Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Bizonytalanság a tüdőszűrés körül

Szeged - Hetek óta bizonytalanok a páciensek és a háziorvosok is a tüdőszűréssel kapcsolatban. A szegedi állomáson gyakorlat: szinte mindenkitől pénzt kérnek érte. Erre a régiós tiszti főorvos figyelmeztette őket – a tüdőgyógyászok viszont tiltakoznak ellene.
– Beutalót hozni kell? Ki adhat beutalót? Most akkor kell fizetni a szűrésért? Mennyibe kerül a tüdőszűrés? – sorjáztak a kérdések tízből nyolc ember szájából tegnap késő délelőtt a Mérey utcai tüdőszűrő állomáson. Bár a váróban több helyen is vannak tájékoztatók, pár hete a páciensek és a háziorvosok sem biztosak a válaszokban.

– Meglepődtem, amikor hallottam, hogy kétezer forint a tüdőszűrés, de meg kell csináltatnom. A főnököm azt mondta, ha ott akarok dolgozni, kötelező. És saját zsebből, mert a cég nem fizeti vissza – árulta el a 19 éves szegedi Terhes Dániel, egy pesti étterem szakácsa. A vendéglátóiparban dolgozóknak évente kell friss tüdőszűrési eredményt vinniük a munkavégzéshez – hasonlóan az egészségügyi dolgozókhoz.
– Nekünk van beutalónk, úgyhogy elvileg nem kell fizetnünk.

Utánanéztünk a neten – beszélt jól értesülten, a kezében üzemorvosi pecsétes papírral Ferencz Klaudia. A másodéves egyetemista Tiszafüreden él, de Szegeden tanul. A barátnőjével érkező lány elmondta, az orvost egy webes fórumon ajánlották nekik. Úgy tűnik, sikerrel. Tőlük nem kértek pénzt az ablakban.

A bűvös 25 százezrelék

Tíz éve nem kötelező tüdőszűrésre járni. A jelenlegi szabályozás szerint csak azokban a körzetekben kötelező, ahol az új tbc-s betegek száma meghaladja a százezer lakosra számított 25 főt. Eszerint most a főváros mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében kötelező a szűrés, nemrégiben pedig Debrecenben rendelték el újra. Ennek oka, hogy Romániában és Ukrajnában ugrásszerűen megnőtt a tbc-s betegek száma. Az utóbbi államban óránként meghal egy és megfertőződik másik négy ember a tüdőbaj kórokozójával, amelyek közül több törzs már ellenáll a gyógyszereknek. Csongrád megye nem közelíti meg a 25 százezrelékes arányt.

– Nekem volt beutalóm, mégis beszedték a kétezret. Belebélyegezték a munkavállalói könyvembe, hogy itt jártam, és azt mondták, a munkaadó megtérítheti nekem. Nahát, arra befizetek! – hitetlenkedett Miklós Lajosné.

Ha a háziorvos indokoltnak látja – azaz valakinek a környezete vagy a betegségre utaló jelek miatt magas a tbc-kockázata –, írhat tüdőszűrésre beutalót. Ilyenkor nem kell fizetni érte. Akkor is lehet jönni, ha nincs beutaló, de úgy kétezer forint a szűrés. A munkaegészségügyi, azaz üzemorvos által kért szűrés eddig is fizetős volt, és az is maradt. Itt szintén a kétezer forintos röntgenvizsgálat költségét kell kifizetni – magyarázta a jelenlegi szegedi gyakorlatot Polner Éva, intézetvezető főorvos.

A zavart az okozza, hogy pár hete Mucsi Gyula régiós tiszti főorvos körlevelet adott ki, amiben leírta, hogy a tüdőszűrés nem része a OEP-finanszírozott népegészségügyi célú szűréseknek – azaz a vizsgálatot ki kell fizetni. Korábban évi egy szűrést állt az egészségbiztosító. A tüdőgyógyászok szeretnék elérni a zavaros helyzet rendezését, az ország egyes régióiban ugyanis jelenleg teljesen eltérő gyakorlat szerint kérnek vagy nem kérnek pénzt. Az egységes álláspont kidolgozása érdekében a szakfőorvosok vették kezükbe az ügy intézését. Szegeden addig a fentiek szerint szűrnek – közölte Polner Éva.

