Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Bornai Tibor gyerekkorában nyaranta ő-zött

Miért népszerűbbek a régi KFT-dalok, mint az újak? – kérdeztük Bornai Tibortól (képünkön). Szóba került a balatonos reklámfilm, és az is, amikor a zenész rabszolgaként vonult végig az Oskola utcán.
Fotó: Karnok Csaba
Mennyi fürdőnadrágot szétcsúszdáztam itt – sóhajtott fel Bornai Tibor, a KFT együttes billentyűse a Partfürdő felé fordulva. A zenésszel, akinek több családtagja szegedi, és aki saját bevallása szerint gyerekkorában nyaranta a szegedi nyelvjárás törvényei szerint ő-zött, a KFT koncertje előtt, a Huszár Mátyás rakparton beszélgettünk. Emlékezetes szegedi élményt kértünk, ezért elmesélte: statisztált a szabadtérin egy Aida-előadásban.

– Néger rabszolgát alakítottam a második felvonásban. Főleg akkor arattam sikert, amikor lejöttem a színpadról, és bár tetőtől talpig be voltam kenve barna festékkel, a nagyobb rabszolgák nem engedtek oda a csaphoz. Ezért barnán, és mivel a parókát ott kellett hagyni, lángoló vörös hajjal mentem haza az Oskola utcán.

A városról Szeged című számában is megemlékezik a KFT, a dalt Bornai Tibor írta. A nóta az első igazi szerelmes éjszakáról, egy Tiszára néző szállodai szobáról, a fogadalmi templom harangszaváról szól.
– Ha a mi dalainkban valami történet sejlik fel – például ebben, vagy a Balatoni nyárban –, akkor ott bizonyos sorok szóról szóra úgy voltak, ahogy leíródtak, más sorok a költői szabadság eredményei – mondta Bornai, de hogy melyik sor melyik, azt nem volt hajlandó elárulni.
Akkor azt árulja el, hogy kinek az ötlete volt a Balatoni nyárral csalogatni idén a turistákat Magyarországra – kértük. – Nem a miénk. Nekünk csak az engedélyünk volt szükséges ahhoz, hogy felhasználják a dalt. Ilyesmire mindig engedélyt adunk.

A felgyorsított Balatoni nyár egyébként nem tetszik a zenésznek, de szerinte nem is ez a lényeg. – A kérdés az, hogy alkalmas-e arra, amire használják. Kalapáccsal például nem lehet virslit enni, de attól még a kalapács jó.

Bornait megnyugtattuk: a magyar tengernél telt ház volt idén nyáron. – Ha ez ettől volt, akkor büszke vagyok, és kérek szépen egy lovas szobrot a Balaton partján. Úgy képzelem, hogy én állok valahol, és tőlem tisztes távolságban állna a ló. Egyrészt ezzel kitűnhetne a szobrászművész, másrészt az igazságot ábrázolná, mert nem igazán vagyok egy lovas nép.

Ha KFT-szobor véletlenül mégsem készülne, új lemez biztosan lesz. Az együttes őszre tervezi a korong megjelenését. Bornai szerint a KFT újra rátalált régi hangjára. – A zenekar mindig egy kicsit furcsa volt. Nagyon örültünk, hogy azzal, hogy a pszichés betegségeinket felvisszük a színpadra, sikert aratunk. Különbözni mindig jobban szerettünk, mint hasonlítani. A lemezen például lesz egy dal, aminek az a címe, hogy Irén. A közepén van egy operettrészlet betét, amit mi írtunk.

Hiába jók viszont az új számok, ha közönség csak a régi slágereket akarja. Bornai példája szerint a régi zeneanyag egy kupac, amely megkötött, ezért borzasztóan nehéz még egy dalt rátenni a tetejére. Egyszerűen lecsúszik róla.

– Ha az új lemez 3-4 dala akkor születik, amikor az Afrika, akkor odakerült volna a kupacba. Ebben biztos vagyok. De valamitől nagyon nehéz a halmot még egy dallal megnövelni. Legutóbbi lemezünkről sokáig tartotta magát két-három dal. Mára egy maradt, a Teca. Nagyon nehéz hozzátolni bármit is a kupachoz. De azért mi erősen toljuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem vett föl nagy hitelt a megye

Az idei évre tervezett félmilliárdos működési hitel helyett eddig hetvenmilliót vett föl a megyei… Tovább olvasom