Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Bongyor fürtök reneszánsza

Szeged - Kisebb változtatással újra divatba jött a diszkókorszak legmeghatározóbb frizuraviselete: a göndör haj. Szegeden azonban nem minden szalonban vállalják, hogy beondolálják fürtjeinket.
– A 80-as években alig akadt olyan nő, aki ne próbálta volna ki a dauert. Abban az időben előfordult, hogy naponta 13 göndör fejet „csináltam" – emlékezett vissza Kormányné Eta mesterfodrász a diszkókorszak legmeghatározóbb frizuradivatjára. Annak ellenére, hogy a vegyi anyagok esetenként elégették a hajszálakat, töredezett hajvégek éktelenkedtek a delikvens kobakján, a gyengébbik nem ezer és ezer képviselője hajtotta a fejét dauervíz alá. Nagyjából tíz évvel ezelőtt azonban új divathullám tört be a Kárpát-medencébe, persze Nyugat felől: a szögegyenesre simított frizura. Ezzel megkezdődött a „pulikutyás" haj alkonya. Az ezredfordulót követően évekig tartották hajvasaló szorítása alá tincseiket a lányok, s száríttatták egyenesre hetente rakoncátlan fürtjeiket. A bongyor haj kedvelőinek azonban jó hírrel szolgálhatunk: a tartós hullám újra visszajött a divatba.

Volumennövelés hajcsavarókkal. Solymosi Melinda Bánfi Anita egyenes hajából varázsol hullámos fürtöket. Fotó: Segesvári Csaba
Volumennövelés hajcsavarókkal. Solymosi Melinda Bánfi Anita egyenes hajából varázsol hullámos fürtöket.
Fotó: Segesvári Csaba

– Korábban leginkább az csináltatott dauerolt frizurát, akinek vékony szálú volt a haja. Manapság már nem divat az akkor megszokott göndörség. Mesterségesen előállított, természetes hullámokat kérnek a vendégek, egyfajta volumennövelést – tudtuk meg Solymosi Melindától, a Feeling Center Wellness és Spa Központ tulajdonosától. Szerinte többek között a modern vágási technikáknak köszönhető a dauer alkonya. Hiszen míg régen a göndör hajtól lett frizura a frizura, manapság az egyenes hajból is csodás formákat tudnak alakítani.

Öt általunk megkérdezett fodrászüzlet közül kettőben már nem is vállalnak dauerolást. – Túl kockázatos. Mivel a dauervízben található anyagok a haj legbelső állományába hatolnak, megváltoztatják a struktúráját – magyarázta Batki Péter. A szegedi fodrász elárulta: manapság fiatalok már szinte soha, inkább csak idősebb hölgyek kérnek tartós hullámot. Az ár hajhossztól változik, és üzletenként eltérő. Egy belvárosi fodrászatban 7990-ért, a Tisza Lajos körúton 4500-ért is beondolálják vállig érő hajunkat. Felhívtunk egy fővárosi szalont is. Az V. kerületben, az Erzsébet téren 12 ezer forintot kellene fizetnünk a műveletért.

„Csavarós" eszű férfi 

A mesterséges tartós göndörítést egy francia fodrász, Francois Marcel találta ki 1870-ben. A fiatalember Párizsba ment tanulni, ahol a mamája, akinek gyönyörű, természetes hullámos haja volt, minden hétvégén meglátogatta a fodrászatban. Az üzletben állandó vendégek voltak a helyi kurtizánok is, akik olyan frizurára vágytak, mint a mamáé. Marcel ingyen készítette nekik a bongyor tincseket, hiszen a lányok egész éjszaka fel-alá sétáltak Párizs belvárosában, ami a legjobb reklám volt számára. Futótűzként terjedt, kihez kell fordulniuk a nőknek, ha göndör tincsekre vágynak.

Olvasóink írták

  • 2. IVY 2009. április 16. 13:44
    „Köszi.:)
    Nekem természetes göndör és céééép. :)”
  • 1. kakoszeged 2009. április 16. 13:14
    „éppen lenövesztettem a dauerom...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Svájci oázis a csólyosi tanyavilágban

Csólyospálos - Egy zürichi svájci-magyar orvos házaspár volt az első fecske, aki beleszeretett a… Tovább olvasom