Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Bizonytalan a jövője? Tanuljon szakmát!

Szeged - Kirúgták? Kilátástalan a munkája? Vagy csak beleunt? Több vasat akar a tűzben tartani? Nem bízik a lila ködös diplomában?

A jelenleg is tartó gazdasági válság idején cikkek, statisztikák tucatjai figyelmeztetik a leendő és már diplomásokat: végzettségük egyáltalán nem garancia az elhelyezkedésre vagy az anyagi biztonságra. A leépítések, munkaerő-felvételi stopok elgondolkodtatóak: más szakmával, esetleg többel is talán kivédhető a létbizonytalanság vagy a váltástól való félelem. A különböző képzési lehetőségek természetesen bárki számára elérhetők, de talán a diplomaközpontú gondolkodásra nevelteket érte legváratlanabbul: többségük egykor piedesztálra emelt végzettségére nincs szükség a piacon. Rengeteg ok vezethet egy szakképzés elkezdéséhez, a fiatalok pedig már szinte természetesnek is tartják.

Hogyan legyek szakács?

A diplomahajhász években leértékelődött presztízsű szakmák, amelyeket szakmunkásképzőkben, szakközépiskolában lehet tanulni, most sok lehetőséget rejtenek.

Feketű Béla, a Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola igazgatója szerint kb. 100 ezer szakmunkás hiányzik a rendszerből. Intézménye a külső cégek, központok által összegyűjtött érdeklődőket oktatja OKJ-s tanfolyamokon, a felnőttképzés keretében. Bár elmondása szerint ritka, hogy diplomával rendelkezők kétkezi munkát oktató tanfolyamon vegyenek részt, mégis lát ebben fantáziát az elhelyezkedéshez. Jelenleg a hegesztő, CNC forgácsoló, géplakatos, hűtőklímás a slágerszak, ám annak, aki semmilyen támogatást nem kap, ezeknek a 3 hónapos-1 éves oktatásoknak az átlag 2-300.000 forintos díja megfontolandó.

Jamie Oliver. A népszerű főzős műsorok is vonzóvá tették a szakács szakmát.
Jamie Oliver. A népszerű főzős műsorok is vonzóvá tették a szakács szakmát.

Ugyancsak közel 200.000-es összeggel "riogat" a szintén szegedi Hansági igazgatóhelyettese, Dóka Zoltán. Ilyen árat kell fizetni ugyanis pl. a szakácsképzésért, ami most különösen keresett, a népszerű főzős műsorok miatt is. Ezen vagy pincér-, cukrászképzésükön előfordulnak diplomások, de olyan is, aki egyetem mellett tanulja a szakmát. Jó szakemberekből hiány van – állapítja meg.

Előrelátó hallgatók

A szakma sokkal többet ér, mint a diploma – mondja a 18 éves Barbi, aki pénzügyi szakintézőnek tanul az SZTE Szakképzési, Továbbképzési és Távoktatási Központjában. Társai egyetértenek, többségük egyből a felsőfokú szakképzést választotta a "normális" főiskolai, egyetemi képzés helyett. Az idegenforgalmi szakmenedzser oktatást hamarosan befejező Anita a TTK-ra járt, de úgy gondolta, túl sok felesleges dolgot kellene bemagolnia. Csoporttársa, János magyar–történelem szakon kezdett, de 2 év után otthagyta, többet látott ebben a képzésben. Sokan gondolkodnak így, de egyre többen kezdenek bele az egyetem, főiskola vagy éppen a munka mellett.

