Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Biztonságosabbak lesznek a szegedi játszóterek

Szeged - Év végéig meg kell szüntetni az elavult játszóhelyeket – ez uniós ajánlás. Szegeden összesen 64 vas „játszóközpontot" kell lebontani, néhánynak már csak az emlékét őrzik a környéken lakók. Huszonnyolc játszóhelyet uniós szabályok szerint alakítanak át.
– Ha jó az idő, mindig itt játszunk. Sokkal jobban szeretjük a famászókát, könnyebben lehet rajta csimpaszkodni, nem forrósodik fel úgy, mint a vas – fejtette ki a 15 éves Robi Szeged egyik legújabb játszóterének, a Hajlat utcainak az előnyeit, melyet 15 millió forintból építettek fel két éve. A hinta alá elhelyezett ütéscsillapító burkolat fontosságáról is helyben megbizonyosodtunk. Miközben Robival beszélgettünk, kishúga, az ötéves Amarilla kipottyant a hintából. Megijedt, de más baja nem lett.

Az év elején Szegeden még 175 játszóhelyet használhattak a gyerekek. Ebből 83 megfelel az uniós feltételeknek, 28 pedig kisebb ráfordítással szabványosítható. 64-et azonban le kell bontani. Balesetveszélyesek: nem megfelelő a burkolat, a játékeszközökbe beszorulhat a gyerek feje vagy valamelyik ujja. De vannak olyanok is, melyek amortizálódtak, vagy egyszerűen csak nincs rájuk szükség.

– Az életveszélyesnek minősített játszóhelyeket rögtön lebontjuk. Ilyen volt például a makkosházi Honfoglalás emlékpark területén lévő, ahol az eszközök fő tartóoszlopai teljesen elrohadtak – magyarázta Gila Csaba közterület-fenntartási divízióvezető-helyettes. Elmondta, a karbantartás és a felújítás összesen 50 millió forintba kerül.

Lógnak a szeren. Fotó: Frank Yvette
Lógnak a szeren. Fotó: Frank Yvette

A Garam utcai monumentális fajátszóhelyet például nemrégiben tették rendbe: lecserélték a csúszdát, felújították a homokozót, de a legdrágább munkálatok, a fakerítés kijavítása, illetve a fásítás még hátravan. A Ligetsori játszóhely rekonstrukciója 1,4 millió forintba kerül.

Az „uniós" játszóterek is folyamatosan amortizálódnak. A Roosevelt térinél a hintát tartó fagerendát kellett kicserélni, mert rohadt, a Várkertiben pedig elkopott a forgóhinta gumi védőburka. A szakemberek hetente ellenőrzik az új és a régi játszóhelyek állapotát. A napokban pedig elkezdett dolgozni egy négyfős brigád, amely lefesti a megrongálódott, összefirkált eszközöket.

Kevesebb, de sokkal modernebb, szebb játszóhely lesz Szegeden, illetve az elkövetkezendő időszakban 10 új felépítését is tervezik.

Legnépszerűbbek

Egy új játszótér felépítése 10-60 millió forintba kerül. A tarjáni rekonstrukció részeként, a városrészben 15 kisebb és három nagyobb játszóhely épült. A tapasztalatok szerint az elkerített, nagy ivókúttal és padokkal felszerelt játszóterek – valóságos vidámparkok – a legnépszerűbbek. Ilyen a makkosházi Lomnici utcai, illetve a Sás utcai. A felsővárosi panelházak közötti vasmászóka, hinta, kosárpalánk már csak a környéken lakók emlékeiben él.

