Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Bizonytalan a nyugdíjak jövője

Csongrád megye - Bár a befizetett nyugdíjjárulékokból akár mesés öregkorunk is lehetne, elképzelhető, hogy a mai 30-as korosztálynak egyáltalán nem lesz nyugdíja. Az öngondoskodás hazánkban még mindig gyerekcipőben jár – se pénzünk, se bizalmunk nincs évtizedes takarékoskodáshoz.
Számítások szerint 2030-ig 2,1 millióan mennek majd nyugdíjba, ugyanebben az időszakban azonban a munkaerőpiacra várhatóan mindössze másfél millió ember lép be. Mivel a nyugdíjrendszer lényege, hogy a jelenleg állami nyugdíjpénztárak számlájára fizetett összeg a mostani nyugdíjasok zsebébe megy, könnyen belátható, hogy tizenhat éven belül a rendszer szétesik. Aki idén megy nyugdíjba, az még fizetése 80 százalékára számíthat nyugdíjként. Egyes becslések szerint viszont húsz év múlva már csak a fizetések 20-30 százalékát tudja majd az állam nyugdíjként biztosítani.

Akinek tehát nem lesz magánmegtakarítása, nehéz öregkorra számíthat. Csakhogy a megtakarítások száma hazánkban még mindig nagyon kevés.

– Az emberek nyolcvan százaléka annak ellenére sem cselekszik, hogy tud arról, félre kell tennie – mondta el lapunknak Deák Ferenc István nyugdíjszakértő.

Nem takarékoskodunk

– Rengeteg a minimálbérre bejelentett munkavállaló és az elvándorló, miközben egyre kevesebb gyerek születik, vagyis az állami nyugdíjrendszer szétesése nem veszély, hanem tény. Azonban az emberek még mindig azt gondolják, hogy az állam majd gondoskodik róluk öregkorukra.

A nyugdijbiztositas.com számításai szerint ha egy 40 éves dohányos a cigarettapénzt – havi 30 ezer forintot – inkább nyugdíjára költi, abból 25 év múlva havi 90 ezer forint járadéka lesz. Ez az ember egyébként, ha most 150 ezer forintot keres, 76 ezer 544 forint állami nyugdíjra számíthat, vagyis alig mostani jövedelme felére. Ha viszont ehhez hozzáteheti cigarettapénzéből származó nyugdíját, még jobban is él majd öregkorára, mint most.

Három forma

Jelenleg három lehetőség közül választhat, aki saját nyugdíjára szeretne előtakarékoskodni. Az önkéntes nyugdíjpénztárat a szakemberek ma már csak a nyugdíj előtt állóknak ajánlják, mivel azt magyar állampapírba fektetik. A nyugdíj-előtakarékosság azoknak való, akik értenek az értékpapírokhoz, a nyugdíjbiztosítás pedig az előző két lehetőség előnyeit ötvöző konstrukció, ahol szabadon váltogatható, mikor milyen papírokba fektetik a pénzt.

– Hogy mi a legjobb befektetés, azt nem lehet megmondani. De hozzáértő tanácsadóval mindegyikkel elérhető az infláció feletti hozam – mondta el Deák Ferenc István. Hozzátette: érdemes független szakértővel konzultálni, nem biztos ugyanis, hogy a legolcsóbbnak tűnő ajánlat vagy a legközelebbi bank konstrukciója a legmegfelelőbb.

Aggodalmak

Sokan bizalmatlanok a hosszú távú megtakarításokkal szemben. Eszter 35 éves. Kiszámolta: ha 30 év múlva még létezne a jelenlegi nyugdíjrendszer, akkor sem kapna havonta még 90 ezer forintot sem. Mégsem szeretne magánnyugdíjat. – Ahogyan elvitték a magán-nyugdíjpénztári megtakarításomat egyetlen tollvonással, úgy ezt is elveszíthetem. Nem látok garanciát arra, hogy amit évtizedekig gyűjtögetek, az valóban az enyém is lesz. Akkor pedig miért vegyem ki ezt az összeget a napi megélhetési költségekből? – kérdezte.
– Ha ezekhez a megtakarításokhoz az állam hozzányúlna, az ugyanolyan lenne, mintha a bankbetéteket venné el
– nyugtatott meg a szakember.

Már most is kevés a nyugdíj

A nyugdíjak vásárlóerejét az egy öregségi nyugdíjasra jutó éves nyugdíjösszeg szerint összehasonlítva 2011-ben Magyarország az EU-tagországok utolsó harmadához tartozott. Egy dán, osztrák, luxemburgi vagy holland nyugdíjas azonos árszínvonal mellett két és félszer annyi árut vagy szolgáltatást tudott volna megvásárolni öregségi nyugdíjából, mint egy magyar. A rendszer működésképtelenségét mutatja, hogy a Magyarországon befizetett összegekből egyébként mesés járulékot is lehetne fizetni. A magyarországi átlagos, bruttó 219 ezer 833 forintos fizetésből összesen havi 74 ezer 528 forintot vonnak le nyugdíjjárulékként. Ha ezt az összeget nem az államnak, hanem saját magának gyűjtené az ember, akkor 40 éves munkaviszony után havi 594 ezer 323 forintos nyugdíja lenne élete végéig.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsan megjavították a törött makkosházi járdát

Nagyon rossz a járda, vigyázni kell, hova lépünk – panaszolta egy kislányával hazafelé sétáló apuka, miközben felsegítette gyermekét. Tovább olvasom