Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Biztos magzatvédelem másképpen

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével az elkövetkező hetekben olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk be, amelyek sokakat érintenek. Ezúttal a tudatos gyermekvállalásról olvashatnak összeállítást.
A Park Egészségközpont orvosainak segítségével az elkövetkező hetekben olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk be, amelyek sokakat érintenek. Ezúttal a tudatos gyermekvállalásról olvashatnak összeállítást. A következő heti témánk: az allergia vizsgálata a laboratóriumban. Erről a Rádió 88-ban hétfőn hallhatnak összeállítást.

Bizonyára ön is hallott már olyan kórokozókról, vírusokról, amelyekkel, ha a kismama terhessége ideje alatt fertőződik, sérülhet a magzat fejlődése, illetve olyan magzati megbetegedéseket okozhat, amelyek tartós és esetleg végleges károsodással járnak. Ilyen – leggyakrabban emlegetett, és sokak által ismert – vírus a rózsahimlő kórokozója (rubeólavírus). A rózsahimlőn kívül azonban egyéb kórokozók is okozhatnak súlyos magzatkárosodásokat. Ezek a toxoplasma gondii, a cytomegalo vírus, a herpes simplex vírus (összefoglaló nevük a kórokozók kezdőbetűjéből adódóan a rubeólával együtt: TORCH), a varicella zoster és a parvo vírus B19.


Ezen kórokozók gyakran tünetek nélkül betegítik meg a kismamát, így a leendő anyuka nem is tud róla, hogy épp fertőzésen esik át, kisbabája azonban súlyos károsodást szenved eközben. A fenti kórokozók okozhatnak vetélést, halvaszületést, szellemi fogyatékosságot, vakságot, süketséget stb. Fontos azonban tudnunk, hogy a magzatkárosító kórokozók által okozott fertőzések nagy része odafigyeléssel megelőzhető. Mielőtt babát terveznek, egyszerű vérvétel után az úgynevezett szerológiai vizsgálatokat végző laboratóriumok meg tudják mondani, hogy átesett-e már korábban az említett fertőzéseken a leendő kismama, illetve még nem találkozott valamely kórokozóval, ezért a terhesség ideje alatt vigyáznia kell magára és kisbabájára. Ez azért fontos, mert ha valaki a terhesség ideje alatt találkozik pl. rózsahimlős gyermekkel, vagy a kistestvér az óvodából rózsahimlőt visz haza, és a kismama tudja, hogy ő már volt rubeólás, vagy beoltották ellene, akkor nem kell tartania egy újabb fertőzéstől.

A szerológiai laboratóriumban meg tudják mondani, hogy valaki átesett-e már egy adott fertőzésen, vagy fogékony-e a kórokozóra, azaz nem találkozott még vele, illetve, hogy a védőoltás sikeres volt-e. A vérmintából nem közvetlenül a kórokozót, hanem az ellene termelt ellenagyagot mutatják ki. Ha ugyanis fertőződünk egy vírussal, a szervezetünk védekezik, különböző típusú ellenagyagokat, úgynevezett immunglobulinokat termel ellene. Bizonyos ellenanyagok (IgG) évekkel a fertőzés után is kimutathatók, így meg lehet mondani, hogy valaki átesett-e már a fertőzésen, illetve hatékony volt-e a védőoltás, azaz védett-e vagy nem.

Dr. Lukács Judit, Nemzeti Mycrobakteriológiai Laboratórium – Corden Szerológiai Központ, Budapest, Park Egészségközpont

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízéves az eurorégiós kamarai együttműködés

Szeged - Tíz éve írták alá Szegeden a Duna-Körös-Maros-Tisza (DKMT) eurorégiós kamarai… Tovább olvasom