Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Bolgár folklórgyöngyök

Szeged - Szerbiából, Romániából, Törökországból és Bulgáriából is érkeztek táncosok a XXIV. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztiválra. A rendezvény idejére megszűnnek a különböző népek közti határok – érzékelte a bolgár ELIT Folklore együttes, amely megalakulása óta több nemzetközi megmérettetésen is részt vett.
A XXIV. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál ideje alatt négy külföldi táncegyüttes vendégeskedik Szegeden. Szerbiából, Romániából, Törökországból és Bulgáriából jöttek csoportok a városba, hogy előadásaikkal gazdagítsák a táncos szemle programját. A sok fellépés és a próbák mellett – amikor tehetik – ismerkednek a várossal, vagy egy strandon keresnek enyhülést a kánikulában.

A bulgáriai ELIT Folklore tánccsoportot 45-en képviselik a fesztiválon – tudtuk meg Margarita Doncheva művészeti vezetőtől. Táncosaik közül profik és amatőrök egyaránt fellépnek a különböző szegedi rendezvényeken. A 2000-ben alapított együttes járt már például Németországban, Törökországban és Szerbiában is. 2007-ben és 2008-ban hazájukban megnyerték a nem hivatásos táncosok és zenészek fesztiválját, amelyet a bolgár hadsereg szervez meg évről évre. Mindig annak a területnek a népviseletét hordják, amelyik képviseletében éppen színpadra állnak. Bulgáriában két iskolájuk működik, ahol a fiatalokat a bolgár kultúra és a helyi szokások szeretetére nevelik.

Az együttes látványos bemutatója Szegeden, a Dugonics téren. Fotó: Veréb Simon
Az együttes látványos bemutatója Szegeden, a Dugonics téren.
Fotó: Veréb Simon

– Most járunk először Szegeden, de nagyon szeretnénk, ha máskor is meghívást kapnánk erre az eseményre – kezdte élménybeszámolóját Neno Sktregarsen, az ELIT Folklore menedzsere. – Eddig ez a legjobban megszervezett fesztivál azok közül, amelyeken valaha jártunk. Igazán örülünk, hogy itt lehetünk, mert a szegediek vendégszeretete és a város is lenyűgözött bennünket. Amióta elkezdődött ez a táncos seregszemle, azt tapasztaljuk, hogy nincs határ különböző népek és kultúrák között. Együttesünk munkáját zenészek is segítik, de ők erre a fesztiválra nem kísértek el minket.

Fellépések

A szegedi közönség tegnap láthatta utoljára az ELIT Folklore táncegyüttest. Este hat órakor a Dugonics téren táncoltak – utcai vigasságot produkálva. Ezt megelőzően hétfőn a megyeházán mutatták be műsorukat a bolgár táncosok. A kilenc napos fesztiválon összesen ötször álltak a nagyérdemű elé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberek a gáton

A Délmagyarország fiatal riportereként Horváth Dezső is tájékoztatta a lap olvasóit az 1970-es áradásról, a gátakon védekező emberek hősiességéről és esendőségéről. Tovább olvasom