Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Bontanak a Cserepes soron, felére zsugorodik a szegedi nyomornegyed - galéria

Petrovicsék már az új bérleményükben laknak, s kedden megkezdődött korábbi otthonuk bontása a Cserepes soron. A tervek szerint hamarosan két épület tűnik el, így felére zsugorodik a szegedi nyomornegyed.
Markológépek jelentek meg a Cserepes soron kedden, hamarosan Petrovics Józsefék korábbi bérleménye s az épület további három lakása válik a földdel egyenlővé. Az 1950-es években épült, 16 négylakásos épületből álló telep egykor téglagyári munkások otthonául szolgált, hosszú évek óta azonban mélyszegénységben élők lakják, zömmel romák. Akadnak köztük lakástulajdonosok, ám jogcím nélküli lakásfoglalók is szép számmal élnek ott, s mivel lassan a telep fele eltűnik, nemigen lesz hova húzódniuk.
 
Bontanak a Cserepes soron, felére zsugorodik a szegedi nyomornegyed - GALÉRIA. Fotó: Török János

Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke lapunknak elmondta, a Petrovicsék korábbi bérleményével szembeni házat is bontják, ott megegyezett az önkormányzat a tulajdonossal, és Dorozsmán tudtak maguknak másikat vásárolni. – Az érintettek örömmel fogadják a bontást, félelem az önkényes lakásfoglalókban van – jegyezte meg. Megtudtuk, vannak bérlők, akik olyannyira szeretnének kitörni a nyomornegyedből és cserelakásba költözni, hogy ez irányú kérelmet is benyújtottak a városhoz.

Antiszegregációs terv régóta van Szegeden, ám a Cserepes sori telepen jóformán tavaly kezdődtek a bontások, miután az önkormányzat a lakástulajdonosoknak már hajlandó volt annyi pénzt ajánlani, hogy abból másikat tudtak maguknak vásárolni. A most elbontásra ítélt egyik lakásért például 10 millió forintot fizettek, miután a városüzemeltetési bizottság jóváhagyta az adásvételt.

A most megkezdett bontási munkálatok a tervek szerint még szeptember folyamán bejeződnek.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A konyhában csaptak fel a lángok a szegedi Fő fasoron

A konyhában csaptak fel a lángok a szegedi Fő fasoron
Berendezési tárgyak kaptak lángra, két ember tartózkodott a lakásban. Tovább olvasom