Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Bőrnadrágos kolbásztöltők Békéscsabán

Békéscsaba - Sportolók, politikusok, művészek és hétköznapi emberek mérték össze, ki a jobb a kolbászkészítésben. A hétfői békéscsabai kolbásztöltő versenyre 366 csapat nevezett, produkcióikra közel huszonötezer ember volt kíváncsi. A szegedieket a Délmagyarország csapata is erősítette.
Motoros dzsekiben és bőrnadrágban kolbászt gyúró fiatalok – nem hétköznapi látvány. De zöld műtősjelmezben sem áll mindennap teknő mellé az ember. Hatalmas sürgés-forgás és hangzavar. A hömpölygő tömegben a hústól roskadozó asztalok között alig tudjuk átverekedni magunkat. A levegőben erős fokhagyma illata keveredik a pálinka szagával. A teremben több ezer ember csak egy dologra koncentrál: az ő csapatának a kolbásza legyen a nyerő. A tizenegyedik alkalommal megrendezett békéscsabai kolbászfesztiválra látogattunk.

Ágyaspálinka a locsolóból

Több mint háromszáz csapat gyúrt egyszerre. Serénykedtek, mókáztak, italozásra invitálták barátaikat és a szomszéd asztalok versenyzőit. Akadt, aki viráglocsolóba töltött ágyaspálinkával spriccelte az erős italt a szájakba. A legtöbb szorgos kéz most „látott" először ízesített darált húst, de élvezték a kihívást, mindenki versenylázban égett. Az asztalok többségénél hagyományos kolbászkészítési technikákat alkalmaztak, de olyan versenyzők is akadtak, akik kolbász rudakból „barkácsolt" kisházzal, vagy repülőnek álcázott húsdarálóval igyekeztek lenyűgözni a fel-felbukkanó zsűritagokat.

Bajnokok

A Triász U23 névre keresztelt csapat kiváló sportolókból verbuválódott. A főiskolai és egyetemi vívó-világbajnokságon első helyezést elért Rédli András büszkén mutatta be csapattársait, a vívók mellett Baji Bence diszkoszvetőt, a gátfutó Baji Balázst. Szabó Bence kétszeres olimpiai bajnok vívó, Európa- és világbajnok, többszörös magyar bajnok Venezuelából látogatott haza, hogy tiszteletét tegye a hagyományőrző eseményen. Tóth Hajnalka többszörös világ- és Európa-bajnok vívó is, bár Budapesten él, minden évben ellátogat a szülővárosában megrendezett fesztiválra. Megérkezésük után a sportolók első dolga volt, hogy megkóstolják a hazai ízeket.

Lapunk békési receptje


Az egész ország területéről, sőt Erdélyből, Szlovákiából és Németországból is neveztek a megmérettetésre. Szegedet két csapat is képviselte. Lapunk öttagú gárdája hősiesen helytállt, asztalunknál jó hangulatú, szorgos munka folyt. Szetey András, a Délmagyarország főszerkesztője, V. Fekete Sándor főszerkesztő-helyettes, Domokos Mihály, a Szeviép kosárlabdacsapatának ügyvezetője, az ő gyerekkori barátja, Minya János műkőkészítő mester és a Délmagyarország örökös előfizetője, Horváth János megosztották a tennivalókat: gyúrtak és töltöttek, közben folyamatosan házi szilva- és barackpálinkával vendégelték az asztalhoz érkező ismerősöket. Az ízletes végeredmény hagyományos békési recept alapján készült, a kicsit csípős kolbászból a verseny végére nem sok maradt.

„A jó kolbászhoz jó bor illik" – ez az Európai Borlovagrend csapatának jelszava. Pammer István, a rend magyarországi konzulátusának első prokonzulja elmondta, fontos, hogy az ételek és a bor kapcsolatát ápolják. A négyfős szegedi csapat sok százéves tapasztalat szerint készítette a kolbászt.

Becsey Zsolt európai parlamenti képviselő saját, családi csapatával indult. Már négy éve részt vesznek a kolbásztöltő versenyen és mindig nagyon élvezik. Elárult néhány trükköt családi receptjükből: – Visszafogjuk a bors és kömény használatát, de a szegedi paprikát nem sajnáljuk a kolbászból. A piros fűszert sosem mérjük ki, rutinból adagoljuk.

Tánc – kolbászindulóra

A zsűri tagjai körbejárták az asztalokat és pontozták a csapatokat. – Megnéztük a fűszerezést, íz, illat, tömörség szerint is vizsgálódtunk. Figyeltük, hogy a csapattagok képesek-e együttműködni és tekintetbe vettük a találó öltözékeket is – magyarázta Kovács Lázár ételkreátor, vendéglős, a zsűri elnöke. Elárulta, a bíráskodást is éppen annyira élvezi, mint korábban, öt éven keresztül a versenyzést.

Déli harangszóra lefújták a versenyt, kezdetét vette a hatórás evés-ivás. Lakodalmas zenekarok és a világhírű hegedűművész, Mága Zoltán szórakoztatta a közel huszonötezer fős tömeget. Este 6 órakor hirdették ki az első három helyezettet, akik pénzjutalomban részesültek. Emellett negyven különdíjat osztottak ki. A versenyt az erre az alkalomra íródott kolbászindulóval zárták, ezt a résztvevők tapsviharral és asztalon táncolással jutalmazták. A lakodalom-hangulatú buli hajnalig folytatódott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kerékpár, 11 ország, 8401 kilométer, mínusz 23 kilogramm

Szeged - Dovalovszki András vasárnap érkezett vissza arról a közel száznapos biciklitúráról, amelyen… Tovább olvasom