Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Bor tér – borünnep a Dóm téren szeptember 18–22-éig

Eljött az ősz, a szüret ideje. Immár harmadik alkalommal Bor térre kereszteljük Szeged legpatinásabb terét. A dóm tornyainak árnyékában szeptember 18-ától öt napon át hatvan kiváló termelő mutatja be pincészetének büszkeségeit.
A nedűk mellett sajt, pálinka, kürtőskalács, lepény és számtalan egyéb finomság kóstolható. A fesztivál egy látványos szüreti felvonulással kezdődik szerdán fél 6-kor. A táncos forgatag a Széchenyi térről indul a Dugonics téren keresztül a Bor térig. Közreműködő néptáncegyüttesek: Szeged Néptáncegyüttes, Babszem Néptánccsoport, Pakulár Néptáncegyüttes, Üllési Fonó Néptáncegyüttes, Borica – Bálint Sándor Táncegyüttes, Délikert Napsugár Táncegyüttes, Délikert Möndörgő Táncegyüttes. A talpalávalót a Rozsdamaró zenekar húzza. A menetben részt vesznek a borrendek is. A felvonulást a Borostyán Birtok lovasai kísérik.

Az esemény fővédnöke a Pannonhalmi Apátság főapátja. A megnyitó vendége lesz az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének (CEUCO) alelnöke, amely szövetség célja összecseng a miénkkel: megvédeni, átörökíteni az ősök által ránk hagyott értékes gasztrokulturális örökséget, megismertetni, felhívni a figyelmet egy-egy régió, ország hagyományaira, mindezzel a globalizáció nem kívánt hatásait ellensúlyozni – fogalmazott a főszervező.

A Dóm tér árkádsora előtt hagyományteremtő szándékkal kézművesek kínálják majd portékájukat, felelevenítve ezzel a régi idők hangulatát, így a kilátogatók az idén is maradandó élményekkel gazdagodva és vásárfiával térhetnek haza.

A Bor téren kiemelt célunk, hogy a közkedvelt gasztronómiai megjelenéssel a rendezvényre vonzott tömegek olyan kulturális élményben részesülhessenek, amely sokszínűségével széles rétegeket szólít meg, és ezzel párhuzamosan – észrevétlenül, de tudatosan – formálja az emberek ízlésvilágát, ismertté teszi a talán kevésbé populáris produkciókon keresztül az értéket képviselő művészeti irányzatokat is.

A színpadokon népszerű zenészek előadásában dzsessz- és folkzene szól majd, amely kiváló aláfestése a szép őszi napok hangulatának. A teljesség igénye nélkül a BMW C-Mobil és Árkád Szeged színpadokon fellép majd: Wolf Kati, a Gypo Circus, Badár Sándor humorista, Szabó Balázs és az Accord Quartet, Babos Gyula, Kurina Kornél (dzsesszgitárduó). A helyi kedvencek közül: a Docpiano Band és a Pató Pál Project, valamint látható Vajda Júlia Fényes Szabolcs- estje is.

Idén a szódavíz és a bor meglehetősen sokszínű kapcsolatát mutatjuk be a téren felállított kiállítóházban és a hozzá kapcsolódó plakátkiállításon.

A Hóra Kisebbségi Hagyományőrző Összművészeti Fesztivál keretén belül a borünnep utolsó napján a környezetünkben élő nemzetiségek táncaikkal, dalaikkal bemutatják hagyományaik egy-egy szeletét. Fellép többek között Jankov Gyöngyvér örmény dalokkal, a Tessedik Táncegyüttes Kamaracsoportja, a román nemzetiségi önkormányzatok tánccsoportja, a Deszki Dukátok.

Licsicsányi Ilona kiemelte, hogy nemcsak kulturális és gasztronómiai élményeket ígér a Bor tér, hanem a korszak jellemző kocsmasportját, a sakkot is kipróbálhatják azok, akik részt vesznek egy harminctáblás sakkszimultánon.

