Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Bírság jár, ha kiszökik a kutya

150 ezer forintra is büntethetik a felelőtlen kutyatartókat az augusztus elsején életbe lépő új állatvédelmi kormányrendelet alapján. A kutyások szerint javulhat az ebtartás helyzete
– ha nem is azonnal, de hosszú távon mindenképp.
Június közepén fogadta el a parlament az állatvédelmi tárgyú kormányrendeletek módosítását. Újraszabályozták az állatvédelmi bírság mértékét, jövő januártól minden négy hónapnál idősebb kutyát kötelező mikrochippel ellátni. A rendelkezések zöme viszont már augusztus elsejétől hatályos: többek között a kutyák tartásáról szóló bekezdés, valamint az állatok elválaszthatóságát és a farokkurtítást szabályozó részek. Érdekesség: gömb alakú akváriumban immár nem lehet gerinces állatot tartani.

Bírság jár, ha kiszökik a kutya. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Augusztustól a 20 kilogramm alatti kutyákat legalább 10, a 20–40 kiló közöttieket legalább 15 négyzetméteren lehet tartani, ennél nehezebb ebeknek pedig minimum 20 négyzetméteres „lakhelyet" kell biztosítani. Hat hónaposnál fiatalabb kutyát tilos kikötni, a tilalom 2016-tól életkortól függetlenül minden ebre érvényes lesz. Az átmeneti időszakban pedig a kistestű kutyát 4, a közepeset 6, a nagytestűeket pedig 8 méternél rövidebb kötélre tilos kikötni. Megváltoznak az elválasztás szabályai is: kutya-, macska-, vadászgörénykölyköket 8 hetes korukig az anyjukkal kell tartani. Viszont újra engedélyezett a farokkurtítás, amennyiben azt a kutyus 7 napos koráig elvégzik.

– A felelős állattartásért módosították a kormányrendeletet – mondta lapunknak Seres Zoltán. Az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület elnöke kifejtette: a megfelelő tartás, a szökés megakadályozása is belekerült a rendeletbe. – Ha kiszökik a kutya, bírságolható lesz a gazda, ugyanis ő felelős az állatért. Ugyanez igaz arra az esetre is, ha kidobják az ebet, vagy megharap valakit – magyarázta Seres Zoltán. Mint fogalmazott, „Magyarországon sokkal több az állat, mint a felelős gazda".

A változásokkal kapcsolatban az állatvédő egyesület elnöke megjegyezte: „Nemhogy chipet nem raknak a kutyába, az alapvető oltásokat sem adatják be nekik, amivel nemcsak az ebet, hanem a fertőzések, a férgesedés révén saját magukat is veszélyeztetik az állattartók". Az új rendelet szerint az állatorvosoknak jelenteniük kell, ha jelöletlen kutyával találkoznak. – Számunkra még nem egyértelmű, hogy az állatok védelmében alkotott rendelet betartását ki fogja ellenőrizni. Az biztos, hogy 150 ezer forintos bírságra is számíthatnak a hanyag gazdák – fogalmazott Seres Zoltán, hozzátéve: a szigorodó szabályok többletterhet rónak az állatvédőkre is, mint mondta, a felelőtlen gazdák, félve a bírságtól, utcára tehetik egykori kedvencüket. – Hosszú távon hatásos lehet a szabályozás, több lesz a gondos állattartó.

Bírság jár, ha kiszökik a kutya. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– A kutyák hatalmas mozgásigényű állatok, lehet, hogy néhány ebnek jobb tartási körülményeket hoz az új rendelet, hozzáteszem: sajnos – fogalmazott Vajdáné Nemes Nagy Panka a kötelezően előírt minimális élettérrel kapcsolatban. A Szegedi Kutya Klub iskolavezetője szerint minden ebtartónak egyértelműnek és természetesnek kellene lennie, hogy sétáltatja és futtatja a kutyáját. – A mikrochip beültetése a központi adatbázisba regisztrálás nélkül semmit sem ér – emlékeztetett az oktató, hozzátéve: az új szabályozás kötelezi az állatorvosokat az adatbázisba való felvételre. – Ha a gazdák megfelelően szocializálnák kedvencüket, figyelembe vennék a kutyák igényeit, sok balesetet elkerülhetnénk – mondta.

