Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Bivalyerőt vetettek be Mórahalmon

Mórahalom - Egyedülálló látványosság létesült Mórahalom határában: a látogatható bivalyrezervátum. Az őshonos magyar igavonók elsődleges feladata a Nagyszéksóstó rendbetétele, de már a tenyésztésükre is gondolt az alapító Kiskunsági Nemzeti Park és az önkormányzat.
Több mint tíz év tervezőmunkája ért be tegnap Mórahalom határában. Átadta a nagyszéksóstói bivalyrezervátumot a két fő partner, aki együtt pályázott az Unióhoz: a magyar–szerb határon is átnyúló természetvédelmi terület gazdája a Kiskunsági Nemzeti Park képviseletében Vajna Tamásné igazgató, a terület hasznosítását kezdeményező önkormányzat nevében Nógrádi Zoltán polgármester.

Az országban egyedülálló turisztikai látványosság jött létre 47,5 millió forintos támogatásból és 2,5 millió forint önerővel. Kuriózum, mert annak ellenére, hogy a százhektáros terület változatlanul a nemzeti park védett része – látogatható.

Az út felől ugyancsak különlegesség: Csongrád megye első akadálymentes kilátója. Innen belátni a bivalyok földjére, a rezervátum túlsó felén emelt másik toronyból pedig a gyurgyalagok fészkelőhelyére leshetnek be a látogatók.

Amikor kiszabadul a gulya: 45 bivalytehén ismerkedik új otthonával. Fotó: Segesvári Csaba
Amikor kiszabadul a gulya: 45 bivalytehén ismerkedik új otthonával.
Fotó: Segesvári Csaba

– A Nagyszéksóstó, amelyet öt kilométer villanypásztor hasít ki a környezetéből, a hetvenes években eszményi mélységű szikes halastóként szolgált. Az aszállyal és a talajvíz visszahúzódásával a tó húsz éve rohamosan apadni kezdett, néhány évig a vízfoltokon pompázott még a tündérrózsa, ám a tó hamarosan kiszáradt. Már csak a mindent elborító nádas emlékeztet rá, a szegélyén pedig elgazosodott a legelő. Madárvilága megfogyatkozott, bölömbika és törpegém fészkel benne előszeretettel – tudtuk meg Krnács György természetvédelmi őrtől.

Márványfehér bivalytej

Katonaviseltek nevezik viccesen bivalytejnek a cikóriakávét, látszik, nem ittak még az igazi márványfehér italból. A bivalytehén 10-20 hektót is ad évente, teje hamarabb alszik meg a tehéntejnél, és vitamindúsabb is annál. A belőle készült sajt a mozzarella, a feta és a scheddar. A bivaly húsa rendkívül egészséges, a borjúé pedig olyan porhanyós, mint a tehénborjúé.

Ennek a lepusztult tájnak a helyreállítására pályázott pénzt a nemzeti park, mégpedig kreatív ötlettől vezérelve élő erőre alapoztak: a bivalyokéra. Hivatalos közbeszerzési eljárást hirdettek a bivalybeszerzésre. Az első rezervátumlakók meg is érkeztek néhány napja a Fertő-Hansági Nemzeti Parkból és – mint látni a nyomaikból – be is lakták már az új otthonukat. A barmok látványnak sem utolsók: meghökkentő, amint 45 bivaly egy gulyában ringatózik a nádasban.

Magyar hagyományt is ápolnak, ugyanis a házibivaly védett magyar őshonos igavonó. Gyökerei állítólag Indiába nyúlnak. (Nem véletlen, hogy Kányádi Sándor azt verseli róla:

„S azért olyan billegő / a bivaly járása, / mert hajóval érkezett / őkelme e tájra.") Félezer éve pedig kifejezetten tenyésztik is idehaza. Igénytelen lévén hívják a szegény ember tehenének – a birka mellett. Hatalmas termetű, nem ritkán két méter magasságúra is megnő, akár 20-25 évig is elél. Valóban bivalyerős, igavonóereje másfélszer akkora, mint a marháé. A nemritkán 800 kilós állat még a szürkemarhánál is kevesebbel beéri; megeszik kákát, nádat, szittyót, mocsári füveket. Így tíz év alatt a Nagyszéksóstó nádasát is lelegelik, patájukkal közben letapossák a földfelszínt, és ettől visszaáll az eredeti szikes-tavas táj. A módszer nem új, más nemzeti parkok is bevetik, de ilyen látványgulya egy sincsen közöttük. A megyében nem ők az első bivalyok: két éve a nemzeti park Pusztaszerre telepített egy elzártan élő gulyát, annak már száz feletti a létszáma.

Nem kell sokáig várni, tavasszal jön a bika! Fotó: Segesvári Csaba
Nem kell sokáig várni, tavasszal jön a bika!
Fotó: Segesvári Csaba

Bivalybika tavaszra

Hamarosan a saját nevelésű utánpótlásra is gondolni lehet, mert a mórahalmi állomány lassan eléri a 4-5 éves ivarérett kort. Ehhez viszont még hiányzik a mórahalmi határban egy tetterős tenyészbika. Merthogy – félreértés ne essék – az újdonsült rezervátumlakók mind nőstények annak ellenére, hogy szarvuk sarjadt. Mint megtudtuk, tavasszal várható egy hím. És akkor lesz csak komor bikája a vidéknek, mert bár a bivaly jámbor állat, nincsen veszedelmesebb ellenfél egy felingerelt bivalybika kétméteres szarvánál.

