Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Bizonytalan a jövő Nagyfán

Nagyfa - Még semmi sem biztos a Nagyfai Büntetés-végrehajtási Intézet jövőjével kapcsolatban, ugyanakkor a helyi szakszervezet máris tiltakozik a börtön tervezett bezárása ellen.
Öt börtön ideiglenes vagy végleges bezárását tervezi takarékossági okokból a kormány az év második felében, többek között végleg megszüntetnék a Nagyfai Büntetés-végrehajtási Intézetet – robbant bombaként a hír múlt pénteken.

Petrás Roland, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium sajtóosztályának munkatársa lapunk kérdésére akkor elmondta, hogy a várható bezárások ellenére egyetlen dolgozójuk munkahelye sem kerül veszélybe, illetve még nem is született döntés az intézetek megszüntetéséről. A szóvivő tegnap sem tudott újabb részletekkel szolgálni Nagyfa-ügyben. Megismételte, hogy a jelenlegi helyzetben az állami feladatokat a lehető legésszerűbben, legolcsóbban kell ellátniuk, a tavaly átadott két új BV-intézet – Szombathely, Tiszalök – pedig alkalmas arra, hogy kiváltsa a kisebb befogadóképességű börtönöket.

Kompromisszumot kötnének

A börtönbezárásokkal kapcsolatban beszéltünk a Függetlenített Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetségének elnökével. Fabók Ferenc elmondta, hogy nem érte váratlanul őket a bezárások híre, a kormány eddig is milliárdokat vont ki a BV-intézetekből, a további megtakarításokat pedig csak bezárással lehet elérni. A nagyfai hivatásos állományt véleménye szerint még átveheti Szeged, de az ott dolgozó 90 közalkalmazottnak nem látják a jövőjét. Kompromisszumra azonban hajlandóak lennének: azt javasolják, kerüljön Nagyfa a Szegedi Fegyház és Börtön igazgatása alá – a közös költségvetésen, valamint a kisebb létszámú vezetőségen sokat tudnának spórolni.

A Nagyfai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet Szakszervezete (NOBISZ) ennek ellenére már most mindent megpróbál, hogy elkerüljék az intézet tervezett bezárását. Nagyfán jelenleg 250-en dolgoznak, közülük 18-an családjukkal a BV-intézet közelében felépített szolgálati lakásokban élnek, de a többiek is a környékről járnak be dolgozni az intézménybe.

Takács Zoltán törzszászlós, a NOBISZ titkára lapunknak elmondta, hogy bár hivatalos tájékoztatást még nem kaptak a bezárásról, az országos szakszervezet már a napokban tanácskozást kezdeményez a BV országos parancsnokságával, valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium illetékeseivel.

A NOBISZ nem érti, hogyan kerülhetett egyáltalán szóba Nagyfa bezárása, ahol az országban egyedül foglalkoznak a megbetegedett elítéltek krónikus utókezelésével. A szakszervezeti titkártól azt is megtudtuk, hogy az uniós követelményeknek megfelelő konyhát négy éve 250 millió forintból újították fel Nagyfán – a bezárásával ez az összeg is ablakon kidobott pénz lenne. A szakszervezet elsősorban azonban dolgozói érdekeit nézi: a környékbelieknek szinte az egyetlen munkalehetőséget adja az intézet. – Sokuknak még Szeged is messze lenne, ha a tervezett bezárás után ide helyeznék át őket – mondta Takács Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időkapu épül az Árpád-korba

Ópusztaszer - Ópusztaszeren nyílik az ország első olyan kiállítása, amely a teljes Árpád-kort… Tovább olvasom