Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Borlovagokat avattak Munkástelepen

Pusztaszer - Új tagokat fogadott rendjébe a Szent Vince Borrend szombaton Munkástelepen. Volt felvonulás, próbatétel, borkóstolás és kardlapos avatás.
A Szent Vince Borrend tisztelettel töltötte zászlós borát Veszprémi Károly, Andrásfay Szerencse Ödön és Józsa Gábor részére az eskütétele alkalmából – állt három palack Árpád csongrádi Cabernet Franc címkéjén a Szent Vince Borrend kardlapos lovagavató ünnepségén szombaton Pusztaszer-Munkástelepen, az egykori általános iskola udvarán.

A néhány száz fős településrész még sose látott hivatalos lovaggá avatást: a rendek Piti János házigazda birtokáról lovagi öltözetben vonultak fel a mindössze három utcával rendelkező kistelepülésen, majd kezdetét vette a ceremónia. A rend nagymestere „nehéz" próbatétel elé állította a jelölteket. Többek között helyes választ kellett adniuk a kisfröccs és nagyfröccs arányaira, hogy a dél-alföldi tájegységre melyik szőlőfajták a legjellemzőbbek, majd bekötött szemmel kellett megkülönböztetniük kóstolás után a rend zászlósborát egy egyszerű rozétól. A vizsgán mindhárom jelölt átment, akiket ezután a rend lovagjává ütöttek, amiről viaszos pecséttel ellátott elismerő oklevelet is kaptak.

Borlovagokat avattak Munkástelepen. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A szegedi autókereskedő, Veszprémi Károly elmondta: régóta figyelte már a rendet, amikor különböző városi eseményeken felvonultak, és jó társaságnak tartotta őket. Egyik ismerőse már régen a rend tagja, így egy évvel ezelőtt az ő rábeszélésére is kérelmezte felvételét. Veszprémi Károly is termel bort a Balaton északi partján lévő birtokán: cabernet sauvignon, merlot, valamint a kettő házasításából cuvé, illetve olaszrizling terem – tizenkét éve vallja magát borosgazdának. – Ha gyengébb a termés, azaz nincs meg a megfelelő cukortartalom, nem szabad bort készíteni. Mi magyarok bortermelés tekintetében szerencsére áldott állapotban vagyunk, de még mindig nem tudjuk teljesen kihasználni a lehetőséget. A skótok a semmiből aranyat csinálnak, mi meg az aranyból is csak nagyon nehezen tudunk komoly dolgokat készíteni – mondta az újdonsült lovag.

Az autók és a bor messze áll egymástól, de Veszprémi Károly elmondása szerint a szőlővel való foglalkozás szabadítja fel a feszült mindennapokból, így a bortermelésnek is köszönheti, hogy a kereskedésével a rendszerváltás óta meg tudott maradni a piacon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barátság emlékmű Deszken

Emlékparkot hoztak létre és Barátság emlékművet avattak fel az elmúlt hétvégén Deszken. Tovább olvasom