Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Bizalmat éreznek az idegen iránt

Üllés - Bizalomtesztet végeztünk az üllési tanyavilágban, ahol január elején magukat polgárőröknek kiadó férfiak fosztottak ki embereket, miután azok beengedték otthonukba őket.
– Jó napot kívánunk! Szeretnénk pár kérdést feltenni! Bemehetünk? – ezekkel a mondatokkal teszteltük az üllési tanyavilágban élő embereket, hogy beengednek-e mindenféle előzetes igazolás nélkül egy ismeretlent az otthonukba. Január elején számoltunk be arról, hogy több homokháti településen – köztük Üllésen – magukat polgárőrnek kiadó férfiakat engedtek be tanyájukba az ott élők, akiknek később elterelték a figyelmét, majd megszabadították őket értékeiktől.

Először Dobai Imre tanyájánál próbálkoztunk a bejutással. Az 59 éves férfi felesége érkezésünkkor éppen palacsintát sütött a több épületből álló tanya konyhájában, miközben férje házuk belső szobájába kísért minket. – Jobb a melegben beszélgetni – mondta még azelőtt, hogy lelepleztük volna látogatásunk valódi okát. Miért engedett be minket – kérdeztük tőle, miközben orra alá nyomtuk lapunk korábbi számát, amiben a kifosztásról szóló cikket közöltük le. – Nem hallottam az esetről, de azt tudom, hogy Üllésről már kitiltották a házaló árusokat. De hát tőlünk nincs nagyon mit ellopni. Mit vitt volna el? Az órát? A tévét? Egyébként 5 évente ha jár errefelé egy idegen. Én bízok az emberekben – válaszolta a férfi.

Dobai Imre bízik az emberekben, de ha kell, meg tudja védeni magát. Fotó: Schmidt Andrea
Dobai Imre bízik az emberekben, de ha kell, meg tudja védeni magát.
Fotó: Schmidt Andrea

Azt is elmondta: még elég jó kondiban érzi magát ahhoz, hogy birokra keljen azzal, aki rossz szándékkal kopogtat nála. – Katona voltam, és dolgoztam vagyonőrként is – mesélt előéletéről, majd csak ezután kérte el tőlünk újságíró-igazolványunkat, hogy ellenőrizze: valóban azok vagyunk-e, akinek mondtuk magunkat. – Aztán nehogy visszajöjjenek este, és kiraboljanak! – mondta búcsúzóul a férfi, aki szemlátomást elgondolkodott azon, hogy legközelebb is beengedjen-e egy idegent a lakásába.

Nyitott ajtó fogadott minket a Geder család üllési tanyáján. Először egy ugatós puli szaladt ki elénk, majd kisvártatva a gazda, Geder Árpád is megjelent a kapuban. Fent leírt mondatunkat neki is elmondtuk, mire füttyentett egyet, s az addig hevesen ugató 2 éves Pamacs kutya már visszavonulót is fújt.

Üllésről, miként a tábla is mutatja, kitiltották a házaló árusokat. Fotó: Schmidt Andrea
Üllésről, miként a tábla is mutatja, kitiltották a házaló árusokat.
Fotó: Schmidt Andrea

– Miben segíthetek? – kérdezte a négygyermekes családapa, miközben bekísért minket tanyájuk konyhájába. Ő sem hallott a település környékén garázdálkodó álpolgárőrökről, de azt mondta, ismerősnek tűntünk neki, ezért engedett be minket a házába. – Egyszer azzal jöttek be hozzánk ismeretlenek, hogy ők is a mi tanyánkhoz hasonlót akarnak venni, mi volt az ára, szeretnének körbenézni. Nem engedtem be őket – mesélt el egy történetet a férfi arról, hogy azért nem mindenki nyer bebocsátást hozzájuk.

5–10 perc alatt eldöntik

Geder Árpád ismeri a polgárőröket és a különböző cégek óraleolvasóit is, rajtuk kívül más nem lépheti át tanyájuk kapuját. Szomszédjairól azt mesélte, hogy mindannyian bizalommal vannak az idegenek iránt, de 5–10 perc alatt azért el tudják dönteni, hogy milyen szándékkal kopogtatott náluk az illető.

Olvasóink írták

 • 6. IVY 2010. február 04. 15:04
  „Majd ha elvágják a nyakukat, már nem lesznek annyira bizalmasak.
  Ostobák!”
 • 5. flexsnake 2010. február 02. 10:36
  „Legközelebb írjatok lakcímeket is hogy tudják a tolvajok hova kell menni....”
 • 4. kerik 2010. február 01. 23:11
  „Ja, akit megkérdeztek az is egy szerb nemzetiségű családfő volt.”
 • 3. kerik 2010. február 01. 23:10
  „2!Ez sértő megjegyzés volt!Abban a faluban nem sok romát sem románt nem látni...
  El vagy te tévedve barátom...”
 • 2. nyomdasz63 2010. február 01. 16:30
  „A polgármester a táblára a "célközönségnek" román és lovari nyelven is kiírathatta volna!/nem mintha sok kalapos tudná olvasni/”
 • 1. kekeczke 2010. február 01. 15:43
  „nnna újságírót én sem engednék be :DDD”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálna alakú babzsákfotelt is készít

Szeged - Révész Antalné gyermekének készített először babzsákfotelt, mára megrendelésre is varr.… Tovább olvasom