Sok fiatal felismerte: a használható szakmában van a jövő. A szerző illusztrációja
Sok fiatal felismerte: a használható szakmában van a jövő.
A szerző illusztrációja

Döbör András igazgató szerint a felsőoktatás bolognai rendszere is a szakmaszerzés felé orientálja a hallgatókat és egyáltalán a fiatalokat. A 3 éves, ún. bachelor képzés után ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy valaki master képzéssel folytathatja, így megtörténhet, hogy ott áll majd papírral, de bármilyen használható tudás nélkül. A munkáltatók is szeretik az "fsz-eseket", hiszen a diplomásoknál kevesebb költséggel járnak számukra, és formálható, rugalmas munkaerőt jelentenek. A turizmus szerepének növekedésével az idegenforgalmi, vendéglátó menedzser szakok a menők, de az általános rendszergazda vagy az intézményi kommunikátor képzés is keresett. Bár intézménye főleg a felvételihez kötött felsőfokú szakképzésre "feküdt rá", alacsonyabb szintű OKJ-s tanfolyamokkal is foglalkoznak, így divatstílustervező asszisztens vagy állatkerti gondozó válhat itt a bátor jelentkezőből.

Kisokos

Az Országos Képzési Jegyzék (röviden OKJ) tartalmazza a Magyarországon hivatalosan megszerezhető szakképesítéseket. Az OKJ-s képesítéssel még nem rendelkezőknek az állam finanszíroz egy képzést, ami óriási lehetőség, de a Munkaügyi Központ is átveheti bizonyos esetekben a költségtérítést. Egyéb esetekben fizetni kell, néhol nem is keveset. Középfokú és felsőfokú szintjét különböztetjük meg. Számos szakmánál alkalmassági vizsgálat előzi meg az oktatást. A felsőfokú szakképzés hallgatói jogviszonnyal jár, felvételizni kell. Ez a legmagasabb szintű szakképzés, csak egyetem indíthatja. Addig ingyenes, amíg államilag finanszírozott a képzésben részt vevő oktatása.

Oktatásszervezők – cégek, amelyek összegyűjtik a jelentkezőket, oktatókat

Nem mindig az oktatást végző intézmények szervezik meg a csoportokat, több cég is azzal foglalkozik, hogy szakértő, kompetens oktatói gárdát szervezzen a náluk jelentkezőknek.

A Perfekt több mint fél évszázada szereplője a magyar felnőttképzésnek – pénzügyi, számviteli gazdasági vonalon tevékenykednek. Ügyfeleik főleg diplomás munkanélküliek, pályamódosítók közül kerülnek ki, de van olyan képzés, amihez csupán érettségi szükséges. A piac, a mindennapi élet szükségleteit és a helyi jellegzetességeket követik tanfolyamaik meghirdetésekor – a mindig népszerű adótanácsadó, mérlegképes könyvelő oktatás mellett jelenleg sokan jelentkeznek munkavédelmi technikusnak vagy a közbeszerzési referensnek – tájékoztat dr. Lajkó Lajosné megyei igazgató. Főleg fiatal felnőttek jelentkeznek, akik helyüket keresik. De a Perfekt csak egy az interneten is megtalálható, különböző lehetőségeket felvillantók közül, a SZÁMALK Szakképzési Központ szegedi kontaktjánál akár undort keltő anyag szállító közlekedési szakképesítést is szerezhetünk, ha összejön a kellő számú érdeklődő. Bár azért a biztonsági őr nyilván népszerűbb.

