Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

Bírság várhat a szabálytalankodó kutyatartókra Szegeden is

A közterület-felügyelők bírságot róhatnak ki azokra a kutyatartókra, akik nem tartják be a szabályokat. A legtöbben csak figyelmeztetést kapnak, de vannak, akikhez rendőrt kell hívni. Mások elszaladnak a felelősség elől. Razziánk során csak szóbeli figyelmeztetések születtek.
Korábban már írtunk azokról a hanyag kutyatartókról, akik nem gyűjtik össze házi kedvenceik végtermékeit. A szegedi önkormányzat szabálysértési osztályától megtudtuk: aki a közterületen hagyja az állat piszkát, akár ötvenezer forintig terjedő büntetést is kaphat. Az utóbbi négy évben azonban nem érkezett hozzájuk ilyen feljelentés. Az „aknák" is folyamatosan termelődnek, és gyakran a tett helyszínén maradnak – büntetlenül. Utánajártunk, kik és hogyan regulázhatják meg a kutyatartókat.

Szabályok

„A tulajdonos, illetve az eb vezetésével megbízott személy köteles az eb által közterületen, illetve a lakóház közös használatú helyiségében (udvarán) okozott szennyeződést azonnal eltávolítani" – olvasható az ebtartási szabályzat 12. paragrafus, harmadik bekezdésében. A szabályzat meghatározza, hogy Szegeden hol lehet kutyát póráz nélkül sétáltatni, és hogy mely kutyafajtáknál kötelező szájkosár használata.

– Kifejezetten kutyás ellenőrzést másfél havonta tartunk. Ilyenkor a rendőrséggel együtt „ütünk rajta" az ebtartókon. Egyébként saját területén mindenki naponta ellenőrzi a közterülettel kapcsolatos munkálatokkal együtt – halljuk Csüllög István közterület-felügyelőtől a tegnap reggeli razzia első helyszínén, az Etelka sor mögött húzódó töltésnél. Első alanyunk itt sétáltatta német juhászát.

– Ne jöjjenek közelebb! – int óvatosságra az asszony. – Nem bánt a kutya, csak nem szereti az idegeneket. Fő az óvatosság – mondja, miközben kérdésünkre kék színű nejlonzacskót húz elő a zsebéből. Póráz, „mobilvécé" megvan, na de hol a szájkosár, ha az eb nem szereti az idegeneket? – Ez az első alkalom, ezért most csak egy figyelmeztetést kap a gazdi, és egy szórólapot, amelyen világosan olvashatók az ebtartási szabályok. Legközelebb 500-tól 10 ezer forintos bírságot szabunk ki – magyarázza a felügyelő. Kérdésünkre elmondja, az összeget minden esetben a felügyelő határozza meg. Ha például egy ebtartó gyerekeket ijesztget a kutyával, biztosan a legsúlyosabb büntetést kapja.
Persze csak ha nem szalad el.

220 figyelmeztetés

A Szegedi Közterület-felügyelőség munkatársai tavaly összesen 40 ezer forint helyszíni bírságot róttak ki. Utólagos befizetéssel összesen 35 ezer forintot kellett fizetniük a vétkező ebtartóknak. Két szabálysértési feljelentés született, 220-an pedig névre szóló figyelmeztetéssel „úszták meg" a szabályok megszegését.

– Sokszor előfordult, hogy amikor meglátta a kutya tulajdonosa, hogy feléje tartunk, egyszerűen elszaladt. Vagy amikor elmondtuk, hogy szabálysértést követett el, nem akarta igazolni magát. Ilyenkor rendőrt hívunk, aki bírságol vagy feljelentést tesz.

A Stefánián rozsdabarna palotapincsi kapkodja felénk apró lábait. Mögötte ősz hajú gazdája cammog. – Nem minket kell zaklatni – mondja, majd előkap egy szatyrot, benne újságpapírba csomagolt kis lapáttal, és a még gőzölgő bogyókkal...

A razzián láttunk még rotweilert szájkosárral, a Lechner téren „Colombo kutyáját" pórázzal – egyik sem hagyott „bizonyítékot" ottjártunkkor. Az egyik gazdi, Szlancsik Tímea elmondta, összeszokott társaság jár a térre, akik mindig összeszedik a kutyagumit, mert utána úgyis csak ők lépnének bele. Jól tudják, hogy kik a hanyagok, azokra mindig rászólnak, hiszen a közterület-felügyelők nem lehetnek ott mindig, mindenhol.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőlőlugas az ásotthalmi Champs-Elysées-n

Egy körúton ritkán pöfög csotrogány, ketyeró, csettegő – ennyi néven nevezik a környéken az… Tovább olvasom