Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Bolyongó a kisszínházban

Nagy szája miatt annak idején kirúgták a szegedi Deák gimnáziumból a tehetséges fiatal táncos-koreográfust, Duda Évát. A nemrégiben Imre Zoltán-díjjal kitüntetett művész társulata vasárnap este a kisszínházban a Bolyongó című táncszínházi produkcióval lép fel.
Szabó Csongor a Bolyongó című előadásban. Fotó: Hapák Szabolcs
Nyáron a Rómeó és Júlia koreográfusaként dolgozott a Dóm téren a szegedi születésű Duda Éva, aki vasárnap saját társulatával vendégszerepel a kisszínházban.

– Hétéves koromban barátnőmhöz csatlakozva a Szegedi Jazz Tánc és Balett Stúdióban kezdtem táncolni. Sokáig csak hobbinak tekintettem a táncot, de amikor érettségi után pályát kellett választanom, mégsem a tervezett angol szak mellett döntöttem. Előbb a Budapest Tánciskolában tanultam, majd a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakára mentem, ahol 2003-ban szereztem diplomát. Közben nemzetközi kurzusokon vettem részt Bécsben, Kölnben, Párizsban és New Yorkban – meséli pályakezdéséről Duda Éva. – Édesapám és édesanyám is kutató, a szegedi egyetemen dolgoznak, a bátyám pedig biotechnológiával foglalkozik. Amikor érettségi után Budapestre mentem, eleinte furán néztek rám. Nem tudták, mi lesz ebből, azt hitték, meggondolom majd magam. Néhány év elteltével azonban látták, hogy maximális energiával, érdeklődéssel, komolyan és sikerrel csinálom a pályám, ezért megbékéltek.

Az ifjú koreográfust nagy megtiszteltetés érte az elmúlt évad végén: szokatlanul fiatalon megkapta az Imre Zoltán-díjat. Sajnálja, hogy a nagy előd szegedi produkcióit már csak videóról láthatta – Juronics Tamás együttesének darabjait viszont már rendszeresen megnézte. Mostanában mindenki azt hiszi róla, hogy a Budapesti Operettszínház tagja, mert nemcsak a Rómeó és Júlia, hanem a Szépség és a szörnyeteg koreográfiáját is ő készítette. Valójában szabadúszó, elsősorban musicaleket és zenés darabokat koreografál megrendelésre. Most az Új Színház prózai Turandot-előadásán dolgozik, majd Eszenyi Enikő alkotótársaként Prágába megy, ahol A kertész kutyája című Lope de Vega-darabhoz készít koreográfiát.

Szívügye azonban a kortárs tánc: alapított egy saját társulatot, velük jön vasárnap Szegedre a Bolyongó című előadással. Ez a produkció Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című műve nyomán 2003-ban született. A Veszprémi Táncfesztiválon három díjat is nyert és Japánban, Lengyelországban is sikert aratott. Egy fiúról szól, a bolyongóról, aki rövid élete minden percében keresi, lázasan kutatja a világ összefüggéseit, a valós és őszinte kapcsolatokat, a szerelmet, barátokat. Különös helyzetekbe kerül, ám boldogtalan és környezetéből kirekesztődik. Sorsa elrendeltetett, és ő egy másik világba vágyódik...


Kortárs mű

„Duda Éva Saint-Exupéry meséje nyomán készült Bolyongójában nem szerepelnek kígyók, rókák és virágok. Hercegek (és hercegnők) is csak annyiban, amennyiben minden ember az (is). A színpadi látvány is másmilyen, mint a szerző rajzaival illusztrált, jól ismert mesekönyv képi világa, a koreográfusnak mégis sikerült a darabban A kis herceg érzésvilágára utaló hangulatot teremtenie... belső (lelki) forrásokból táplálja a színpadán megszülető különös világot... A Bolyongó kortárs mű, szerzője kora társadalmi állapotairól mond benne ítéletet" – írta a produkcióról a Színház című folyóirat kritikusa. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi időjárás az őszben

Reggel elkel a nagykabát, délben elég a rövid ujjú – így búcsúzik az ősz idén Magyarországon.… Tovább olvasom