Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Biztonságosak a Csongrád megyei nagyvárosok

Szekszárd, Miskolc és Pécs szerepelt leggyengébben azokon a listákon, amit a Heti Világgazdaság adott közre a megyei jogú városok bűnügyi fertőzöttségéről. Szeged és Hódmezővásárhely a legbiztonságosabb települések között van.
A Heti Világgazdaság (HVG) a 24 magyar megyei jogú város, köztük Szeged és Hódmezővásárhely tavalyi bűnözési adataiból állított össze listát, és közölt elemzést múlt heti számában. Eszerint a csongrádi megyeszékhelyen 7105 bűncselekményt derítettek fel. Ha csak a számot néznénk, Szeged az ország ötödik legbűnösebb városa lenne. A bűnesetek számát azonban az állandó lakossághoz viszonyítják, így a napfény városa végül a 16. helyezést érte el: ezer lakosra 43 bűntett és vétség jutott. Összehasonlításképpen: a Szegeddel közel azonos lélekszámú Pécsett szintén ezer lakosra nézve 57, Miskolcon 75 bűncselekmény vált ismertté. A borsodi megyeszékhely ezzel a mutatóval a bűnügyileg legfertőzöttebb területnek minősül. Hódmezővásárhelyen az elmúlt esztendőben ezer főre 36 bűntett jutott: héttel kevesebb, mint a megyeszékhelyen – csakhogy Szeged lakossága 163 ezer, Vásárhelyé 48 ezer.

A betöréses lopások számát tekintve mindkét megyei település jól szerepelt. Szegeden ezer polgárra egy, Hódmezővásárhelyen két ilyen bűneset jutott. A huszonnégy megyei jogú város közül Szeged ebben a kategóriában az utolsó, tehát a legjobb helyen végzett, de Vásárhely sem panaszkodhat huszadik pozíciójával. Pécs és Miskolc itt sem szerepelt fényesen: közvetlenül Szekszárd után a dobogó második és harmadik fokát foglalják el.

Miskolc a rablások számában is rossz eredményt produkált. Amíg a 174 ezer lakosú megyeszékhelyen 118, addig a 156 ezer lakosú Pécsett 45, Szegeden 36, Hódmezővásárhelyen 5 rablás miatt indult büntetőeljárás 2006-ban. A két csongrádi település ebben a kategóriában is a lista hátsó, előkelőbb fertályában szerepel.

Az erőszakos és garázda bűncselekményeket rangsoroló listán ezer lakosra Szegeden és Hódmezővásárhelyen is három-három eset jutott. A „legerőszakosabb" város kétes címét Budapest (6015 eset) zsebelte be, ezzel megelőzve Debrecent (822 eset) és Pécset (680 eset). Ha azonban az állandó lakossághoz viszonyítjuk a személy ellen elkövetett erőszakos megnyilvánulások számát, a legrosszabb átlagot Szekszárd produkálta.

Terjed az utazó bűnözés

– Vásárhelyt már korábban is az egyik legbiztonságosabb városnak tartották. Az adatokból jól látható, hogy a listákon tartósan a legjobbak között szerepelünk – adott hangot elégedettségének Dezső József. Hódmezővásárhely rendőrkapitánya megjegyezte, az ezer polgárra jutó bűntettek számában sem lát kivetnivalót, hiszen városuk itt is a lista legvégén áll. – Komoly pr értéke is lehet annak, hogy a város például a betöréses lopások listáján az utolsó helyen szerepel – mutatott túl a számokon Zélity László, utalva arra, a bűnözés csökkenése a turizmus fellendítését is elősegítheti.

A rendőrkapitány elmondta, tavaly az ismeretlen tettes ellen indított eljárások 41 százalékában sikerült azonosítaniuk az elkövetőt, az ismertté vált bűncselekményeknek pedig 58 százalékát zárták le eredményesen. Zélity László mindkét mutatót jónak minősítette. Arról, hogy jövőre is büszkélkedhet-e Szeged ilyen sikeres mutatókkal, a városi kapitány elmondta, rablást idén eddig lényegesen kevesebbet követtek el, mint 2006 augusztusáig. – A betöréses lopások száma azonban emelkedett. Ez egyrészt Románia uniós csatlakozásának, másrészt az egyre terjedő utazó bűnözésnek köszönhető – mondta az alezredes. Megtudtuk, hogy a tavasszal Újszegeden tucatnyi házba betörő tolvajok is utazó bűnözők voltak, akik Veszprém megyéből érkeztek a napfény városába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vidám szökdelés a Reök-teraszon

Változatos programmal várják a szegedieket a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) megnyitóján… Tovább olvasom