Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Bontással kezdik az építést

Szeged - Bontással kezdődik, út- és közműépítéssel folytatódik az elmúlt évtizedek legjelentősebb szegedi egészségügyi beruházásának előkészítése. A jelenlegi 410 ágyas új klinikát átalakítják, miközben mellette felhúznak egy 265 ágyas tömböt.
Felvonulási terület lett Szegeden a Semmelweis utca: tegnap az építkezéshez szükséges világítás vezetékrendszerét alakították ki, a csatornázáshoz betonelemeket szállítottak. Odébb, az Oldal utcán három háztömböt bontottak, hogy helyet adjanak az útépítőknek. Nehézgépek járnak ezentúl errefelé: a Tisza-parti klinikasor kertjének a MÁV-pályaudvarhoz közeli végén, a jelenlegi, 410 ágyas klinikai tömb mellett, azzal összekötve új, 265 ágyas klinika épül. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nyertes pályázatának megvalósítását a város önkormányzata – többek között – azzal támogatja, hogy az építkezés elkezdése előtt kialakítja a szükséges infrastruktúrát, elkészíti a közműveket – írtuk korábban lapunkban. Ez a 750 millió forint értékű munka kezdődött el május elején, s várhatóan június végén zárul.

Az Oldal utcán helyet csinálnak az új klinikai tömbnek. Fotó: veréb Simon
Az Oldal utcán helyet csinálnak az új klinikai tömbnek.
Fotó: veréb Simon

A Biopolisz-programhoz kötődő egészségügyi megaberuházás tervezési fázisa lezárult. A kiviteli tervek elkészültek, de a módosítások miatti hatósági eljárás, továbbá a 410 ágyas tömb felújításával összefüggő egyeztetés még tart. Ennek végén – körülbelül egy hónap múlva – kezdődhet a közbeszerzési eljárás, majd – miután a város elkészíttette a közműveket, a szükséges utakat és parkolókat – indul a klinikai építkezés – tudtuk meg Járai Bélától. Az SZTE új klinikai beruházását koordináló projektmenedzser elmondta: a már meglévő épületben 3326 négyzetmétert renoválnak és látnak el új funkcióval, 794 millió forintból. A szegedi egyetem a 265 ágyas, 21 ezer 575 négyzetméteres új tömb építésére 6,8 milliárdot költhet. A 90 százalékban uniós forrásból táplálkozó projekt teljes költségvetése 12 milliárd 325 millió 746 ezer 470 forint – ebből 4,3 milliárdot korszerű eszközök vásárlására különítenek el. A beruházás befejezését 2012. október 30-ára tervezik.

Újabb lezárások szerdától

Múlt péntektől fokozatosan lépnek életbe a forgalomváltozások az épülő déli klinikai központ közműcseréi miatt. Lezárták a Semmelweis utcát a Tisza Lajos körút és a Liliom utca között; csak a célforgalom mehet be. Zárva az Oldal utca. Holnaptól teljes lesz az útzár a Semmelweis utcán; a mentők, beteget szállító családtagok és a női klinika dolgozói a Boldogasszony sugárút–Markovits utca felé hajthatnak be. Holnaptól tilos parkolni a Liliom utcában, az autókat a klinika melletti ideiglenes parkolóban lehet hagyni. Holnaptól zárva a Bánomkert sor a Liliom és az Oldal utca között. A Bokor utcában napközben korlátozzák a forgalmat, megállni tilos van érvényben. A Boldogasszony sugárút Bécsi körúti kereszteződésében körforgalom épül; a Hősök kapuja felől érkezőknek útszűkületre és sebességkorlátozásra kell számítaniuk. Ugyancsak sebességkorlátozás mellett épül az Oldal utca folytatása a szegedi nagyállomás felé.

Olvasóink írták

 • 15. török 2010. május 12. 17:35
  „5. nem úgy értettem, hanem, hogy a villamossínhez már nem nyúlnak hozzá a körforgalom miatt, hanem megépítik köré a padkákat, amik a körforgalmat kirajzolják (a villamos átmegy a közepén, mint a Dugonics téren).

