Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Borközgyűlés a városházán

Szeged – Egyesek szerint végre helyére állt a rend: borozva hallgatták a beszámolókat a szegedi városházán ideiglenesen összehívott közgyűlés tagjai. A XVI. Szegedi Borfesztiválhoz kapcsolódó mini közgyűlésen a magyar borászatról és a szegedi borról is szó esett.
A felelősségteljes munka egyik alapja a józanság. Legalábbis bízunk benne, hogy sokan így gondolják. A Városháza dísztermében elképzelhetetlen lenne, hogy borgőzös állapotban vitassák meg a képviselők a közgyűlési rendelteket, vagy pohárcsengések közepette hallgassák végig a polgármester beszámolóját. Péntek este a fentieket megcáfolva borközgyűlést tartottak a patinás épület Dísztermében. A közgyűlést Dlusztus Imre, borszakíró vezette, a pulpituson helyett foglalt Szentgyörgyi Pál Szeged Megyei Jogú Város alpolgármestere és Szélpál Gábor, a Városkép Kft. ügyvezetője is. A szakmaiságról, a borszakíró mellett Lőrincz György, a 2009-es Év Bortermelője és Pálfi György, a Csongrádbor Kft. borásza gondoskodott.

Borközgyűlés a Városházán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A pohárkoccanásoktól sem mentes találkozón, az időközben alkalmi borügyi alpolgármesterré avanzsált Szentgyörgyi Pál elmondta, a borfesztivál nem csak pénzt visz: évek óta nyereséget termel a szegedieknek, a Szeged környékieknek. Kiemelte, az idei, gazdag programkínálat tovább emeli a fesztivál színvonalát. A szegedi fesztiválsorozatról elmondta: idén májusra tolódik a korábbi, nyári kezdés, ezzel is a szezont kívánják meghosszabbítani. A borfesztivállal kapcsolatban kifejtette: 2010-ben már Szegednek is van saját bora. Ezt Ujvári Mihálynak, a 30 éve Szeged közigazgatási területén belül borászkodó 71 éves szakembernek köszönhetjük. Szentgyörgyi, Bacsó Péter: A tanú című filmjének híres mondatát idézte, amikor kitért arra, hogy a Szeged Cuvee se nem tokaji, se nem villányi bor, de „a mienk".

Az ominózus mondat, A Tanúból, 6:32-nél.

A jó hangulatról a folyamatosan felszolgált Frittmann Ezerjó és a Gedeon pincészet Sárfehérje is gondoskodott. Szakmai berkekben már ismert tényt is a bort kedvelő nagyközönség elé tárt Dlusztus Imre, amikor elmondta: a soltvadkerti Font Sándor 2009-es Rosé-ja aranyminősítést kapott a franciaországi Cannes-ban. A bejelentést hatalmas taps fogadta, a kommentárokból kiderült: Franciaországban meglehetősen nehéz borversenyt nyerni. A közgyűlésen a tavalyi Év Bortermelője, Lőrincz György, a St. Andrea borászat vezetője is felszólalt. Beszédében az egri borvidék egyedülállóságára és az ott nevelt szőlő fontosságára hívta fel a figyelmet. Egerrel kapcsolatban megtudtuk, a Bikavéren kívül a fehér borokba is rengeteg energiát fektetnek, és a külföldi szőlőfajták honosításával is kísérleteznek. Ennek ellenére Lőrincz szerint a hazai sajátosságainkra kell hangsúlyt fektetni, a Kadarka, Kékfrankos vonalat is erősíteni kell.

Borközgyűlés a Városházán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
Az olcsóa palackonként alig 500 forintért árult, olasz, chileiborokról megtudtuk: a hazai gyakorlattal ellentétben külföldön szubvencionálják a termelőket, ugyanis a szőlősgazda nem csak bort termel, hanem a környezetet is védi.

Az állami támogatás azért is fontos, mert a borászat munkaerő igényes iparág, és a jól menő borászat több embert is tud foglalkoztatni. A külföldi, asztali bornak termő szőlő termésátlaga a hazai négyszerese, így a fent említettek hatványozottan érvényesülnek, olcsóvá teszik az import bort.


A konferencia résztvevői abban egyet értettek, a hazai bor még több marketingmunkát igényel, a jövőben csak így tudnak életben maradni. Amíg a felszolgálók újabb körrel kínálták a Szegedi Borfesztiválra érkezetteket, megtudtuk: a fesztivál negyedik évében költöztek a termelők a Széchenyi térre. Dlusztus, a borünnep szülőatyja elmesélte: „Ha, egy ilyen ünnepséget Franciaországban rendeznénk, és a helyi termelőkön kívül mást is meghívnánk – a fejünkre gyújtanák a városházát. De Szegeddel más a helyzet, sajnos nincs helyi bortermelő, ellenben az ország 22 borvidékéről mindenki képviselteti magát."
Sokakban felmerülhet a kérdés, ha itt a csongrádi borvidék – aminek egyedülálló a klímája a Tisza kanyarulatai és a löszös, homokos talaj miatt –, akkor miért nehéz az Alföldön bort termelni. A borszakíró elmondta, hogy a szőlő igyekszik a környezetével egyensúlyba kerülni. Ha kevés a víz, és az is mélyen található – mint térségünkben –, akkor a tőkének sokat kell dolgoznia, hogy folyadékhoz jusson. A napsütés szöge sem egyezik a hegyvidékivel, ez is nagyban befolyásolja a szőlő minőségét. A kettő együttesen nagyon megterheli a szőlőt, így az gyengébb minőségű termést tud előállítani. Ezt a hendikepet az alföldi rozé már leküzdötte: „a kékfrankos szőlő, melynek a meggyessége, savszerkezete és az alföldi borokban megtalálható viszonylag magas sav nagyon jó alapanyagot nyújt a rozéhoz" – mondta Dlusztus.


