Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Bizonytalanság és aggodalom a transzplantáltak gyógyszerei körül

Csongrád megye - Bevált gyógyszereik lecserélésétől tartanak a magyar transzplantáltak: gazdasági megfontolásból csak a legolcsóbb készítményeket finanszírozná teljes mértékben számukra a társadalombiztosítás. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége törvényben mondatná ki: a döntéshozóknak nem szabad hozzányúlniuk a szervátültetettek gyógyszereihez.
Jól bevált és kipróbált, ám drága, a szervkilökődés kivédésére használt gyógyszereiket vonná meg gazdasági megfontolások alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a transzplantáltaktól a közeljövőben – röppent fel a sokkoló hír immár nem először az elmúlt napokban. Ezzel szeretnék elérni az olcsóbb, generikus készítményekre történő váltást. Arról, hogy a kivételesen sérülékeny, transzplantált betegeket melyik, aktuálisan legolcsóbb árú készítményre kell átállítani, egy negyedévenként megrendezett vaklicit eredménye döntene. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége körlevélben hívta fel a veszélyre minden transzplantáción átesett figyelmét: segítsenek meggyőzni lakóhelyük országgyűlési képviselőit, hogy a szervátültetettek és hozzátartozóik sorsa ne kizárólag a mindenkori döntési helyzetben lévők költségvetési-finanszírozási megfontolásain múljon.

Így jutott el a hír ahhoz a szegedi családhoz is, akiknek 26 éves fiuk 2009 végén esett át sikeres veseátültetésen a szegedi sebészeti klinikán: a fiú donora édesapja volt. A fiatalembernek az átültetés óta kétféle gyógyszert kell szednie, ami – 100 százalékos tb-támogatottság mellett – havonta 150 ezer forintba kerül. A családot sokkolta a fenti hír: nem hiszik el, hogy egy néhány ezer forintba kerülő és a piacon még csak most megjelenő készítmény hatékonyan tudná pótolni a már 1984 óta létező gyógyszerüket. A Magyar Szervátültetettek Szövetségének levele figyelmeztet: az ilyen átállásokkor átlagosan a betegek mintegy 20 százalékánál mérgezéses tünetek vagy szervkilökődési reakció léphet fel.
A szegedi család elmondása szerint fiuk és a többi transzplantált életével játszanak: a jelenlegi döntéshozók olyan helyzetben vannak, hogy minden tervezetet könnyedén meg tudnak szavazni – így a transzplantáltak gyógyszereinek változtatását is. Egy transzplantáció költsége betegenként elérheti a 8–21 millió forintot: az olcsóbb készítményekre történő váltással mindössze néhány százezer forint takarítható meg. A család a hír óta stresszben él, ami fiuk egészségi állapotának sem tesz jót. Az édesapa azt mondta: ha kilökődne fia veséje, bármennyire is szeretné, ő már nem tudna rajta segíteni.

A szegedi sebészeti klinika főorvosa, Szenohradszky Pál azt mondta: tudomása szerint megszületett a megállapodás arról, hogy egyelőre nem nyúlnak a transzplantáltak eddigi gyógyszereihez. – Egy új gyógyszerre való áttérés költsége a klinikák számára is jóval nagyobb lenne, mint a várt megtakarítás. Új vizsgálatokat kellene végeznünk, amelyek ára igen költséges lenne. Ráadásul legalább 3–4 hónapba telik, mire egy ember szervezete átáll az új gyógyszerre – magyarázta.

Székely György, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke lapunk kérdésére elmondta: az elmúlt években már nem először merült fel a fenti ötlet a kormány részéről, de az utolsó pillanatokban mindig a transzplantáltak eddigi gyógyszereinek megmaradása mellett határoztak. – Így történt most is, így április 1-jével sem kell átállnunk az olcsóbb gyógyszerekre. De ki garantálja, hogy néhány hónap múlva nem ismétlődik meg mindez? Szeretnénk elérni, hogy törvény mondja ki: a döntéshozók nem nyúlhatnak a transzplantáltak gyógyszereihez. Április 3-án ebben az ügyben nyújtunk be petíciót Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszterhez.

Olvasóink írták

 • 3. Együgyű 2012. március 26. 11:14
  „,,Bizonytalanság és aggodalom a transzplantáltak gyógyszerei körül"
  Senki ne essen kétségbe, mert nagyjaink, és akik eddig vitték valamire, ha betegek és transzplantáltak lennének, nem kerülnek hátrányos kiszolgáltatott helyzetbe. Úgy vélem a legtöbbjük nem is Magyarországon, de nem is Romániában, Afrikában gyógyíttatná magát. Rájuk az általuk kitalált szabály nem vonatkozna, sőt a köz gyógy csökkentés sem vonatkozik rájuk jövedelmük miatt sem. Tehát a ki vitte már valamire és akarja vinni valamire azoknak, lesz munkahelyre esélyük, ha egészségesek maradnak. Így teremtődik meg az 1 Milla új munkahely a munkaképeseknek?
  Azok az okos, emberséges és nem magolós, embertelen, orvosok, akik beállították a betegeiknek a hasznos és bevált gyógyszereket újra kínlódhatnak betegeikkel. A törvény alkotok, jóvoltából megint lehet majd orosz rulettet játszani.
  OFF.”
 • 2. papika56 2012. március 26. 09:29
  „Én meg azt kívánom : orbán és a bandája, és családtagjai kerüljön olyan helyzetbe ,hogy igénybe vegyék ezt a gyógymódot.”
 • 1. pici-ildi 2012. március 26. 08:54
  „SZÉGYELJE MAGÁT A KORMÁNY”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bileum a Molnár Dixielanddel

Születésnapja alkalmából, szponzorai segítségével ajándékokkal lepi meg a Molnár Dixieland Band a nézőket az április 27-i koncertjén. Tovább olvasom