Olvasóink írták

 • 14. Ukuku 2008. április 27. 00:05
  „Még jó, hogy azt hírdetik mindenhol, hogy menjünk szűrésekre. Mégis kinek van erre pénze. Ide 2000, oda 5000. Ráadásul, a munkahelyemre kell a papír, tehát el kell előtte mennem az üzemorvoshoz beutalót kérni, ahol órákat várhatok, majd ugyanide vissza kell jönnöm, hogy bemutassam és elkészíthesse a papírjaimat. Az emberek feleslegesen elfecsérelt idejét vajon ki fogja kifizetni???????????”
 • 13. southwind 2008. április 26. 22:13
  „"Az utóbbi államban óránként meghal egy és megfertőződik másik négy ember a tüdőbaj kórokozójával, amelyek közül több törzs már ellenáll a gyógyszereknek. Csongrád megye nem közelíti meg a 25 százezrelékes arányt."
  Tehat x%-nak meg kell halnia, hogy szurjenek, hat nem azert van SZURES, hogy ne kapja el a betegseget senki?
  Meg valami a szurogetesrol: Ugy ketevenkent elmegyek nogyogyaszati szuresre, de az eredmenyert nem volt kedvem otorat sorba allni, es amikor egy felev mulva ott jartam, megkerdeztek, hogy nem erdekel az erdemeny? Mondtam, gondolom, ha baj lenne ertesitettek volna, irtak volna, hogy jelenjek meg egy ismetlo vizsgalaton vagy ilyesmi. Erre kinevettek, hogy " nincs minekuk boritekuk, mit gondol?"
  Szoval, egy poziv eredmeny birtokaban meg lehet halni itt,-- egy boritek miatt!!!!!!-- kerdem, akkor miert az orvosnak kuldik ki az erdemenyt, miert nem direkt a betegnek, hiszen ugyse az orvos csinalja a labor vizsgalatot, mi meg mar eleg jol megtanuljuk magunkat gyogyitgatni, ilyen egeszsegugy mellett”
 • 12. pircsike 2008. április 26. 19:58
  „Ezelőtt egy pár éve,minden 30 év feletti megkapta a "behívót" a tüdőszűrésre,és rajta volt az is,hogy aki nem jelenik meg akár 100ezer Ft-ra is megbüntethetik!Most meg fizetni kell!Komolyan mondom,hogy kész röhej ami az egészségügyben van!!”
 • 11. dr agy 2008. április 26. 19:34
  „A jogszabály ismeret hiánya okozza a galibát. Ugyan is a tüdőszűrésért nem kell fizetni.”
 • 10. noezazertmar 2008. április 26. 18:31
  „Kedves Anonim!

  Nem elsősorban a tüdőrákkal van gond, amikor korábban volt szűrés, akkor sem a rákosok miatt... Azzal, ha az olyat nem szűrik ki, még nem veszélyezteti mások egészségét, mert tudtommal nem fertőz, szemben a tbc-vel.”
 • 9. Mese 2008. április 26. 15:09
  „Én eddig jártam szűrésre,évenként(munkám miatt) Gondoltam elmegyek idén is,mondtam páromnak,jöjjön ő is,letudjuk erre az évre a dolgot. De ez rögtön 4000forint lenne,ugye.
  Ezelött ingyenes volt a szűrés,miért nem lehet visszaállítani? Így aztán lehet szajkózni,hogy járjon az ember szűrővizsgálatokra...”
 • 8. anonim 2008. április 26. 12:51
  „Érdekes az egész dolog.Ugye mindenkit arra biztatnak,hogy járjon rendszeres egészségügyi szűrésekre.De ha pénzt kérnek érte még annyian sem fognak elmenni,mint eddig.Csak akiknek a munkájuk miatt szükséges azok veszik igénybe ezt a vizsgálatot.Ebből adódóan mégtöbben fognak tüdőrákban meghalni mint eddig?Mire észreveszik,hogy baj van már késő lesz.Szerintem már az is nonszensz,hogy a háziorvostól kell beutalót kérnünk.Mindez a betegnek és a háziorvosnak is plussz idő és papírmunka.Nem lehetne visszatérni a régi rendszerhez?szerintem mindenkinek egyszerűbb lenne.Igaz a mi kis országunkban minél bonyolúltabb valami annál jobb.”
 • 7. Kolompár Rómeó 2008. április 26. 09:59
  „Mindez csakis a betegek érdekében történik. Ágika mondta, én meg elhiszem.”
 • 6. tbc 2008. április 26. 09:23
  „Az biztos el lesz rendezve a zavaros helyzet mert az utcán lézengő emberkék rögtön helyére teszik a TBC-t . is feltehetően.Ők vajon miből fognak fizetni,ki tudja ?Mert nem kötelező a szűrés?Miért nem?”
 • 5. igazmondó 2008. április 26. 08:32
  „Joynak igaza van...és akkor mi legyen? Külföldi magántőke? Már itt is kampányolsz hazug SzDSz-MSzP főnökeidnek? Mennyi pénzt kapsz egy ilyen hozzászólásért?”
 • 4. halak66 2008. április 26. 08:26
  „Hát... nem értem igazán?? Kicsit elszomorító ez az egész helyzet! Lehet h. nálunk is meg van a 25%, de... nem megyünk el, hisz ennyit kell fizetni! Régen népbetegség vót, most is azzá váljék? :(”
 • 3. nomegálljcsak 2008. április 26. 07:31
  „Azért ez elég komoly,hogy még az illetékes sincs tisztában a lehetőségeivel.Joynak teljesen igaza van az OEP ilyen volt és ilyen lesz! A kedveseim mint azt mindenki tudja a monopólium árcsökkentő hatású, állami tulajdonban mindig a hozzáértő szakembert és nem a rokont szokták beültetni...nos ha ezt mind egy szálig bevettétek és aláírást gyüjtötök a régi komcsi kolonc megtartására az un. antikommonizmus nevében tapstapstaps tessék ebben élni becsülettel és felkészülni a jövőre tapstaps”
 • 2. noezazertmar 2008. április 26. 07:20
  „No ez azért már...

  Nyilván aki elmegy, az puszta szórakozásból fényképezteti a tüdejét... Szerintem ez nem csaka saját érdekében történik, hanem a többi ember védelmében!!!

  Elképesztő...”
 • 1. joy 2008. április 26. 06:04
  „Tessék, ezt nektek!
  Miért kell ezt a sz.rt sem érő, pöffeszkedő, pénzpazarló oep-et fönntartani?
  A monopólium fönntartása a csalók kivételével mindenkinek kárt okoz!

  Az OEP működése ártalmas az ön és családja életére!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontális ütközés Ásothalomnál

Ásotthalom - Az 55-ös ásotthalmi elágazójánál két személygépkocsi frontálisan ütközött. Az eddigi… Tovább olvasom