Olvasóink írták

 • 10. wehli péter 2008. szeptember 29. 19:02
  „A Mátyás király téri játszótér valamiféle rekonstrukción kellene hogy átessen.A játékok nem esnek a műemlékvédelem alá mint a környék lakóházai,sok kisgyermekes,mint mi is nem tudja használni a veszélyes hintát, mászokát stb. egy új modern játszótér messziről vonza a családokat.sokan segítenének mi is anyagilag,munkaerővel.”
 • 9. Ful 2008. augusztus 12. 20:11
  „Gyurcsány a hibás... :-)”
 • 8. bihari utcai lakó 2008. augusztus 12. 07:13
  „játcotér felújitás is kell, de a járdákat is javitani kellene
  bihari utcában védetté nyilvánitották a gaesztenye fákat lehullott leveleke takaritását is azzá kellene nyilvánitani.
  télen a hó eltakaritás is csak nekünk magán házakra vonatkozik ami meg a városra ott járjunk csak le fagyott utakon.
  .kicsit fura egy gondolkodási mod.
  és ha már játsrótér ujitásáról van szó bihari utcában is veszényes játszani olyan elavult és koszos.”
 • 7. pille 2008. augusztus 11. 22:21
  „Milyen izék vagytok. Ameddig nem cikkeztek az EU-s játszóterekről addig mefelelt Nektek a régi.Nem is tudtátok, hogy milyennek kellene lennie az EU játszótereknek. Ajánlon, hogy otthon játszatok a gyermekeitekkel tartalmas, kifejező, kreatív játékokat. Higyjétel el,nem a játszótér milyensége alakítja a gyermek pszichéjét! Otthon, Család Társaság,”
 • 6. egyapuka 2008. augusztus 11. 14:04
  „"...A szakemberek hetente ellenőrzik az új és a régi játszóhelyek állapotát..."
  Ha esetleg ezek a szakemberek a Kálvária tér felé járnak majd (akármelyik héten), guríttassanak mondjuk 2-3 talicska földet+kavicsot a hinták alá, ahol hatalmas betontömbök (!) merednek elő a kikopott gödrök mélyéről már hosszú hónapok óta... Addig ez is megteszi, amíg elkészül a "zúnijós" ütéscsillapító burkolat. Köszi!”
 • 5. Zentai Andrásné 2008. augusztus 11. 12:15
  „Aki nyaralt már külföldön pl. Görögországban elég sok fémből készült játszóteret láthatott. Ott ez a rendelkezés nem kötelező? Pedig sokkal régebben Eu-s ország.”
 • 4. Tök mindegy, h ki... 2008. augusztus 11. 11:39
  „Ha vki "Gyurcsány a hibás" matricát ragasztgat, eltöröm a kezét...
  Tapassza vele össze a saját gyerekszobáját!
  Idióták...”
 • 3. Safranek 2008. augusztus 11. 11:27
  „Ez mind nagyon szép, csak mindaddig csupán kirakatpolitika, amíg nincs biztosítva az állagmegóvásuk.
  Egyrészt ez mindenkinek a saját felelőssége, hogy ne tegye tönkre, másrészt viszont az önkormányzaté is, hiszen az adózók pénzéből történik a felújítás.
  Javasolnám, hogy esténként polgárőrök és rendőrök közösen járörözzenek ezeken a felújított helyeken.
  Akkor talán megelőzhető lenne a rongálás, graffitizés.
  Minden játszótéren táblával kellene jelezni, hogy 14 éven felülieknek tilos a játékok használata, valamint tilos a dohányzás!
  Ezenkívül jó lenne, ha nem azon spórolnának, hogy támla nélküli padokat (pl. Roosevelt tér) helyeznek a játszóterekre.
  A képvelők sem kényelmetlen székekben ücsörögnek.
  Pedig hát valljuk be őszintén, többségük elég gerinctelen.”
 • 2. Egy fiatal fideszes véleménye: 2008. augusztus 11. 09:42
  „Gyurcsány a hibás.”
 • 1. Anyóka 2008. augusztus 11. 08:08
  „Jól hangzik a terv. Kérdezném, hogy Újszegeden is felszámolják az 1-2 játékos régi vasmonstrumokat a házak közül? Mert a 64 felszámolásra váró játszó kb. egy/negyede, egy/harmada akkor itt van.

  A másik kérdés: a Szolgáltató sor mögötti játszó fele már kész van. Viszont van egy nagy gondom a kész játszótérrel: a fa hintaállványt nagyon szeretik a darazsak, folyamatosan ott köröznek. Lehetne ezekkel valamit csinálni? Darázscsípés allergiám van, így igen röviden merem csak levinni a gyereket, pedig imád hintázni. Permetezés vagy ilyesmi?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: a rab kerékpártorzó

Szeged - Egy kerékpárra emlékeztető tárgy várja konokul egy fához láncolva gazdáját a Boldogasszony… Tovább olvasom