Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Boltvezető csak érettségivel lehet

Április 1-jétől érvényes az új Országos Képzési Jegyzék: sok képzés hosszabb időtartamú lesz, jó néhány szakma megszűnik. Az új vizsgarendszer szeptemberben lép életbe, addig a felnőttképzési központok a régi tanfolyamokat hirdetik meg.
Bármilyen szakmunkás végzettséggel beiratkozhatnak még áprilisig a felnőtt hallgatók kereskedő-vállalkozó vagy vendéglátó-vállalkozó tanfolyamra. Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) azonban április 1-jétől megváltozik. Üzletvezetők utána már csak érettségivel szerezhetnek bizonyítványt – magyarázta a felnőttképzés változását Illés Tímea, a szegedi Unicornis Oktatási Stúdió minőségbiztosítási vezetője. Tíz éve a kereskedő és vendéglátós szakmákra specializálódó magánstúdió többnyire szakképesítés nélküli alkalmazottakat és önálló üzletet nyitni készülő vállalkozókat oktat.

– A felnőttek képzési ideje szintén változik – mutatta a minőségbiztosítási vezető az új rendelkezést. Jó néhány alapszakma tanfolyama hosszabb lesz. Számos szakma végleg el is tűnt az új képzési jegyzékből, helyettük új szakmák és részterületek szerepelnek. Megszűnik például az alapfokú számítógép-kezelői oktatás, helyette többek között kiadványszerkesztő, adatrögzítő, tartalommenedzser, ejátékfejlesztő választható.

Egy lépés előre – egy vissza

A Lépj egyet előre! elnevezésű ingyenes felnőttképzési programról tartott konferenciát tegnap a megyeházán a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ), a Nemzeti Felnőttképzési Intézet, valamint a Perfekt Zrt. a megyei képzőközpontoknak. Szilárd Imre, az ÁFSZ főosztályvezetője a felnőttképzés ellentmondásairól lapunknak elmondta: az OKJ változásával a Lépj egyet előre! program nem módosul, ezért sok tanfolyam valóban kimarad a támogatásból. A régi képzések egyébként szeptemberig változatlan feltételekkel meghirdethetők, amíg az új vizsgakövetelmények meg nem jelennek. 

Őszre készül csak el a szaktárcánál a szakmákhoz tartozó új vizsgarendszer, amelyet majd össze kell hangolni az áprilistól érvényes képzési listával. Ráadásul az OKJ megváltoztatását a szaktárca nem egyeztette a felnőtteknek hirdetett Lépj egyet előre! programmal. Hiába támogatja ugyanis az Állami Foglalkoztatási Szolgálat az iskolából kimaradt, az érettségizett és a szakképzett felnőtteket valamilyen piacképes szakma tanulásában. A program 150-800 óra közötti tanfolyamok elvégzését segíti, ezekből az új képzési jegyzékben csak kevés maradt. A más szakmacsoportokat képző szegedi Magyar Iparszövetség Oktatási és Szolgáltatási Központja és az Ipari és Kereskedelmi Oktatási Központ egyelőre kivár. Őszig változatlanul hirdetnek tanfolyamokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Domaszék a belvízzel küzd

Domaszék egytizede áll víz alatt. A külterületi utak járhatatlanok. A településen harmadfokú… Tovább olvasom