Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Bordány 60 éves község

Bordány - Díszkutat avattak, megújult a főtér, renoválták az óvodát, bölcsőde épült, és kitüntetéseket adtak át Bordány 60. születésnapján.
1993 óta hagyomány pünkösdkor falunapot tartani Bordányban; a mostani volt a 18., amelyen a település önállóságának 60. jubileumát ünnepelték. Centenáriumra is emlékeztek: 100 esztendővel ezelőtt, 1910-ben György napján, vagyis április 24-én szentelték fel a falu templomát. Erre utal a falu főterén felavatott Szent György-kút, amely 3,5 méter magas, bronzból és mészkőből készült alkotás, Bánvölgyi László Szegeden élő szobrászművész munkája.

– Pályázati forrásból és a képzőművészeti lektorátus támogatásával 22 millió forintból született újjá a főterünk, ahová koronaként a díszkút került. Pihenőpadokat, kandelábereket helyeztünk ki, a járdák díszburkolatot kaptak, rengeteg virágot ültettünk – újságolta Balogh Ferenc polgármester. Az ünnepen átadták a felújított óvodát; az intézményre összesen 102 millió forintot költöttek, ebből 97 millió forint volt a támogatás. Nyílászárókat cseréltek, felújították a fűtést, új burkolatot raktak le, és az utolsó játékot is az uniós előírásoknak megfelelően szerezték be. Fiatalodik a falu, ennek örömére az ovi bölcsődei szárnnyal bővült, ahol 14 gyerek elhelyezésére készültek fel. Kerítésre már nem futotta a támogatásból, azt társadalmi munkában szombatonként 30–40 civil építette meg.

Sárkányölő Szent György az új díszkúton. Fotó: DM/DV
Sárkányölő Szent György az új díszkúton.
Fotó: DM/DV

Kitüntetéseket is átadtak a falunapon. Az új díszpolgár Illés Istvánné óvodavezető lett, Bordány Községért emlékérmet kapott Kormos Izabella köztisztviselő, Jenei Györgyné a civil szféra és Gyuris Tibor a vállalkozói szféra képviseletében. A negyedik elismerést nem bordányi lakos veheti át, ezúttal Balázs Ferencnek, a falu szerbiai testvértelepülésének, Csóka város alpolgármesterének ítélték oda.

Olvasóink írták

  • 2. kakoszeged 2010. május 26. 19:25
    „...Ja!...és az összes beruházást ugyanaz a cég végezte...”
  • 1. kakoszeged 2010. május 26. 19:24
    „...érdekes a 22 millió Forintos tér kivitelezése...Miksi 12 millióért nyerte meg...10 millióért pótmunkázott?...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy év tudatos fogyasztás

Szeged - Több mint egyéves régiós fogyasztóvédelmi projekt fejeződött be kedden. Tovább olvasom