– Eddig is volt megfelelő méretű kennelünk, minket szinte nem is érint a változás – kommentál Robár János. A komondorokat tenyésztő szegedi férfi szerint „emberfüggő, hogy javul-e a kutyatartás körülménye".

Olvasóink írták

70 hozzászólás
 • 70. katika75 2012. július 12. 06:45
  „Szilveszterkor sok kutyus elszökik.Félelmében kifut még a világból is.Azért erre is jó lenne odafigyelni.
  A másik:Külföldön élek.Ez elég hideg ország.Itt tényleg csak a felelős gazdi tart kutyát.Ugyanis törvény van rá,hogy nem tarthatod az udvaron.Pont emiatt,az összes eddig általam látott kutya,maximálisan szocializálódott.Az emberrel együtt,az ember BARÁTJAKÉNT éli az életét.És érdekes módon itt például nem esznek kisgyerekeket.Én túlzásnak tartom,hogy egynémelyik kutyás még az ágyába is beengedi a kutyáját és a szőrt sem szeretem mindenütt.De ebben az országban el lehet dönteni,hogy tartok -e kutyát-az állattartás összes nyűgével együtt-és lesz egy igazi jó barátom,vagy sem.Ilyen egyszerű.
  És végül:Mindig ember-hiba van.”
 • 69. állatbarát3 2012. július 11. 13:45
  „65!
  Nálad a pont!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 68. macs 2012. július 11. 11:27
  „66. lukrecia,
  én ismertem egy családot, két gyerekük van. Az egyik toporzékolva követelőzik, a másik csendben szemlélődik. Erre varrj gombot!”
 • 67. macs 2012. július 11. 11:25
  „65. Pandahusi,
  ne fáradj! Úgyse tudod meggyőzni azokat, akik szerint nem lehet panelban kutyát tartani. Ők meg vannak győződve az igazukról. És ha veletek töltenének egy napot, akkor se változna a véleményük. :-)”
 • 66. lukrecia 2012. július 10. 22:20
  „Két különböző szűlőnek a még különbözőbb gyermeke jutott eszembe. Állnak a játékbolt vagy a kassza előtt . Az egyik szűlő gyermeke toporzékol, lábát és önmagát veri a padlóhoz, mert kiakarja követelni a játékot. Az anyukája továbbra sem tudja nevelni.
  Másik szülő gyermeke ugyanakkor teljesen normálisan viselkedik , semmi jelzést nem tesz a kiváncsiságon felül, hogy itt valamit kikellene követelnie az anyjától.
  Két különböző szülő, két neveltetés”
 • 65. Pandahusi 2012. július 10. 21:30
  „Tetszenek ezek az értelmes megnyilvánulások, hogy kínzás panelban tartani a kutyát. Jót mosolyogtam rajta. Szerintem a legtöbb kertben tartott kutyának fele olyan jó dolga nincs, mint az enyémnek, aki panelban van. Elég nagy mozgásigénnyel rendelkezik, amit számos programmal vezetek le, ellenben a legtöbb magánházas gazdival, aki kicsapja az udvarra a kutyáját, hogy szocializálódjon, fáradjon el. Nem kell leírni a panelos gazdikat, mert elképzelhető, hogy többet foglalkoznak a derék négylábúval, mint a többiek. Persze a magánházasoknál is van kivétel, félreértés ne essék.
  Én kegyetlenül állatkínzó lehetek, mert panelban tartom a kutyám. El lehet jönni, megnézni a körülményeket, és hogy hogyan telik egy napunk. Aztán ha még akkor is állatkínzó vagyok, akkor kövezzetek meg... Tényleg hatalmas kínzás a napi legalább 3 séta, és az állandó foglalkozás. A sok panelos állatkínzó esténként összeszokott gyűlni, és a futtatóban elengedjük a halálra kínzott ebeinket, akik vidáman szaladnak játszani, és ÖSSZESZEDJÜK az ürüléküket. Bevallom én olyan módon is szoktam kínozni, hogy elviszem fürdeni a kutyastrandra, megyek vele kirándulni és frizbizek illetve labdázok vele. Ne röhögtessetek már, hogy ez az állatkínzás... Inkább az a szörnyű, hogy alig van olyan hely, ahol el lehet engedni a kutyákat. Na meg, hogy a hasonló cikkekkel állandóan egymás ellen uszítják a kutyás és a nem kutyás embereket. Nevetséges ami itt megy...”
