ezret kapott – több mint négy hónap után. Ő tagja lett a pertársaságnak, s bízik kára megtérülésében, illetve enyhítésében.

Olvasóink írták

 • 4. Léni 2009. július 26. 15:19
  „l. rendstar
  IGAZAD VAN!”
 • 3. lapaj45 2009. május 20. 21:48
  „A visszaváltás felfüggesztésének indoka: a befektetők érdekében meg kell gátolni a nagymérvű pénzkivonást az ingatlanalapokból. A felfüggesztést követően az esetek többségében a visszaváltást kezdeményező ügyfelet a banki alkalmazott arról győzködte, hogy jobban jár, ha bent hagyja pénzmaradványát. S aki hagyta magát befolyásolni (=félrevezetni), s nov.-dec. helyett csak ez év elején adott megbízást a visszaváltásra, még nagyobbat bukik.
  Egyik 80 éves ismerősöm azért nem mer csatlakozni a Banki Károsultak Önvédelmi Szövetségéhez, mert tart a bank retorziójától, fél, hogy még csökkent értéken se váltják vissza befektetési jegyeit.

  Vadkapitalizmus = a bankok szabadrablása?!”
 • 2. veva 2009. május 20. 14:36
  „Nem mohóságról van szó! Az esetek többségében a nyugdíjas, aki korábban hagyományos takarékbetétben tartotta évtizedek alatt összekuporgatott megtakarítását, a kamatadó kivédésére befektetési javaslatot kért a banki ügyintézőtől. S a bank (amelynek több évtizede ügyfele, az is, amelyikkel "Megbízunk egymásban") alkalmazottja a közepes kockázatú, bármikor visszaváltható, szerény (évi 6-7 %) hozamot ígérő ingatlanalapot ajánlotta.”
 • 1. redstar 2009. május 19. 11:50
  „Az, hogy valaki kicsit nagyobbat akar szakítani, az nem jelenti azt, hogy sikerül is neki....Mohók voltak - így jártak!
  Sajnos a lakosság 99 %-a csak tanulgatja még mindig a vadkapitalizmus szabályait /98%-a a büdös életben nem fogja megérteni..:-(((/ - a dörzsölt pénzügyi szakemberek meg ott szívatják őket, ahol érik...
  Hja, barátaim, ´89-ben kellett volna gondolkodni!! :-))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klub a Presztízs díjasoknak

Szeged - A Délmagyarország és a Szegedi Tudományegyetem Gazdasági Presztízs Díját az elmúlt év… Tovább olvasom