Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Bochkor Gábor nevére veheti gyermekét

Szeged - Ezentúl Bochkor Nóra a neve az ismert rádiós műsorvezető, Bochkor Gábor és a tévéhíradós Várkonyi Andrea kislányának – döntött tegnap a Szegedi Városi Bíróság. Hosszú névadási procedúra ért így véget. A családot megviselte, hogy eddig Szilvay volt a kislány vezetékneve – édesanyjának korábbi férje után.
Jogerős ítélettel lezárult Várkonyi Andrea és Bochkor Gábor kislányának a vezetékneve körüli hercehurca. A Szegedi Városi Bíróság tegnapi ítélete kimondta, hogy a Tények bemondónőjének és a Sláger Rádió műsorvezetőjének közös, hat hónapos gyermeke ezentúl nem Várkonyi Andrea volt férjének, Szilvay Attila Károlynak a vezetéknevét viseli. Az apa, Bochkor Gábor hivatalosan is a nevére veheti saját kislányát. Az ügyet azért tárgyalták a Tisza-parti város bíróságán, mert Várkonyi Andrea állandó lakcíme szegedi. Itt járt az orvosi egyetemre is. Egy szót sem szólt egymáshoz, megtartotta a tisztes távolságot a bíróság folyosóján várakozó boldog pár és Várkonyi Andrea volt férje. A bíróság több mint fél órán át tájékozódott az ügyről, közben csak rövid időre hívták a tárgyalóterembe a Bumeráng népszerű műsorvezetőjét. Mialatt az ítéletre várakozott, lapunk érdeklődésére elmesélte: rajong kislányáért.

Macsó papák

Lánya iránti rajongását Bochkor Gábor mindenkinek megmutatja. Árpa Attilával és Gesztesi Károllyal közösen könyvet adnak ki, amely a Macsó papák címet kapja. A három apuka kedves és mulatságos történeteket mesél a gyerekekről.

– Nóri valóságos kis tündér! Nincs olyan nap, hogy ne vennék észre rajta valami változást. Amikor hazaérek, mindig felém nyújtja a kezét, ilyenkor igazán boldog vagyok – áradozott az apuka. Esténként, amikor Andrea dolgozik, hivatásos csecsemőnővérrel vigyáznak a picire.

– Az anyakönyvezés körüli probléma mindkettőnket nagyon megviselt. Az egyébként rutineljárás nem volt zökkenőmentes, nagyon elhúzódott – panaszolta a műsorvezető. – A válás februárban zárult le – a kislányom áprilisban jött a világra. Születése után néhány héttel kértük Andi volt férjét, hogy nyújtsa be az iratokat a bírósághoz, melyekben kijelenti, hogy nincs köze Nórihoz. Még azt is felajánlottuk, hogy vállaljuk helyette a perköltséget. Ő azonban végig hitegetett bennünket – magyarázta Bochkor Gábor, aki a Ciao Darwin egyik szilveszteri forgatásán került közelebb kedveséhez. Azt is elmondta: ha tudták volna, hogy ilyen hosszadalmas lesz az eljárás, akkor sokkal korábban ők maguk kérelmezik a gyámhivataltól az „apasági vélelem megdöntését".

Mindenki megelégedésére zárult a tegnapi tárgyalás. Gyengéné dr. Nagy Márta bírónő kihirdette az ítéletet: az apasági vélelem megdőlt, nem Szilvay Attila felperes Várkonyi Andrea kislányának az édesapja.

– A lányunk nekünk mindig is Bochkor Nóra volt. Soha senki nem szólította másképpen. Születése után a karszalagján és a kórházi kartonján is ez a név szerepelt. A kellemetlen és a bulvársajtó által feleslegesen felfújt történetnek szerencsére vége – mondta megkönnyebbülten Várkonyi Andrea.

A család nagyon örült a döntésnek, amire egyébként számítottak. Beleznay Zsolttól, az alperes édesanya jogi képviselőjétől megtudtuk, Bochkor Gábornak a jogerős bírósági végzéssel fel kell keresnie a lakóhelye szerinti önkormányzatot, ahol megteheti az apasági nyilatkozatot.

A fiatal pár mosolyogva, felszabadultan távozott Szegedről. Elárulták: azt tervezik, hogy bepótolják a nyáron elmaradt külföldi utazást, ami azért hiúsult meg, mert Nóri nem kaphatott útlevelet. Valószínűleg a gyönyörű Dubaiban pihenik ki a megrázkódtatásokat.

Apasági vélelem

1952-es a családjogi törvény, melynek értelmében a gyermek édesapjának azt kell tekinteni, aki a gyermek fogantatásakor az anya férje volt. Ez az úgynevezett apasági vélelem. Ez a házasság érvénytelenítését követően is fennáll, vagyis csak bírósági tárgyaláson dönthető meg. Az anyának nyilatkozatot kell tennie arról, hogy ki a gyermek apja, a volt férjnek pedig ki kell jelentenie, hogy nincs köze volt felesége gyermekéhez. Ilyenkor a tárgyalásra a helyi gyámhivatal eseti gondnokot rendel ki a gyermek képviseletére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegediek a Fashion Tv-n

Szeged - A Free Faces modellügynökség tavaszi válogatóján több szegedi tehetséget is felfedezett.… Tovább olvasom