Mint kiderült, rengeteg lehetőség kínálkozik ismert vagy éppen soha nem hallott szakmák megszerzésére, szakmaváltásra. Csak elszántság és támogatás hiányában némi pénz szükséges. Érdemes azonban alaposan megfontolni a választást, nehogy egy újabb felesleges papírral gazdagodjunk ahelyett, hogy valós esélyt kapnánk életminőségünk megváltoztatásához.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Nostradamus 2009. szeptember 30. 06:39
  „A szakács sem kap munkát... Itt nem kell a fiatal, mert nincs gyakorlata, a fiatal anyuka mert majd beteg lesz a gyerek, és nem kell a 40-en felüli, mert öreg.... Csak az a millió léhűtő politikus kell.”
 • 28. Strat-n 2009. szeptember 29. 19:35
  „Celebképző nem indul?”
 • 27. Roxy08 2009. szeptember 29. 17:27
  „Bár ne érezném annyira a pénz szagát!
  Sok a diplomás (nincs rá kereslet), akkor tanuljanak valami mást. Vegyük elő a szakmákat. Miből lehetne még kifacsarni lóvét? Akkor sem lesz munkája, mert nincs fizetőképes kereslet.
  Régen volt a mester, aki mellett apró fortélyokat lehetett elsajátítani a szakmai tudáson túl. Most nincs. Majd kísérletezget a hegesztő, meg a szakács, meg a stb.
  Nem hiszem, h a jövőben jgászok cserélik a járólapot, esetleg a közgazdász süti a rántottát.
  Vagy mégis?”
 • 26. nyuszat 2009. szeptember 29. 16:09
  „Nem pénzügyi szakintéző, hanem pénzügyi szakügyintéző a szak neve...”
 • 25. senkiházi 2009. szeptember 29. 16:04
  „Lejjebb már kifejtették itt ebben az országban nem a teljeseítményt a munkát értékelik hanem azt hogy mennyire vagy képes nyalni és taposni és mivel ez már generációk óta igy van nem vayok benne egészen biztos hogy némelyik vezető meg tudja itélni adott esetbe a beosztottja szakértelmét. Mutyilandban vagy ahogy ma olvastam kelet európa kuvaitjában még sok viznek kell lefolynia a tiszan és a dunan hogy a valódi teljesítményt értékeljék ehhez itt még kell 20 év”
 • 24. hehe 2009. szeptember 29. 13:53
  „IGEN.”
 • 23. bélás 2009. szeptember 29. 13:42
  „én most kezdek kazánkezelőit, ki tudja. Globális felmelegedés után gondolom globális lehülés lesz. Majd akkor fogom kamatoztatni.”
 • 22. maradando 2009. szeptember 29. 13:32
  „Megvárom a polgármester képző tanfolyam beindulását. Valamire egyszer még jó lesz.”
 • 21. allegro 2009. szeptember 29. 13:29
  „Én diploma előtt szereztem szakmai képesítéseket, már azzal és azóta dolgozom, és ezeken alapszik minden munkám azóta is.
  Az ápolókhoz hasonlóan a pénzügyi-számviteli területen is ez van, ma diplomás közgazdászok végzik ugyanazt a munkát, amelyet mi még a közgazdasági szakközépiskolai végzettséggel betöltöttünk.

  Csak az értékük összevetéséhez: duplaannyi gyerekszámból még húsz évvel ezelőtt jóval kevesebben szereztek akár csak középfokú pénzügyi-számviteli képesítést, nem is beszélve az ország akkor 3 db ilyen jellegű főiskolai-egyetemi szintű képző intézményéről. Még középiskolába is a legjobbakat vették fel akár szakközépiskolákba is, ma vajon milyen szintű képességekkel bírhat az a temérdek közgazdász végzettségű ember?? Nem nagyon látszik a gazdaságon.
  "Bár sok mai diplomás tudna annyit matekból, mint a régi közgazdasági szakközépiskolások" - jegyezte meg matek prof. De ma még egy ált.iskolában közepes matekos is ügyvédi pályát képzel magának. Ahova pedig matekos logikai készségekre nagy szükség van mindenképpen. Végre az élet is rákényszerít mindenkit a realitásokkal való számvetésre. Mert utalva első hozzászóló megjegyzésére, még egy asztalosnak is több matek tudásra van szüksége, de legyen az szakács, pincér, lakatos.
  Kezdje csak mindenki a szakképzésekkel, szépen sorban, nem ugrándozni az egekig, el lehet oda jutni lépcsőnként is, kinek-kinek képességei szerint. És akkor nem azt hallanám a buszon velem szemben ülő hallgatóktól, hogy unatkozik, meg utálja amit tanul, de hát diplomát kell szerezni, de a munkához se fűlik a foga. Mi az hogy? Egy kicsivel régebbi generáció már 17-8 évesen munkába állt többségében. Diplomát simán lehet munka mellett is szerezni. Kézzel fogható szakmával, pedig lehet rendes munkát kapni.”
 • 20. IVY 2009. szeptember 29. 12:41
  „Diplomás ápoló?
  Miért? Eddig nem volt jó, ha nem volt a nővérkének min. 2 egyetemi diplomája?
  Ez már vicc!”
 • 19. kakoszeged 2009. szeptember 29. 12:39
  „...én a diploma megszerzése után nyomban beiratkoztam egy OKJ-sre...ha majd végzek és több lehetőséget látok ez utóbbi szintű szakma gyakorlásában, azonnal váltani fogok...
  ...voltam közszférában bárkinek a bárkije, de mindig akadt egy "bárkibb" nálam...ott se jó...
  ...és szerintem meg az magasztalja az egekbe a diplomát, akink van...szerintem ciki ha valaki ettől kivan magától...
  ---nemutolsó sorban, nagyon sok ápolónak van már diplomája és ugyanazt csinálja, mint amelyiknek nincs...csak a zárójelentésen van feltüntetve a telefonszámoknál, hogy ápolók melléke: ..., diplomás ápolók melléke:...”
 • 18. klj_54 2009. szeptember 29. 12:11
  „15. hozzászólás bélás 2009.09.29. 11:39