Olvasóink írták

 • 14. lelketlen 2008. július 13. 20:41
  „válasz nem érkezett,ezért magam találgatok.lehet,hogy az egyik a személyi igazolvány,a másik a forgalmi engedély,a zöld kártyát meg hátul produkálja.”
 • 13. lelketlen 2008. július 12. 16:48
  „na ehhez megint nem értek,ezért megkérdezem.szükséges mindkét fülbe ezt a műanyag "bivalypasszust"elhelyezni.vagy esetleg születik egyfülű bivaly is.”
 • 12. lelketlen 2008. július 12. 16:29
  „gyerekek.én nem ismerem se nógrádit,sem a homok-hátsági kistérségek konkrét problémáit,megoldási lehetőségeiket.ezt Ti az ott élők ismerhetik.ennek ellenére bátorkodom nagyon jó dolognak tartani ezt a bivalyfarmot,nem csak a bivalyok tekintetében.”
 • 11. puhos 2008. július 12. 15:14
  „Egyetértek kissor 9. hsz-ban leírtakkal. Én mh. környékén lakom úgyhogy tudom és érzem, hogy mit akart írni!”
 • 10. lelketlen 2008. július 12. 13:53
  „Kissor.
  a kormány nem nógrádit,hanem az általa is képviselt homok - hátság ügyeit támogatja.nem az a lényeg,hogy kié az ötlet,hanem az,hogy megvalósítható e és a megvalósíthatóság a térség érdekei szolgálja e.ez a bivalyos dolog is egy ilyen.szerintem ez a normális és minden területen igy kellene müködnie.”
 • 9. Kissor 2008. július 12. 13:51
  „Bivaly: hogy van az, hogy csak morahalom fejlodik a tobbi homoki telepules meg nem? ugy, haverom, hogy ez mindent lenyul a tobbi elol, a tobbi meg balfasz mert hagyja magat szivatni! Kistereseg neveben palyazik, azutan morahalom kolti el a nyeremenyt? Ez nem ugyes, ez undorito! mind e mellett nem igazi fideszes (hihi)”
 • 8. Bivaly 2008. július 12. 13:20
  „Kissor: biztosan van alapja, amit mondasz, de attól még ügyes. Nem tudom, mórahalmi vagy e, ha nem, nézd meg!”
 • 7. Kissor 2008. július 12. 13:15
  „a kommunista kormany 6!!! esztedeje segiti a morahalmi tolvajnogradit??? minek? aztan meg sir a a parlamentben, meg kommunistazik??!! menjen a fenebe!”
 • 6. KristoGergely 2008. július 12. 13:04
  „En is nagyon jo otletnek tartom, es mar nagyon kivancsi vagyok. Amint tehetem, biztos meglatogatom!”
 • 5. Bivaly 2008. július 12. 10:44
  „A város vezetőjével nem szimpatizálok, de el kell ismerni, ügyesen végzi a dolgát, sok fideszes városvezetés vehetne róla példát, hiszen nem haszontalan dolgokra áldozza a közpénzt. Ez a bivalyügy jó ötlet, gratula!”
 • 4. Acadian 2008. július 12. 10:06
  „Nem Balaton felvidek az meg. Sokaig az volt az orszag egyetlen bivalyallomanya,amit az ottani allami gazdasag igazgatoja dugott el ott amikor dontottek a tervgazdasag dicsosegere a mo-i bivalyallmany felszamolasarol. Evekig csak a helyiek tudtak rola ok meg nem beszeltek rola a varosi nadragos emboroknek akiknek meg eszuk agaban sem volt kulonosebben azon a mocsaras videken boklaszni . Amikor aztan megis kiderult mar enyhebb idokben akkor szenzacio volt, hogy van MO-on ilyen meg”
 • 3. lelketlen 2008. július 12. 10:05
  „gratulálok mindenkinek aki eme remek dolog létrehozásáben résztvett.kiváló ötlet,a kép alapján ragyogó megvalósítás.feltétlenül megnézem.”
 • 2. uto-pista 2008. július 12. 07:41
  „Ehhez hasonló gyurgyalagos bivalyrezervátum található a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó Kápolnapusztán. Gyönyörűek és érdekesek. Ott a néhai, volt Kisbalaton déli csücskében vannak. Szürke marhájuk is van. Közel a gyönyörűszép Kányavári sziget. Hátha még a Tüskevár című könyvben olvasottakat nem felejtették el teljesen. Mindenkinek ajánlom.”
 • 1. Ősmagyar 2008. július 12. 06:58
  „Megyek megnézni!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nálunk testrészekre még nincs biztosítás

Szeged - A világ legdrágább testrészei több milliárd forintnak megfelelő összegbe kerülnek. Van, aki… Tovább olvasom