Szélesebb rétegeket megszólító, más érdekes programokban is bővelkedik a Dóm téri helyszín:

Szeptember 20-án kapcsolódó rendezvényként a Somogyi-könyvtár előtti szakaszon európai autómentes napra várjuk az óvodásokat, iskolásokat. Színpadi programok, ügyességi játékok, kerékpáros túra, kerékpáros ügyességi verseny, járműbemutatók és számtalan érdekes program várja a kilátogató gyerekeket, szülőket.

A komolyzenét kedvelők is megtalálják számításukat a Szent Gellért Fesztiválon, amelyet a dómban rendeznek szeptember 20. és 24. között.
Fontosnak tartjuk elmondani, hogy a Bor téren a kulturáltabb borfogyasztást és a környezetvédelmet szem előtt tartva kötelezővé tettük az üvegpohár használatát, amelyet biztosítunk a visszaváltható Szeged címeres borospohár bevezetésével, valamint a nagyobb méretű megvásárolható fesztiválpohárral.

Jöjjenek ki a Bor térre, kóstoljanak finom borokat, élvezzék a nyári nap utolsó sugarait, és amikor vasárnap éjjel felcsendül az Il silenzio, tegyék el ezeket a szép pillanatokat a téli, hideg napokra – zárta gondolatait a Bor tér sikeréért dolgozó Szegedi Városkép Kft. minden munkatársa nevében Licsicsányi Ilona.

Olvasóink írták

 • 8. v.imre 2013. szeptember 20. 00:38
  „Csütörtök déli 3/4 12-kor csak egyetlen étkező sátor volt nyitva, ahol ehettem. A tér Aradi Vértanúk tere felé eső kijáratánál. Borért át kellett mennem a Dóm előtt akkor egyedül nyitva tartott faházhoz. Továbbá két sajtotot árusító pavilon. Slusz. Még jó, hogy nem étlen-szomjan kellett eltávoznom. A kézművesek - gratulálok - mind nyitva voltak...”
 • 7. Zotya100 2013. szeptember 19. 16:24
  „4. -- Vihetsz, én már évek óta viszek, így kultúráltan, üvegpohárból iszom és nem fizetem ki a drága "pohárbérlési díjat", amiből pl. tavaly kevesebbet adtak vissza ismerősömnek, amikor leadta. Egyébként tegnap több helyen is láttam műanyag poharakat, az árusok azt mondták, adnak abban is, ha valaki úgy kéri a bort. Szóval ez a kötelezővé tétel kicsit erős....”
 • 6. x 2013. szeptember 18. 16:20
  „3. v.imre "... Miért lenne hírdetmény ez a Szeged város közösségének rendezett társadalmi esemény? ..."
  Főképpen a negédes, hamis hangvétel miatt: "a pincészetek büszkeségei, a nedűk ... és számtalan egyéb finomság", tulajdonképpen a "Szegedi Városkép Kft" szórólapjának tartalma egy szerkesztőségi cikkben, amelyben a legkisebb fáradságot sem vették egyéni fogalmazásra, nem beszélve a tartalomról az alkoholizmushoz vezető úton, mindezt fejenként húszezer forintos belépővel (amit a cikk nem említ, még azt sem).”
 • 5. queenmargareth1 2013. szeptember 18. 10:27
  „az nem olyan szitok szó és nem káromkodás, egy poénos leütés:)”
 • 4. geza 2013. szeptember 18. 09:27
  „Szeged címeres borospohár bevezetésével
  Nekem van ilyenem akkor vihetem? Vihetek saját poharat?”
 • 3. v.imre 2013. szeptember 18. 08:43
  „Sokszor elcsodálkozom...

  1. Miért lenne hírdetmény ez a Szeged város közösségének rendezett társadalmi esemény? (Hogy a végére kelljen az "X".)
  2. Egy nő ajkáról a "vazze"? Hideg van, de ott az a sok test- és lélekmelegítő környezet.”
 • 2. queenmargareth1 2013. szeptember 18. 07:20
  „megfagytok vazze:(”
 • 1. x 2013. szeptember 18. 00:07
  „X?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nejlonba bújtatott nők

Eke Angéla még csak most lépett ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem kapuin, de máris meghódította… Tovább olvasom