  Óva intelek tőle!
  1985.06.03-2000.09.15 között voltam (ahogy ma mondják) vállalkozó.
  Hát nem, véletlenül sem akarok nemegyszer eltartani sok ingyenélőt.
  Adómból így is megteszem, de legalább van szabadidőm!”
 • 17. bélás 2009. szeptember 29. 12:10
  „Szintén
  Nesze semmi fogd meg jól.”
 • 16. IVY 2009. szeptember 29. 11:55
  „Tanulok én, szívesen.
  De előtte valakitől nyúlok pénzt a tanfolyam költségeire, mert momentán egy mozgosítható buznyákom nincs!”
 • 15. bélás 2009. szeptember 29. 11:39
  „Az jó ha az embernek van szakmája, minnél több annál jobb, de ki foglalkoztatja? Nincs gyár és már jóformán vállalkozó sincs.
  Tudom! Legyek én!”
 • 14. Nornora 2009. szeptember 29. 11:35
  „Kerik: Én elhiszem, de nyilván nem pont azt a munkakört töltötte be, mint amire a diplomája jogosítja. De nyilván oda nem vettek volna fel egy középfokú végzettségű egyént. Egyébként, bocs mindenkitől, de a diplomát azok nézik le előszeretettel, akik nem képesek megszerezni. Egy diploma igenis többet ér, mint egy ugyanolyan témakörben szerzett középfokú. Ennek szerintem nem is lenne szabadna kérdésnek lennie. Ennyi erővel inkább tanuljon valaki ápolónőnek, mint orvosnak? De mint írtam, szerintem itt marhára nem erről van szó, hanem a felsőfokú képzettségi szinttel nem rendelkező szakmákról. Azokat biztosan megéri kitanulni, de hogy a többit nem, abban is biztos vagyok.”
 • 13. Celtis 2009. szeptember 29. 11:01
  „Peru: miért nem szóltál előbb? Oda járok most... ;)

  Mondjuk én célirányosan választottam szakirányt, vagyis megnéztem, hogy abban a témában, amit én művelek, milyen feltételekkel hirdetnek állásokat másfélszer ennyi fizetésért. A feltétel pont egy felsőfokú OKJ-képzéssel teljesíthető.”
 • 12. gróf 2009. szeptember 29. 10:15
  „Bármilyen iskolai végzettséged, szakmád, diplomád, szaktudásod lehet ha nincs fizetőképes vásárlóerő a lakóhelyeden...akkor munka nélküli leszel!
  Vagy van ismerősöd, aki benyom közalkalmazott karbantartónak, köztisztviselő vezetőnek...és akkor mindegy mi a végzettséged, hozzáértésed!”
 • 11. Peru 2009. szeptember 29. 10:00
  „HÁt.. Én a Szinergiába jártam,
  sokan azt se tudják mi az? eszik e vagy isszák.
  Többet be nem teszem a lábam oda...”
 • 10. papsajt 2009. szeptember 29. 09:59
  „http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=8915”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka László az M43-asról kérdezett a parlamentben

Az M43-as autópálya első szakaszának csúszásával kapcsolatban interpellált Botka László, Szeged polgármestere hétfőn a parlamentben. Tovább olvasom