Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Boros Gyula vezeti a filmszínházat is – Átszervezés várható

Az ifjúsági ház igazgatója, a Szegedi Ifjúsági Napok szervezője átvette a Belvárosi mozi vezetését is. Boros Gyula „átgondolja a létszámot", amellyel a cég működik. Közben új embereket is keres, a most jobbára néptelen büfé helyett kávéházat tervez.
Átgondolják a dolgozói létszámot. Fotó: Gyenes Kálmán
A Belvárosi mozi kávéházába szeretne először is életet, nyüzsgést vinni Boros Gyula. Az újdonsült igazgató nemrég az ifjúsági házat vette át, a Szegedi Ifjúsági Napokat is ő szervezi – és nem utolsósorban a világsztár Benson koncertjét. Az „örökmozgó" Boros kinevezésével az volt az egyik célja a városnak, hogy a kht. helyzetét stabilizálja. A moziüzemeltető társaság ugyanis saját lábán nehezen áll meg, főleg mióta a nyereséget hozó filmforgalmazást a város „kiszervezte" belőle.

A szegedi Belvárosi mozi Petróczy Sándornak köszönheti fönnmaradását. Az ismert mozis szakember kezdte el az épület felújítását, ezzel a szegedi a vidék első számú művészfilmeket is játszó filmszínházává vált. A város nemrég a mozis cégről leválasztotta a jó bevételt hozó filmforgalmazást, ezt a feladatot Petróczy átvette. Most ő biztosítja a Belvárosinak a kópiákat, e nélkül a mozi ellehetetlenülne. A nagyterem megtöltéséhez ugyanis az kell, hogy a sikerfilmeket a plázával egy időben játsszák.

A moziüzemeltető kht. élére a városvezetés bizalmi embere, Boros Gyula került. Boros korábban már öt évre megkapta az ifjúsági ház igazgató posztját, és azóta a város vezetése rendszeresen juttat pénzt az intézménynek. Most egy évre a mozi is az övé: a kitűnő adottságú helyet föl kell dobnia, bevételt kell termelnie. A példa adott, az épületbe befogadott, de egy alapítvány által fönntartott Grand Café sikeresen működik évek óta – jórészt a kávéház tartja el.

A Belvárosiba Boros most épp vendéglátóst keres, aki a büfét rendbe tenné. Az igényesen kialakított galéria ugyanis szinte mindig üres. Nem kocsmát akarnak, hanem hangulatos, fiatalos kávéházat, de leginkább bevételt, mert a filmvetítésből nem él meg a cég, csak nyeli a város pénzét.

Közben elbocsátásokra is sor kerülhet, hiszen a mozi viszonylag sok alkalmazottal működik. Az igazgató úgy fogalmaz: „át kell gondolni, mekkora létszámmal működik a cég". Úgy tudjuk, legföljebb egy-két embert kell elküldeni ősztől. A 19 alkalmazott, gépészek, pénztárosok, jegyellenőrök egy része nyugdíjas. A konkurens Cinema Cityben dolgozók jó része diák, akiket egy diákszövetkezettől kölcsönöz az üzemeltető – ezzel spórol a multiplex.

A jó programok, a reklám új látogatókat hozhatnak a moziba – hangsúlyozza Boros, aki most épp George Benson Dóm téri föllépése után dzsesszbulit hirdetett a moziba. Ne csak akkor használják a belvárosi épületet a látogatók, ha filmet néznek – vallja. A hely nevét filmszínházra változtatná, hogy jobban visszaadja az épület hangulatát.


Kétesélyes kölcsönző

Vizsgálja azt is a mozi igazgatója, hogy mi legyen a sorsa az épületben működő videokölcsönzőnek. A művészfilmeket gyűjtő tékában egyetlen DVD sem található jelenleg, miközben a kazetta népszerűsége napról napra csökken. Az sem tisztázott teljesen, melyik városi intézmény gyűjtse és kölcsönözze a mozgóképes alkotásokat. Külföldön és Magyarországon is sok helyen a városi könyvtáraknak van DVD részlege, Szegeden ennek fejlesztésére azonban nem jutott eddig pénz a Somogyiban. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabad kávéházi fórum korlátai

Volt bennem egy kis félsz, hogy jó-e az, ha Nemes László volt SZKT-igazgató beszél a parkolóházról.… Tovább olvasom