Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Bombakutató nem tévedhet

Repeszálló mellényben, speciális műszerekkel dolgoznak a szegedi bombakutatók. Szerencsére eddig semmit, vagy csak robbanószerkezet-utánzatokat találtak. Az ijesztgetőket akár két év szabadságvesztésre is ítélhetik.
– Egy bomba megtalálása számomra kihívás. Ez egy olyan feladat, amit csak jól lehet végezni. Aki ront, annak nem sok babér terem a jövőben – szögezi le Sánta Zsolt bombakutató, akit csöppet sem veszélytelen munkájáról faggatunk. Megtudjuk, a bevetések hirtelen történnek, ilyenkor nincs idő a félelemre gondolni. – Minden egyes helyszínre abban a tudatban megyünk ki, ha ott bomba lenne, azt minél hamarabb meg kell találni úgy, hogy senki se sérüljön meg, és lehetőleg az anyagi kár is a legkisebb legyen – magyarázza a szakember, aki munkáját végezve még egyetlen valódi robbanószerkezetre sem bukkant.

Bombablöff

Az utóbbi három hónap alatt három bombariadó is volt a megyében. Április 24-én a makói városházát kellett kiüríteni egy ismeretlen telefonáló bejelentése után. Április 25-én a szegedi Raiffeisen Bank Zrt. Kárász utcai fiókját és az alkalmazottakat fenyegette meg egy férfi az épület felrobbantásával. Őt néhány percen belül elfogták. Május 9-én pedig a szegedi bíróság Széchenyi téri épületét ürítették ki. A rendőrség egyik helyszínen sem talált robbanószerkezetet. Álbombát azonban igen. Március 23-án lezárták Szegeden a Makkosházi körutat – az OMV-kútnál –, mert gyanús szerkezetre figyeltek fel az ott parkoló Peugeot-ban. Az autó tulajdonosa elmondta: nem állt szándékában riadalmat okozni az általa eszkábált szerkezettel. 

Repeszálló mellényben, tükrökkel és speciális műszerekkel vizsgálják át a bombakeresők az épületet. A keresésben kutyák is segítenek. Az állatok szag alapján érzik meg a robbanóanyagot vagy lőszert, majd jelzésként mozdulatlanul lefekszenek ott – halljuk N. Szilasi-Horváth Jenőtől. A Szegedi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetőjétől megtudjuk, a bombakutató feladata, hogy kiürítse az épületet, lezárja a helyszínt, és megtalálja a robbanóanyagot vagy a bombának látszó gyanús tárgyat. A tűzszerész dolga pedig, hogy beazonosítsa és hatástalanítsa a szerkezetet, illetve ha lehet, elszállítsa egy megsemmisítéshez alkalmas helyre.

– A legtöbb bejelentés csak blöff. Régebben tömegesen fordult elő, hogy iskolákhoz kellett kimennünk, ugyanis a diákok így akartak megúszni egy-egy dolgozatot. Mára szerencsére ez nem olyan gyakori. Többször előfordult azonban, hogy műbombához riasztottak minket. Például egy nagy bevásárlóközpontban elhelyezett gipszből készült robbanószer-utánzathoz, amely annyira sematikusra sikeredett, hogy a helyszínre érkező rendőrök rögtön látták, ez csak egy rossz vicc. A legtöbben bosszúból vagy kitolásból fenyegetnek – állítja a rendőr százados. Ám a hatóságnak minden bejelentést komolyan kell vennie.

A riadóknál a szegedi bombakeresők érkeznek a helyszínre, hiszen a megyében nincsenek tűzszerészek. A megyei rendőr-főkapitányságon a közterületi járőröket képezik tovább a bombakutatói feladatra. Specialistákat pedig Budapestről küldenek, a központi ügyeletről. Ők a veszély mértékének megfelelően egy-két óra alatt vagy akár több nap múlva érkeznek meg.


Két évet is kaphat

A bombakeresőknél nincs kiszállási díj. Abban az esetben azonban, ha szakértőket is bevonnak a nyomozásba, a szakértői díjat bűnügyi költségként az elítélttel fizettetik ki – tudtuk meg Török Józseftől, a Szegedi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetőjétől. Aki bombával riasztgat, és elkapják, azt a bíróság közérdekű munkára, pénzbüntetésre, de akár két évig terjedő szabadságvesztésre is ítélheti. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csordultig telt a város a hét végére

A Szeged-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódó programok és a Síkvízi Kajak-kenu Világkupa miatt… Tovább olvasom