Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Bordal zengett a Sajtóházban

Színházi próbateremnek is kiváló lapunk leendő nyomdájának óriási csarnoka, állítja a Bánk bán karmestere. Az Erkel-opera világsztárokat is felvonultató szereplőgárdája péntektől a Dóm téri nagyszínpadon folytatja a munkát.
Kiss B. Atilla és Tokody Ilona Szikora János rendezővel és Kesselyák Gergely karmesterrel a tegnapi próbán. Fotó: Segesvári Csaba
„Gondold meg és igyál, / Örökké a világ sem áll, / Eloszlik mint a buborék, / S marad, mi volt, a puszta lég..." – zengett az elmúlt napokban Petur bordala és a többi operasláger a Sajtóházban. Az egyelőre üresen álló csarnokban, ahol jövő év végére készül el lapunk modern nyomdája, ezekben a napokban világsztárok dolgoznak. Marton Éva, Tokody Ilona, Sólyom-Nagy Sándor és a Bánk bán-film főszereplőjeként népszerűvé vált Kiss B. Atilla Szikora János rendező irányításával késő estig próbálják nemzeti operánk jeleneteit. A 900 négyzetméter alapterületű, 11 méteres belmagasságú épületben félig felépítették Csík György monumentális díszletét is. Gertrudis trónszéke már szinte a plafont verte. Hiába, a dómszínpadon a határ a csillagos ég.

– Egy ilyen hatalmas térben sokszor az énekesek rosszul hallják egymást vagy a zongorát, ami zavaró lehet. Itt szerencsénk van, nem tapasztalunk hasonlót, jó az akusztika is. Szeretem ezeket a tágas tereket, így itt is kifejezetten jól érezem magam, ez egy kultúrkörnyezet. Még a sajtóházi kávé is isteni! Köszönjük a lehetőséget a Délmagyarországnak! – hangsúlyozta Kesselyák Gergely, az opera karmestere. A szegedi fesztivál művészeti vezetői tisztét is ellátó dirigens szerint időarányosan jól állnak a próbákkal. – Itt zeneileg és kifejezésben is leraktuk a produkció alapjait. Tartunk még egy-két zongorás próbát, utána a zenei próbák következnek a szimfonikusokkal, végül az összpróbák a Dóm téren. Következetesen kidolgozott előadás lesz, fantasztikus szereplőgárdával!

Tegnap Rozi volt a próba sztárja. – Most szedettük le a fogkövét – újságolta a hétéves havanese gazdija, Keszei Bori. A kis kutyus a szünetben mindenkit elbűvölt kedvességével, bájával, csodálkozó fejcsóválásával. Gyorsan kiderült, hogy majd' mindegyik énekes kutyabolond, mindenkinek van saját kedvence is. Marton Évát egy fiatal fehér labrador várja otthon, Wiedemann Bernadett a golden retriverre esküszik.

– A produkció mindkét szereposztása száz százalékosan megállja a helyét. Nagyon tapasztalt, csodálatos művész a Melindát éneklő kolléganőm, Tokody Ilona. Váltótársa, a fiatal Keszei Bori is nagyon tehetséges. Kiss B. Atilla már korábban is bizonyított a címszerepben, Bándi Jánost viszont itt hallhatja először a közönség. A Gertrudisként engem váltó Bernadettnek is csodálatos hangja van, az egyik legszebb és legnagyobb Magyarországon. Ha operaigazgató lennék, rögtön azt kérdezném tőle, hogy mit szeretne énekelni, és igyekeznék mihamarabb teljesíteni a vágyait – mondta Marton Éva, aki az utasok nagy meglepetésére a 4-es villamost is kipróbálta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októberre csúszik a rockklub

Továbbra sem működik a szegedi rockklub, bár augusztus elejére tervezték a nyitását. A klubnak… Tovább olvasom