Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Boroshordón koronázták meg

Kondász Andreát választották idén borkirálynőnek a forráskúti szüreti mulatságon. A tizenhat éves lány most Szegeden tanul, de azt mondja: sehol nem élne szívesebben, mint Forráskúton.
Kondász Andrea a poharazáshoz még fiatal. Fotó: Schmidt Andrea

Tizenhat éves, többnyire jókedvű és oda van Forráskútért. Bort ritkán kóstol, most mégis a település borkirálynőjévé választották. Kondász Andrea a szüreten már tavaly is részt vett, de azt mondja: akkor még túl fiatal volt a koronához. Idén azonban vállalta a megmérettetést. A feladatok természetesen a borhoz kapcsolódtak.
– A lopóval ügyesen tudtam bánni, hiszen otthon láttam, hogyan kell – meséli, majd ismerteti a szakszerű eljárást: a lopóba úgy kell beleszívni, mintha abból vennénk levegőt. A kóstolás szabályai pedig ezek: a poharat csak az alján szabad megfogni, különben fölmelegszik a bor. Hogy az illatanyagok felszabaduljanak, keringetni kell az italt. Hogy mennyire tiszta vagy szennyezett, a fény felé fordítva látható. Abból, hogy mennyire tapad, a viaszosságára lehet következtetni. Andrea – akit egy boroshordón koronáztak királynővé – a versenyen bordalt énekelt és táncolt is. Ebben a két feladatban segítsége is akadt, Jenei István. A szintén forráskúti fiú azt mondja: bár borkirályt nem választanak a szüreti mulatságon, ő mégis annak érzi magát, hiszen királynő a barátnője.
– Ez a verseny nem rólam szólt, hanem a borról és a bor szeretetéről – állítja Andrea, és rögtön ki is használja az alkalmat a forráskúti kövidinka népszerűsítésére. A fiatal királynő lelkesen beszél a faluról is, azt mondja, sehol sem élne szívesebben, mint Forráskúton.
– Minden korosztálynak megvan a maga közössége, nekem például a Fikusz egyesület. Kifogástalan az oktatás, annak köszönhetem, hogy most a Deák gimnáziumba járok. Ráadásul becsületesek az emberek. Amikor a gyűrűmet elvesztettem, egy falubelitől visszakaptam. Rengeteg a rendezvény, ezeken ott a helyem. Van aki azt mondja, hogy leragadok, de én sosem jönnék el onnan.
Andrea tehát szereti a faluját, de a falu is szereti őt, hiszen másodszor adott neki koronát. Az elsőt nyolcadikosként kapta, mint Miss Forráskút. Arra a kérdésre, hogy szépségversenyen indulna-e azt mondja, hogy nincs kizárva, de egyelőre nem ez a fontos. Sokkal inkább az, hogy jól tanuljon, és majd olyan állása legyen, amelyben otthonosan érzi magát és ahol jól keres. Mivel angolt és spanyolt tanul, tolmács vagy idegenvezető, esetleg lektor lenne. Az iskola, a fikuszosok kitöltik az idejét. Ezért arra sem ér rá, hogy eleget tegyen annak a felkérésnek, amelyet nemrég kapott egy zenésztől: énekeljen időnként rendezvényeken. Jövőre viszont időt kell szakítania uralkodói kötelezettségeire: ő felügyeli majd a szüretet, vezeti a szüretelők menetét, és zsűrizi az új királynőjelölteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka László győzött Szegeden

A választási adatok 70 százalékos feldolgozottsága mellett az eredmények a vártnál nagyobb… Tovább olvasom