Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Bizonytalanok a kamionsofőrök

A kamionosok nem veszik észre az útdíjtáblát, pedig matrica híján bliccelőknek számítanak április elseje óta a 43-ason és a 47-esen. Az ellenőrök már járőröznek a megyei főutakon, a büntetést rendszám alapján postázzák.
Vasárnap óta a 12 tonnánál nehezebb járműveknek Csongrád megyében nem csak az M5-ös autópályára kell matricát váltani, hanem akkor is, ha a 43-ason Szeged és Makó között, vagy a 47-esen Szeged és Vásárhely között közlekednek. A két új fizetős főúton táblák jelzik a változást, a sofőrök körében azonban egyelőre nagy a bizonytalanság. A szőregi úti töltőállomáson dolgozó benzinkutasok szerint a 43-ason a nehézjárművek kilencven százalékán nincsen matrica. A húsvéti kamionforgalom pedig egyre erősebb. Tegnap reggel percenként 24 gépkocsit számoltunk meg Makó felől, közülük négy tartozott a 12 tonna fölötti,
vagyis a D4-es kategóriába.

Nincs haladék

Türelmi idő nincsen, a főutakon is ellenőrzünk és bírságolunk – mondta az Állami Autópályakezelő Zrt. szóvivője, Winkler-Virág András. A hónap végén összegzik, hányan bliccelnek a fizetős főútvonalakon. A naponta Csongrád megyében bemért ezer autó közül először kiszűrik a D4-es csoportot, és csak azután hasonlítják össze a rendszámokat a matrica-váltóhelyek adataival. Akit bliccelésen kapnak, súlyos bírságra számíthat: aki két héten belül egyenlíti ki a számlát, majd háromhavi matricadíjat fizet, aki késlekedik, azt másfél évnyi útdíjnak megfelelő összegre büntetik.  
Úgy láttuk, a kisebb teherautósok, személygépkocsi-sofőrök is megálltak kérdezni – biztos, ami biztos. A román, olasz, török kamionok, trélerek, olajszállítók vezetői szitkozódtak, állítólag Nagylak óta nem vették észre az új figyelmeztető táblákat. Egy német sofőr úgy tudta, hogy csak húsvét után büntetik a „főúti potyázást", amúgy ő is megszokásból dübörgött végig Szegedig.

A sárgán villogó kontrollautó már járőrözik a főutakon, tegnap hajnaltól például a 43-ason, Klárafalva határában dolgozott, a Szegedről jövőket ellenőrizte. Tizenegy óra körül fordult meg, akkor a Makóról érkezőket figyelte, egy autót pedig délután a 47-esen láttunk. Egyszerű, de hatékony a technika: az autó tetején kamera „fog be" minden egyes járművet, súlyra való tekintet nélkül. Még akkor is sikeresen fotóz, ha takarásba húzódik valaki, vagy szoros konvojban követik egymást a kamionok. A műszer nem a szélvédőt veszi fel, vagyis nem a matricát keresi, hanem a rendszámokat rögzíti, a listát pedig a nap végén Pestre továbbítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódnak az újszegedi betörések

Újabb újszegedi ingatlanba törtek be szerdán délelőtt. A tolvajok ezúttal Kancsár József színművész… Tovább olvasom