Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Boncz Ádám profizmust tanul Amerikában

Szeged - Boncz Ádám az egyetlen magyar növendéke a világhírű New York-i színiiskolának, a Lee Strasberg Színház és Film Intézetnek. Már Amerikában is átesett a színpadi tűzkeresztségen: a Marilyn Monroe Színházban játszott.
– Nagy kihívás volt átköltözni egy másik kontinensre, pláne a világ közepébe, New Yorkba, és elkezdeni a tanulást egy híres színészképző iskolában. Életem talán legjobb éve van mögöttem. A metropolisz egy fiatal számára fantasztikus, szinte a világ összes kultúrája képviselteti ott magát. Hihetetlenül sok impulzus ért. Rengeteg nagyszerű tanár tanít a Lee Strasberg Színház és Film Intézetben, többnyire olyanok, akik a Broadwayről vagy az Off-Broadwayről jöttek, előtte végigjátszották ott az életüket. Óriási szakmai tudásuk ellenére alázatos, kedves emberek, a mestereink és a barátaink egyszerre, miközben tapasztalatukat szeretnék megosztani velünk. Ez a hozzáállás felszabadító volt, mertünk próba közben rosszak lenni, sohasem aláztak meg – meséli a nemrégiben nyári szünetre hazatért Boncz Ádám, aki jórészt a Nyílt Társadalom Intézettől pályázaton nyert ösztöndíjból finanszírozza New York-i tanulmányait.

Boncz Ádám New Yorkban, a Times Square-en. Fotó: DM/DV
Boncz Ádám New Yorkban, a Times Square-en.
Fotó: DM/DV

– Az iskola alapítója, Lee Strasberg honosította meg Amerikában a Sztanyiszlavszkij-módszert: minél természetesebben játszani, embert ember által és minél kevésbé teátrálisan ábrázolni. Strasberg egyedülálló módszert dolgozott ki mindezek megtanítására. Nem tudatosodott bennem, hogy az évek során Szegeden színpadi rutint szereztem. New Yorkban azonban kiderült, hogy mindaz, amit például a vígjátékról az Anconai szerelmeseket színpadra állító Megyeri Zoltántól itthon megtanultam, ott is hasznosítható. Elmentem egy válogatásra, amit Saviana Stanescu írónő tartott, aki a manapság divatos internetes társkeresésről írt darabot E-Dating címmel.

Egy Off-Broadway rendezővel, Gia Forakisszal kiválasztott öt fiút és öt lányt, és az improvizációinkat is felhasználva írt ránk egy mozgásszínház jellegű, monológokkal tarkított izgalmas darabot, amit másfél hónap alatt próbáltunk be. Az abszurd játék arról szólt: milyen furcsa, hogy különböző félhazug profilok alapján próbálunk randevúzni, társat találni. Egy magyar származású, visszahúzódó fiút alakítottam, akinek nem nagyon megy a kapcsolatteremtés, de végül egy csupa élet nővel akad össze – foglalja össze a darabot Ádám, aki már Amerikában is átesett a színpadi tűzkeresztségen. A 15. utcában, egy százötven személyes stúdiószínházban, a Marilyn Monroe Theatre-ben mutatták be a vígjátékot: öt előadást tartottak belőle szép sikerrel.


Ádám filmes tanárát, a több Tarantino-filmből is ismerős Paul Calderont említi, akitől a legtöbbet tanult. Egyik csoporttársa, a neves lengyel színésznő, a 28 éves Anna Mucha, aki a Schindler listájában is szerepelt. New Yorkban persze nem nehéz hírességekkel összefutni: egyik reggel, amikor kilépett az utcára, egy forgatásba csöppent, a sarkon a rendező, Woody Allen állt. Úgy meglepődött, hogy megszólítani sem merte.

– Az a tervem, hogy sok élmény, impulzus érjen, máris megvalósult. A nyarat itthon töltöm, ősszel megyek vissza a második tanévre. Nem tudom még, utána mihez kezdek. Az biztos, ez az iskola profizmusra, szorgalomra, munkára tanít. Amerikában óriási a verseny, egy meghallgatásra több száz jelentkező is elmegy. Szívesen hazajönnék, mert itt is jó feladatokat lehet kapni, ugyanakkor New Yorkban is egyre több a barátom, ott mintha kiegyensúlyozottabb, jókedvűbb lenne a világ.