  12. mivel cserélik a közműveket a semmelweis utcában, ezért csak nyáron indul be (fel van turva a nyomvonala). a 10-esnek meg még nincs kész a tarjáni felsővezetéke, ezért az csak nyár közepén/végén indul.”
 • 14. Szecskamester 2010. május 12. 12:23
  „Egyszóval szerintem, ez a négysávosítás a híd előkészületének is megfelel...Más kérdés, hogy most csinálják meg és nem 3-4-5 év múlva...”
 • 13. Szecskamester 2010. május 12. 12:21
  „Hát a harmadik híd tudtommal csak a következő uniós ciklusban kaphat pénzt. Ez 2013-tól lesz...

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek..._dugo/2053705/

  A déli híd talán 2013 után épülhet meg

  Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester szerint a déli híd megépítése jelentené a megoldást a helyzetre, de erről jó pár évre lemondhatunk, ugyanis ebben az uniós ciklusban, 2013-ig biztosan nem kap forrást hídépítésre az önkormányzat. Hogy akkor mit tehet a város? - Egyrészt fejlesztjük a közösségi közlekedést, buszsávokat, illetve speciális, forgalomfüggő lámparendszert alakítunk ki a Belvárosi híd hídfőjében, másrészt nem vonunk be újabb mezőgazdasági területeket lakóterületbe, mert amíg nem épül meg a déli híd, nem szabad újabb lakóterület-fejlesztéseket végezni - magyarázza az alpolgármester. Nem véletlen - mondja -, hogy nem nyitották meg a Fő fasort Deszk felé, ugyanis az út mentén újabb területeket építettek volna be, ami tovább növelte volna a forgalmat.

  Plusz itt egy link, ha valakit érdekel a látványterv:

  http://www.vektorsoft.hu/img/ref/hid.../ref-hidfo.wmv”
 • 12. reagens 2010. május 12. 11:27
  „Mi van az új troliszakasszal?
  Két hetet ha ment aztán annyi?
  Ja, csak kampánykellék volt.
  Városfejlesztés, 8 év rutin...

  :))”
 • 11. attis765 2010. május 12. 09:57
  „Homályosíts fel minket Szecska.”
 • 10. Szecskamester 2010. május 12. 09:52
  „Biztos, hogy lesz harmadik híd. A feljáró lehet később is, vagy itt mindenki hídmérnök??”
 • 9. szatyi 2010. május 12. 09:04
  „Az új híd feljárója az Oldal utcáról már akkor megbukott, amikor a veszélyes hulladék égető megépült!”
 • 8. favágó 2010. május 12. 08:43
  „NTK! Erre gondoltam én is! De ezek szerint a 3. híd "kipipálva"!:-(”
 • 7. NTK 2010. május 12. 07:26
  „Azt nem értem, hogy ezt az új klinikai tömböt nem fogja zavarni a harmadik híd forgalma, ha ne adj isten az is megépül? Mert ugye azt a Bécsi krt. folytatásában kellene tovább vinni. Az Oldal utcán már a feljárónak kéne indulnia.”
 • 6. louis 2010. május 12. 06:24
  „A 410 ágyasért nem romboltak, az az ún. libalegelőre épült, a 2000-ből 265 ágyasra zsugorodott ürügyén ép, szép házakat sajátítottak ki, hogy lerombolják azokat - egy semmibe nem vezető, 4 sávos útcsonk miatt. Szégyen.”
 • 5. love_szeged 2010. május 11. 22:36
  „4. török!
  Akkor mitől lesz körforgalom? Attól, hogy festenek egy kört????”
 • 4. török 2010. május 11. 22:09
  „3. a villamospálya marad, azt eleve úgy csinálták, hogy lesz körforgalom”
 • 3. mcep 2010. május 11. 14:41
  „Most építenek körforgalmat a Boldogasszony sugárúton, amikor alig készült el az új villamospálya? Nooormális?”
 • 2. elméletileg 2010. május 11. 14:38
  „"az Oldal utcán három háztömböt bontottak"

  ezen jót röhögtem. esetleg három HÁZAT bontottak”
 • 1. szatyi 2010. május 11. 12:11
  „Az Oldal utcának nincs folytatása az állomás felé! Ami az állomás felé visz az a Bánomkert sor.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

XVI. Szegedi Borfesztivál: nyerjen egy palack bort!

Május 14-től 23-ig kerül megrendezésre a XVI. Szegedi Borfesztivál a Széchenyi téren. A delmagyar.hu kvízjátékának kitöltésével borokat nyerhetnek olvasóink. Tovább olvasom