Nagyobb térképre váltásDuna Borrégió Borút Egyesület térképe

A közgyűlés zárásaként a résztvevők a Duna Borrégió Borút Egyesület több tagjának remekeit is megízlelhették. Megkóstolhatták a Szegeden is elismert és népszerű borász Frittmann János ízletes és könnyű nedűit, valamint Birkás Menyhért és Zoltán, Béla Zoltán, Pálfi György, Varga Árpád, Bodor István, Font Sándor, Sümegi József, valamint az egri Lőrincz György borait is.

Olvasóink írták

 • 10. madártej 2010. május 17. 08:57
  „Logi, ehhez se értesz. A profi borászatoknak nem célja semmi más, mint a max. haszon. Ha asztali borból éri el, akkor abból fogja megtermelni minden áron. Ha prémium bort tud, akkor meg abból és igaza is van, ha így teszi Esetleg is/is. A bor az szinte nem is lényeges, ha az árát nézem, a körülötte csapott nagy mese többet hoz.”
 • 9. Logaritmus 2010. május 16. 22:02
  „"külföldi, asztali bornak termő szőlő termésátlaga a hazai négyszerese,.."

  Elég baj az nekik, profi borászatokban szigorú terméskorlátozás van.”
 • 8. Tapasztalt 2010. május 16. 10:46
  „mutyi ne igyál többet, ha ennyire nem birod a bort......”
 • 7. frakk 2010. május 16. 09:21
  „Megérkezett az ingyen bor Hurrá. Szekrényeket már akinek a magán pincéjét meglehet tankolni. Talán kitart ez a mennyiség a sörfesztiválig :))”
 • 6. maradando 2010. május 16. 03:24
  „Az ellenzék most is kivonult tiltakozásul a teremből amikor a "vörös "bor kérdése kerűlt teritékre ? :-))”
 • 5. napfenyfurdo_mutyi 2010. május 15. 22:35
  „Mesterházi Attila (MSZP), aki ,,árpádsávos" nyakkendőben jelent meg az országgyűlés alakuló úlésén, azt merészeli felróni Vona Gábornak (JOBBIK), hogy a mellényén ott volt az Árpádsáv és így tette le az esküt. Nem tudom hogy eskü előtt levetette Mesterházi a nyakkendőjét? Mert Vona levetette a zakóját.

  Akkor most ki hazudik és ki tagadja meg a saját eszméjét?

  Szerintem nem Vona Gábor.

  Az MSZP-nek csupán két baja van.

  1. Képtelenek elviselni a vereségüket, ami az áldemokráciájuknak lett köszönhető.

  2. Képtelenek még mindig igazat mondani és tudomásul venni, hogy az igazi demokráciában a sajátjukon kívül vannak más eszmék is.

  Annak külön örülök, hogy elhangzott a Székely Himnusz és többek között Lezsák Sándor is énekelte csíkoktól és eszméktől függetlenül.”
 • 4. Foschpisztoj 2010. május 15. 20:50
  „Misi bácsi a legnagyobb király!!! A tavalyi rose, a kövidinka verhetetlen volt! Adjon neki az Isten erőt és egészséget!”
 • 3. napfenyfurdo_mutyi 2010. május 15. 19:44
  „A SZEKRENYEK IS TELE VANNAK PIJÁVAL,AZT BESZÉLIK.”
 • 2. igazságkereső 2010. május 15. 19:21
  „Itt már azt is meg lehetett volna vitatni, hogy Lendvai Ildikó miért nem engedi aláírni a Nemzeti nyilatkozatot? Talán attól tart,hogy ezáltal Őt is hamarabb eléri a végzete,mint Hagyó Miklóst? Anélkül is be fog ez következni, hiszen úgy tönkre tették az országot,hogy teljesen padlóra került,mármint az ország! Ezt nyilván valóan nem lehet és nem is szabad büntetlenül hagyni, mert az egyszerűen nem igaz,hogy az MSZP "nagyasszonya",Lendvai Ildikó nem tudott Hagyó és más párttársai gazdasági üzelmeiről. Bíróság elé kell állítani az egész MSZP-s poltikai vezetést, mert nem volt még párt ebben az országban, amely ennyire elnyomorította a polgárokat,mint a 8 éve regnáló MSZP-SZDSZ-MDF konglomerátum! Reméljük,hogy nem is fogják megúszni, felelni fognak aljas népellenes tetteikért!!”
 • 1. deszkás 2010. május 15. 19:11
  „Nemcsak szőlőben négyszerese az átlagtermésük.Nálunk mindenki ujjongott:45mázsa/hektár termésátlagnak(kukoricából) ami cca 1970es adat.Náluk a vetőmag,trágyázás (műtrágyázás is)növényvédelem elsődleges.,nálunk vetőmag a tavalyi trágyázás le van sarva műtrágya minek növényvédelem meg mé az is kell?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi művésztehetségek Cambridge-ben

Három, a Szegedi Tudományegyetemen végzett fiatal művésznek nyílik kiállítása augusztusban az… Tovább olvasom