 • 64. állatbarát3 2012. július 10. 20:17
  „62!
  Nem azt írtam, hogy a kutya lakásfüggő,én azt írtam, hogy szeret gazdi közelben lenni, és ha a gazdi panelban lakik, ő ott érzi magát jól.
  Az, hogy értelmesebb, okosabb, stb azért van, mert olyan dolgokra is felfigyel anélkül, hogy tanítanád, amit az udvaron nem tapasztal.
  Végezetül egy panelban élő kutyát nem csak sétáltatni lehet, és ha kicsit töröd a buksid, még neked is lehetnek ötleteid a mozgásigény kielégítésére, csak akarni kell és időt áldozni rá, sőt még te is élvezheted.”
 • 63. Herli 2012. július 10. 17:33
  „60. macs 2012.07.10. 13:15 >>>>
  Meg kell nevelni a kutyát, de az sok elfoglaltsággal és macerával jár.
  A sógorom példája, hogy lehet.
  Annak a kutyának kiabálhatnak az utcáról, és verhetik a kaput, nem érdekli.
  De, ha véletlenül bejönne az udvarba (ugye véd), akkor azt nem felejtené el az illető.
  Tehát lehet és kell nevelni a kutyát, mert különben ő neveli a gazdát. Rossz felé.”
 • 62. 3795639 2012. július 10. 17:02
  „59.
  A kutya nem panelba, társasházba való.A kutyával való foglalkozás sem lakásfüggő, hanem embere válogatja. Nem a kutya a buta, hanem a gazdája aki nem foglalkozik vele és nem tanítja.
  Azért kínzás, mert a panelban élő a kutya mozgásigényét messze nem pótolja a sétáltatás.
  61.
  Sajnos nem csak a kutyával nem foglalkoznak, de sok esetben a gyermekkel sem. A fordítottja is igaz, egy nagytestű kutya a kertes ház rossz kerítését kidöntve a kiskutyáját sétáltató gyermeket és a pórázon lévő kiskutyát támadta meg.”
 • 61. macs 2012. július 10. 13:17
  „55. Herli,
  a kutya területet véd. Megtörtént velem az eset. Anyámék utcájában is sok kutya van. Amikor megyek a járdán ugatnak, fel-fel ugrálnak. Egyszer az egyik háznál javították a kerítést és levették a drótot, és ezt én se, a kutya se vette észre. Mindketten meglepődtünk. A kutya rám nézett, megállt, majd visszafordult. :-)
  Más. A gyerekek rendszeresen mennek el a házunk előtt, és van köztük kettő, akik rendszeresen húznak végig egy botot a dróton. A kutyák ezt borzasztóan utálják, és ugatnak, a kölykök meg jókat röhögnek. Már többször kértük ne csinálják, sőt a szülőkkel is beszéltünk, sajnos eredménytelenül. Ilyenkor szerinted mi a teendő?”
 • 60. macs 2012. július 10. 13:15
  „55. Herli,
  a kutya területet véd. Megtörtént velem az eset. Anyámék utcájában is sok kutya van. Amikor megyek a járdán ugatnak, fel-fel ugrálnak. Egyszer az egyik háznál javították a kerítést és levették a drótot, és ezt én se, a kutya se vette észre. Mindketten meglepődtünk. A kutya rám nézett, megállt, majd visszafordult. :-)
  Más. A gyerekek rendszeresen mennek el a házunk előtt, és van köztük kettő, akik rendszeresen húznak végig egy botot a dróton. A kutyák ezt borzasztóan utálják, és ugatnak, a kölykök meg jókat röhögnek. Már többször kértük ne csinálják, sőt a szülőkkel is beszéltünk, sajnos eredménytelenül. Ilyenkor szerinted mi a teendő?”
 • 59. állatbarát3 2012. július 10. 13:07
  „53!
  "panellakásokban kínozzák a szerencsétlen kutyákat"
  Miért állatkínzás az, ha a gazda közelében éli az életét egy állat. Nem egyet ismerek, ahol családi házban él a kutya, és alig lehet kituszkolni a lakásból. Sokkal értelesebb, okosabb, nevelhetőbb, mint az a társuk, aki az udvaron éli az életét.”
 • 58. rózsakert 2012. július 10. 11:18
  „57.Sasu17 2012.07.09. 23:37

  Boldogok a lelki szegények....

