Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Borárverés a szegedi gyermekklinika javára

Létfontosságú műszerre lenne szüksége a szegedi gyermekklinikának. A készüléket megvenné a Szegedi Gyermekszívek Gyógyulásáért Alapítvány, de az árából még két és fél millió forint hiányzik. Borárverés révén remélnek a hiányzó pénzhez jutni.
Jótékonysági borárverést szervez a szegedi Vörös és Fehér Borház május 18-án, 15 órakor a szegedi Tisza Szálló tükörtermében. Ez egyben a 13. szegedi borfesztivál kiemelt rendezvénye lesz.

A borárverés teljes bevételét a Szegedi Gyermekszívek Gyógyulásáért Alapítványnak ajánlják fel. Az 1999 óta működő alapítvány szeretne beszerezni egy olyan műszert a szegedi gyermekgyógyászati klinika részére, amelyet külföldön már öt éve rutinszerűen használnak.

– Az agyi és szomatikus oximéter, az INVOS rendkívül fontos szerepet tölthetne be a koraszülött-, újszülött-, gyermekintenzív osztályokon és a gyermek szívsebészeten. Ez a berendezés műtét közben közeli infravörös fény segítségével a szervek regionális oxigéntelítettségét képes vizsgálni és meghatározni valós időben úgy, hogy semmilyen segédeszközt nem kell bevezetni a szervezetbe. Az érzékelőket a homlokra felhelyezve folyamatosan lehet mérni az agy homloklebenyeinek regionális oxigéntelítettségét. Továbbá lehetőség van a vesék, a máj és az izmok valós idejű vizsgálatára is. A szervek oxigénellátása és annak változása hamarabb ítélhető meg, mint a hagyományos eszközökkel – magyarázta a műszer működési elvét Katona Márta, az alapítvány kuratóriumának elnöke, az SZTE ÁOK Gyermekgyógyászati Klinika professzora.

Az INVOS alkalmazása a súlyos állapotú betegek kezelését hatékonyabbá teszi. Műtétek előtt, alatt és a műtét utáni időszakban lényegesen növeli a betegbiztonságot. Segítségével csökkenthető az intenzív osztályos napok száma. Az agy, a máj, a vese, a szívizom állapotának ilyen típusú ellenőrzése alapvetően megkönnyíti az orvosok munkáját és nagyban növeli a beteg gyerekek gyógyulási esélyeit.

A műszert a gyártó cég már elhelyezte kipróbálásra a gyermekklinikán, és a néhány hónapos tapasztalat igazolta a külföldi referenciákat.
– A berendezést az alapítvány 4,5 millió forintért megkapná a gyártó cégtől. Az INVOS megvételére az alapítványnak kétmillió forintja van, ezért nagyon boldogok lennénk, ha a borárverés segítségével meg tudnánk vásárolni a készüléket. Sok újszülöttön, csecsemőn és kisgyermeken tudnánk közösen segíteni – mondta Katona Márta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehangoló szegedi sportpályakörkép

Szomorú látványt nyújtanak a szegedi sportpályák. A nézőtér – ahol még beszélhetünk ilyesmiről… Tovább olvasom