Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

Bizonyítottan az első magyar földikutya

Szeged - A földikutya csak messziről „ugatja" az igazi ebet; külseje hasonlít egy néhány napos kutyakölyökére. Az arasznyi rágcsáló „szemtelen", a föld rezgéseit tapogatja ki. A füle is gombostűfejnyi, hogy ne menjen bele a homok.
Földinek viszont valóban földi: háborítatlan száraz réteken ássa el magát. Mégpedig akár 4 méter mélyre vájja 400 méteres járatait. Utálja a huzatot, ha kilyukad a labirintusa, odanyargal, és betömi.

Rendkívül ritka, fokozottan védett emlős; egy példánya félmillió forintot ér a törvény szerint. Becslések szerint legfeljebb ezer él belőle országszerte, de évtizedek óta nem látták új állományát. A napokban a kelebiai–ásotthalmi országhatár sávjában észlelték őket, 150-en voltak. Krnács György természetvédelmi őr szerint nagy szó, mert hosszú idő után ez az első földikutya a Tiszán innen. Ráadásul DNS-vizsgálat igazolta, hogy a hajdúsági „erdélyi" és a dél-alföldi „magyar" földikutya eltérő faj. Így ez a kicsike bizonyítottan az első magyar földikutya. Most lelőhelyének védetté nyilvánítása a fő cél.

Szeme nincs, parányi a füle, és utálja a huzatot. Fotó: Krnács György
Szeme nincs, parányi a füle, és utálja a huzatot.
Fotó: Krnács György

Régen kártevőként üldözték, mert méretes fogaival megrágcsált hagymát, répát. Egy felbontott téli raktárban – a szakirodalom írja – több mint 14 kiló „földikutya-eledelt" találtak: 4911 húszcentis darabokra szabdalt gyökérdarabkát, 280 tölgymakkot, 179 szem krumplit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegediek Puccini-szendvicse a Művészetek Palotájában

Szeged - Budapesten, a Művészetek Palotájában sikerrel lépett fel kedden este a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus a Szimfonikus körkép sorozatban. Tovább olvasom