  Van az a szint-ahová már nem ereszkedem le - egy biztos semmilyen szempontból nem cserélnék Önnel!

  Te szemétláda,annak örülnél a legjobban,ha szarrá büntetnék az embereket!---EZ TETSZIK - LÁTOM TÜKÖRBE NÉZETT.

  SAJNA-A TAPASZATLATOM AZ , HOGY A FELELŐSSÉGTUDAT NEM ISMERÉSE-HIÁNYA ÖNÖKNÉL NÉPBETEGSÉG---
  -szemetelés- közlekedési szabálytalanságok tömkelege --tolakodás-udvariatlanság stb----hagyjuk.

  ELŐBB SZEMBESÜLJÖN---ÉS MAJD RÁJÖN , HOGY A NÉP NAGY RÉSZE FOLYTONOS MENEKÜLÉSBEN VAN.

  REMÉLEM MEGÉRTI DIREKT AZ ÖN KEDVÉÉRT PROSZTON FOGALMAZOTT ÍRÁSOM.”
 • 57. Sasu17 2012. július 09. 23:37
  „Rózsakert!
  Nem vetted észre,hogy már a kommunizmusban élsz???
  Te szemétláda,annak örülnél a legjobban,ha szarrá büntetnék az embereket!
  Nyilván egy szegény gyökér vagy,akinek nem telik kutyára,és ha már neked nem jó akkor másnak se legyen!
  Az is örömet okozna,ha spicliskedhetnél kedvedre!
  Valószínűleg,meg is teszed!Naa,az ilyeneket kellene kiírtani ebből az országból!”
 • 56. Aranea 2012. július 09. 22:56
  „53. 3795639
  Létezik, sőt pár ismerős már használja is.
  Kutya-macska GPS
  http://extravaganzia.eu/termekek_kiv.php?cs=GPS-nyomkoveto-15&t=Kutya-macska-GPS-89”
 • 55. Herli 2012. július 09. 21:08
  „Szőregen a nagyanyámék Sarkantyú utcájában, ha oda megyek, minden ház kerítését tépik a képzetlen, hülyénél-hülyébb kutyák. Nincs kiképezve egy se, vadak és félelmet keltenek a gyalogjárdán közlekedőkben.
  Sokan inkább az úton mennek ezért, de ott meg elüthetik őket, főleg az öregeket.”
 • 54. 3795639 2012. július 09. 21:02
  „természetesen nyakörvre szerelhető akkumulátorokkal, klímával, stb....”
 • 53. 3795639 2012. július 09. 20:53
  „Nem elég, hogy panellakásokban kínozzák a szerencsétlen kutyákat a következő lépés az azonosító chip mellé egy nyomkövető GPS beültetése lesz.”
 • 52. Aranea 2012. július 09. 20:40
  „49. rózsakert 2012.07.09. 19:18
  "6- volt kaukázusi medveölőm - mert kellett - higgye el-ha nem jó kézben van a póráz vagy a szájkosár ha fent van , ha nincs- ---és nincs megfelelően betanítva---ÉS AZ ILYEN TIPUSÚ KUTYÁK 95%-A NINCS BETANÍTVA---ha elindul-esélyem nincs-még nekem sem megfogni---igenis fegyverek egy buta kéz által vezetve."
  Kau? Így már értem a szemléletét: szinte minden kiállításon volt szerencsém a büszke, "igazi kutyások" falhoz-csőhöz-oszlophoz láncolt kaukázusi és középázsiai juhászaihoz. Ebben az esetben az adott egyedekre is vonatkozik az - általam is említett - veszélyes eb kitétel.
  De hogy csak az Ön által ismert/tartott fajtákból kiindulva általánosságban minden kutyára vonatkoztasson egy ilyen tulajdonságot?! JópárSZÁZ fajtára próbálja meg ugyanazt a sablont ráhúzni.
  Nekünk több mint 30 éve dogjaink vannak, mi CSALÁDTAGNAK, CSALÁDTAGKÉNT tartjuk a kutyáinkat. Pl. a szüleim ha csak kenyérért mentek a sarki boltba, ment velük a kutya a kocsiban. Számomra is mindig alapvető volt, hogy mindenhova magammal vigyem a kutyámat. Eszem ágában sincs vele őrző-védőzni. A kutyám értékesebb számomra bárminél, mint amit védhetene - legyen az autó vagy ház. Az embert első sorban barátnak tekintse (ez általánosságban tökéletesen jellemző a dogokra, az elvétve felbukkanó problémás egyedek jellemzően olyan gazdától kerül elő, aki végképp nem törődött az alapvető szocializációval sem). Alapvető engedelmességi képzés mellett ezzel a fajtával nincs ilyen - számomra igencsak elképzelhetetlen - gond, hogy pl. tömegben vezetve bármire is kitámadna.
  Németeknél miért működik az, hogy csak veszélyes ebre kell szájkosár? 2003-as dortmundi világkiállításon pont a rendőr szólt ránk, hogy veszélyes-e a kutya, hogy szájkosarat raktunk rá a városban? Nevetve mondta, hogy nyugodtan vegyük, le, itt mindenkinek a saját felelőssége és belátása a kutya: ha a sz*rt hagyja szét a tulaj, megbüntetik, ha meg megharap valakit a kutyája, akkor még jobban. Ennyi.