Napi kapcsolatban

– Szörnyű volt, amikor megkívántam, de nem tudtam enni egy jó marhapörköltet, nem ihattam egy fröccsöt. Hiányzott az úszóház és a Dóm tér is – beszél Ádám a honvágy fokozatairól. – A családdal és Szilágyi Annamáriával napi Skype-kapcsolatban voltam. Óriási segítség az internet, hiszen élőben látjuk-halljuk egymást a számítógép és a webkamera segítségével. Annamari mindig informált a színházi pletykákról is, olyan volt, mintha a Story magazint olvasnám. Naponta tájékozódtam Szegedről a delmagyar.hu-ról, a VTV honlapjáról pedig még a Dömötör-gála közvetítését is megnéztem.

Olvasóink írták

 • 9. petymeg41 2009. július 04. 09:44
  „sevenof9!
  <moderálva>
  Egyet ne feledj: a bumeráng visszajön!

  Ádám! Neked meg szívből gratulálok! Kívánom, hogy nagyon sok és szép szerepeket kapj ott, Amerikában is! A bunkókat meg sz...rd le! Mi többen vagyunk!”
 • 8. sevenof9 2008. július 10. 23:48
  „"egy százötven személyes stúdiószínházban, a Marilyn Monroe Theatre-ben mutatták be a vígjátékot: öt előadást tartottak belőle szép sikerrel."

  750 ember latta max. azta. most essek hanyatt? ha ilyen sikeres,miert csak 5x?”
 • 7. sevenof9 2008. július 10. 23:45
  „<moderálva>”
 • 6. none profil 2008. július 10. 20:30
  „Annyira igazad van sony !!nem tom ilyen visszamaradott emberek mint te: sevenof9 minek jössz ilyen oldalra ha csak ilyeneket tudsz írni. Basszus ha értél el te is ilyen eredményeket mint ő APAFEJ akkor dumálj kérlek.”
 • 5. sony 2008. július 10. 10:44
  „Ennyi rosszindulatú hozzászólást ....Komolyan mondom, nem értem az ilyen embereket! Miért nem lehet örülni, annak ha valaki, valahol jól érzi magát, netán valamiben -még ha kicsi is az a siker, de - sikert ér el? Jellemző.....”
 • 4. geysa 2008. július 09. 19:39
  „Talán apja nyomdokaiba szeretne lépni? Ahhoz még sok fröccsöt kellene meginnia!”
 • 3. nagyo1 2008. július 09. 16:03
  „Hanyan vannak akik kulfolden elnek es megsem irnak rola az ujsagok. Pedig sok magyar mar evek ota kulfoldon dolgozik nem rossz teljesitmennyel. Ma mar nem nagy kunszt kulfoldre menni es ott tanulni meg dolgozni....”
 • 2. sevenof9 2008. július 09. 05:34
  „"a sarkon a rendező, Woody Allen állt. Úgy meglepődött, hogy megszólítani sem merte."

  errol mindig a sztarom a parom jut eszembe. hogy latta ugye ringo start.na igen.

  "de nem tudtam enni egy jó marhapörköltet, nem ihattam egy fröccsöt"

  apafej. bemesz egy jobb henteshez,veszel 5 font labszarat,meg hagymat,spanyol paprikat es marcsak meg kell fozni. A froccs is igen egyszeru,hiszen nem all masbol,mint harmadosztalyu feherborbol es szodabol(csakhogy a newyorki szegeny magyarnak segitsek,ott club sodanak hijjak). New yorkban pedig meg akar magyar borbol is csinalhatsz forccsot. Juj de teatralis ez a honvagy-kerdes...

  "olyan volt, mintha a Story magazint olvasnám"

  ez a jovendo ertelmisege? ajaj. bammeg apafej,a blikket nem is olvasod? matula magazin? semmi ilyesmi?”
 • 1. Tedi 2008. július 09. 05:04
  „Gratulálok Ádám a szép teljesítményedhez! jó egészséget, kitartást kívánok, és azt, hogy az Isten tartsa meg ezt az életszemléletet, és lelkesedést, amit most tapasztalsz! büszke vagyok rád, mint magyar egy honfitársára!

  take good care!
  Tedi”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezres bírságok a vízpartokon

Szeged - Még csak az év fele telt el, de a vízi rendőrök és a halőrök már 1 millió 350 ezer… Tovább olvasom