Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Bizniszörményekre gyanakszik Tóth Rózsa

Szeged - Kiújult a konfliktus a szegedi örmények között. Csakúgy, mint négy éve, most is két egyesület indít jelölteket a nemzetiségi választáson. A helyiek etnobizniszt sejtetnek – az országos civilek ezt tagadják.
– Úgy látszik, megismétlődik a négy évvel ezelőtti gyalázat. 2010-ben ugyanis olyanokat választottak meg az örmény nemzetiségi önkormányzat tagjai közé Szegeden, akiknek semmi közük az örménységhez. Nem dolgoznak semmit, csak a pénzt veszik fel. Azt nyilatkozta az új elnök, hogy majd megmutatják, milyen az autentikus örmény kultúra, ehhez képest az első évben a városnapi rendezvényen felléptettek egy hastáncost – panaszolta Tóth Rózsa, a Dél-magyarországi Örmény Kulturális Egyesület elnöke és képviselőjelöltje. – Ehhez képest mi ingyen nyelvet tanítunk, könyveket adtunk ki, múzeumlátogatásokat, kirándulásokat szerveztünk hazai és erdélyi örmény emlékhelyekre.

A négydiplomás grafikusművész abból vezeti le az etnobizniszre vonatkozó gyanúját, hogy a 2011-es népszámláláson 70-en vallották magukat örménynek Szegeden. Idén először a nemzetiségi választásokra regisztrálni kellett, ott a határidő előtt két nappal 81-en szerepeltek a listán, végül viszont 131-en lettek a szegedi örmények.

Tóth Rózsa szerint ez szervezettségre utal, hiszen valószínűnek tartja, hogy olyan bizniszörmények jelentkeztek, akik a népszámláláskor még nem tudták magukról, hogy örmények. Úgy véli, azért indít képviselőjelölteket a nem helyi, hanem országos szervezet, a rivális Kilikia Kulturális Egyesület, hogy minél több önkormányzatot tudjon alakítani. Holott nem ez a lényeg, hanem hogy úgy népszerűsítsék az örménységet, hogy az embereknek valóban kedvük legyen közéjük menni, és örmény konyhát, nyelvet, művészetet tanulni. Tóth Rózsa kételkedik, mivel fogja ellenfele az embereket. Úgy tudja, a támogatásokkal nem számolnak el. A csodálatos népszaporulat ellen kifogással élt a választási irodánál.

Tóth Rózsa az örmény kisebbségi választás szavazólapjával. Szerinte a valódi örmények ismét kiszorulhatnak. Fotó:
Tóth Rózsa az örmény kisebbségi választás szavazólapjával. Szerinte a valódi örmények ismét kiszorulhatnak. Fotó:

– Levélben valóban jelezte panaszát az egyesület elnöke. Mózes Ervin címzetes főjegyző, az iroda vezetője azt válaszolta rá, hogy a törvényeknek megfelelően az szavazhat, aki rajta van a választói névjegyzéken. Arra előzetes regisztrációval lehet rákerülni a jogszabályok által meghatározott feltételekkel. Aki kérte felvételét az adott névjegyzékbe, azt a választási iroda regisztrálta, hiszen senkinek a szándékát, bevallott hovatartozását nem vizsgálhatja – tájékoztatott Kocsis Zsolt, a helyi választási iroda munkatársa. Ez alapján vasárnap egy helyen, a Radnóti-gimnáziumban 11 nemzetiségi listára lehet voksolni. A bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, szerb, szlovák és ukrán listáról 3-3 képviselőt lehet megválasztani az önkormányzatokba. Az örmény listán a Dél-magyarországi Örmény Kulturális Egyesület, valamint közösen a Kilikia, az Arménia Népe Kulturális Egyesület Örmény Ifjúsági Egyesület 3-3 jelöltet indít.

Ahogy az ellenfél látja

Horváthné Menyhárt Jolán elmondása szerint apai ágon jereváni örmény, harmadmagával az országos Kilikia, az Arménia Népe és az Örmény Ifjúsági Egyesület közös jelöltje. Az utóbbi négy évben ő vezette a szegedi örmény önkormányzatot. – Találkozunk kéthetente az újszegedi Fő fasoron, kulturális programokon veszünk részt a többi örmény önkormányzattal az országban. Egy eseményen 200-300-an szoktunk lenni – mondta a képviselőjelölt. Hozzátette, táncolnak, megemlékeznek az ünnepeikről, filmvetítések, előadások vannak. Konfliktusukról a rivális egyesülettel nem kívánt nyilatkozni. A városi és állami támogatásokról fillérre elszámolnak, de nem is a pénz miatt vannak együtt. Ha kell, a tagok is beszállnak a költségekbe, mert ott akarnak lenni a programokon. A hirtelen örményszaporulatról azt mondta, lehet, hogy az övéik vittek be sok jelentkezést. A választási téma nem zaklatja fel, aki akart, regisztrált, és a szavazáskor minden kiderül. Ha nyernek jó, ha nem, úgy is jó, ez nem zavarja őket semmiben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

800 méter az egészségért

˝Futólépésekkel az egészség felé!˝ címmel rendezett sportversenyt a Danone a Tegyünk Együtt a Gyermekekért. Tovább olvasom