Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Borlovagokat is avattak

Már évek óta a szegedi borfesztivál része, hogy az Európai Borlovagrend tagjai felvonulnak a Széchenyi téren, majd ünnepségükön borlovagokat avatnak. A lovagrend tagjai nem elsősorban borászok, inkább a borkultúrát kedvelő és népszerűsítő civilek.
Az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának Dél- alföldi régiója és Szegedi Lovagi Széke ismét részt vett a szegedi borfesztiválon. Immár tizenkettedik alkalommal képviselték a Dél-alföldi régiót és kapcsolódtak a Szeged Napja ünnepségsorozathoz, hagyományainkhoz híven avatási rendezvényünkkel.

Az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának célja, a Kárpát-medencei borvidékek összefogása. Tagjai között nem elsősorban borászokat, hanem borkultúra iránt elkötelezett hölgyeket és urakat találunk. Karitatív tevékenységet folytatnak, szorosan együtt működünk a keresztény egyházakkal az ökumenizmus szellemében.
 
Borlovagokat is avattak. Fotó: Török János (Galéria)

A borlovagok és kísérőik Szeged főterén, a régió legpatinásabb szállodája, a Tisza Hotel elől indultak, majd nagy kört tettek a Széchenyi téren, érintve a hídivásárt és a borfesztivált. Innen vonultak Czuczor Mátyás prímás vezetésével a rendi alakzat előírása szerint a Szegedi Evangélikus Gyülekezet templomához, a Tisza Lajos körútra.

A vonulók között volt Simon Elemér és Schwartz Mária, előbbit borlovagnak, feleségét borkóstolóvá avatták. A házaspár az Egyesült Államokban él, a rendezvény miatt utaztak haza, egy évig képviselik majd a rendet az eseményeken. A borlovagrendi szertartást Gorcsa György tokaji parókus tartotta, amely után „szögedies" díszvacsorán vettek részt a borlovagok. Itt borbemutatót tartott az új generációt képviselő, a családi hagyományokat tovább vivő, csongrádi Bodor Martin.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angol-magyar rock and roll buli

Angol-magyar rock and roll buli
Immár öt éve jön minden évben Szegedre az angol rockabilly formáció a Pepperteas Band. Tovább olvasom