  "5-a panel most igazán jól esne egy ilyen kutyusnak---van vagy 60 fok benne---nem tudom mennyi-nem is érdekel-nem ilyen helyen lakom...kutya nem való ilyen pici zárt helyre."
  A birka mellett a pusztán biztosan jól érzi magát az említett kutya, még a napsütésnek is kitéve (jobb esetben gyér árnyékban delelve).
  Volt szerencsém téglablokkoshoz, panelhez, kislakáshoz, mindenhez az életem folyamán. Elmondhatom, hogy ilyen kánikulában szívesebben voltam napközben bent, mint kint, (akár napon, akár árnyékban) még akkor is, amikor nem volt klíma. Legtöbb ismerősömnél pedig eleve klímás a lakás, amit az ember folyamatosan alapszinten üzemeltet. Arról nem is szólván, hogy csak azért, mert Ön megteheti, hogy 4.000 nm-est birtokot vegyen, stb. attól az emberek kb. 95%-a nem engedheti meg ezt magának! Vagy kisebb kerttel kell beérniük, vagy lakással. A kutya pedig éppen az Ön által oly előszeretettel emlegetett lelki béke megteremtéséhez szervesen hozzájárul a városi, lakáslakó embereknél. Engem pl. kifejezetten megnyugtat a kutya jelenléte - kizárólag az embereken húzom fel magam.

  Lelki békéről persze lehet osztani az észt, nekem az önhöz hasonlók miatt nincs, és nem is lesz soha, amíg csak létezek. Tudja, léteznek még kamikázék - vagy ha tetszik: veszett patkányok - akik nem engednek a helyes útból pusztán azért, hogy behódolva mások kívánalmainak, megpróbáljanak beállni a sorba, és nyugodtan bégetve haladjanak a birkanyájjal. S ha csak egyetlen ember elgondolkodik azokon, amiket írtam, akkor már nem volt felesleges a "békétlenkedésem".”
 • 51. lukrecia 2012. július 09. 19:39
  „50 Rosengarten: A névnapom miatt ne aggódj. Mi újság Norvégiában a fjordokban?
  na és ezt a rám akasztott drollocska kérdést is meg kellene már beszélni. Békatelepre menjek , vagy belvárosi elbeszélgetés lesz??”
70 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jegyzett jegyzői esetek a megyében

Román Évát méltatlanság miatt felmentették, Hevesi Tamást fegyelmivel elbocsátották, Kerekes Tibort indoklás nélkül leváltották, Somodi Lilla pedig önként lemondott. Tovább olvasom