Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Bordányi nővér a filippínók között

Bordány - A földkerekség másik oldalán Mária misszionáriusai között egy szál magyarként a bordányi Fábián Edit Mirjam szerzetesnővér menti az utcagyerekeket. Szabadságát tölti itthon, és nagy lelkesedéssel mesél a sziszifuszi emberhalászatról.
Nem töltötte még be a negyvenet, de már húsz éve szerzetes nővér a szegedi születésű, Bordányban felnőtt Fábián Edit Mirjam. Előbb öt évig ápolt haldokló AIDS-betegeket Franciaországban, majd három társával a földteke másik oldalára ment, a Fülöp-szigetekre. Tíz évig a Délkelet-Ázsia peremén fekvő ország húszmilliós fővárosában, Manilában dolgozott egy misszióban. Egy éve pedig fogták két bőröndjüket, hogy onnan két és fél órányira, egy másik szigeten alapítsanak új közösséget Mária misszionáriusai elnevezéssel. Kétévente teszi meg hazáig a 20 órás repülőutat, hogy meglátogassa a családját.

Új-zélandi, lengyel és francia társával a nővér utcagyerekeket ment. A legjobb „csali", mondja, a családi érzés, mert ők nem nevelőotthont, hanem családias közösséget alkotnak, különben megszöknének a védenceik. – Több tízezer gyerek nő fel a bádogvárosokban és szeméttelepeken. Bandákba verődve szipuznak, hogy elfelejtsék a nyomort, éhezést. Lopással, guberálással tartják fenn magukat – mondta az embertelen körülményekről. – Elképzelni sem tudtam, hogy ekkora szeméthegyek léteznek; mintha egy másik bolygóra csöppentem volna. Miután a szüleik kidobják őket, a gyerekek ilyen helyen laknak, alszanak, nem csoda, ha gyakorta esnek áldozatul koreai szervkereskedőknek. Ráadásul két éve még törvényesen be is lehetett börtönözni a gyerekeket 9 éves kortól. Felnőttekkel összezárva tengődnek 40-80 fős cellákban 50 fokos hőségben, ahol ventilátor sincs, csak a földön fekszenek.

Mirjam nővér (elöl) fülöp-szigeteki védenceivel és kollégáival. Fotó: DM/DV
Mirjam nővér (elöl) fülöp-szigeteki védenceivel és kollégáival. Fotó: DM/DV

Mirjam nővér társaival bentlakásos házat épített 14-17 éves lányoknak, ahol húszfős közösséget formálnak családdá. Melléjük „bejárós" börtönviselt fiúkat is fogadnak utógondozásra. Mária misszionáriusai mindent elölről kezdenek velük: megtanítják őket élni. Ez azt jelenti, testvérként megtanulják egymást elfogadni, és elsajátítják az alapvető tisztálkodási, evési, öltözködési fogásokat, és beszélni tanulnak. Az Élet iskolájában – ahogy a nővér fogalmazott – semmi nem kötelező, ennek ellenére védenceik elfogadják a szigorú nevelést. A vallásos élet sem előírás, de követik a példájukat, mert sok-sok idő alatt, de elfogadják, hogy az jó.

Feje tetején áll a világ

Mi a legszokatlanabb a filippínók között? Fábián Edit Mirjam szerint az, hogy hozzánk képest az ő világuk a feje tetején áll. Ezért át kellett programoznia az agyát, mert senkit nem akarnak erőltetni vagy helyettük dönteni. „Ha meg elrontunk valamit, akkor bocsánatot kérünk tőlük" – tette hozzá nevetve. A pontosságot nem ismerik: a most az lehet akár két óra, a később pedig nemet jelent.

– Sok beszélgetés árán kibogozzuk a sorsukat, hogy a családjukkal felvehessük a kapcsolatot. Volt egy gyerekverésért elítélt, drogos apa, akinek a lányát az utcáról szedtük össze, és hosszú hónapok alatt összehoztuk őket. Kevés fiatallal dolgozunk, de hatékonyan, még senki nem került vissza az utcára vagy börtönbe – büszkélkedett a nővér. – Tévézés nincsen, a szabadidő kevés, hogy érezzék, mennyire fontos a tevékeny élet. Megtanítjuk őket felelősen szervezni, munkát keresni. Kezdetben mangószedéssel és -árusítással keresnek pénzt, majd ékszerkészítést, bambuszfaragást tanulnak. Később szakmát, sőt diplomát szereznek. Varrónő, programozó, kereskedelmi menedzser lett némelyikből. Többen visszajárnak, és önkéntesként segítik a munkánkat. Ők lesznek a saját közösségük kovászai.

Szociális háló nem létezik

A 8 ezer szigetből álló ország 7 ezer szigetét lakja a 80 milliós lakosság, 60 százalék 26 év alatti. A túlnyomórészt szegény családokban átlagosan 10-12 gyerek születik, de egyáltalán nincsen szülési szabadság, gyes, családi pótlék, de még állami nyugdíj sem. A költségvetés nagy része korrupciós zsebekben tűnik el. Az emberek kétharmada a létminimum alatt él. A legnagyobb ázsiai katolikus ország, a 80 százaléka hívő, egy nagytemplomban naponta 10-12 misét tartanak, hogy mindenki beférjen – hallottuk a nővértől, akivel a dorozsmai templomban beszélgettünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar diáknak nem oszt, nem szoroz a számtan

Szeged - A magyar diákok csupán 2,95-ös átlagot produkáltak a májusi középszintű… Tovább olvasom