Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Borotvaélen táncoló cirkuszi akrobata

Elismert színész, rendező, de volt már asztalos, főkonzul, kultúrdiplomata, színigazgató és egyetemi oktató is. Márton András vendégként most a tegnap bemutatott Játék a kastélyban egyik főszerepét alakítja a nagyszínházban. Először játszik Szegeden.
Márton András Turai szerepében. Fotó: Karnok Csaba
– Végtelenül szellemes darab a Játék a kastélyban. Kétszer is rendeztem angolul, először a Merlin Színházban, majd Virginiában, imádták a színészek. Amerikában már nem ez a színjátszás fő iránya, színészi stúdiumnak viszont kitűnő, és a nézők is élvezik – mondja Márton András, aki az emberi szellem, a találékonyság diadalának tartja Molnár Ferenc legnépszerűbb vígjátékát. Turait, a drámaírót alakítja benne, aki úgy menti meg az ifjú jegyespár kapcsolatát, hogy a menyasszony kihallgatott éjszakai flörtjéből reggelre darabot ír; azzal nyugtatva meg a fültanú vőlegényt: csak színházi próba volt, amit hallott.

– Turai ki is mondja: úgy érzi magát, mint egy cirkuszi akrobata, aki az ügyességét életmentésre használja. Borotvaélen táncolva, úgy kell játszani – szerintem mi úgy is játsszuk –, hogy bármelyik pillanatban összeomolhat a mutatvány. Molnár Ferenc mindent tudott a dramaturgiáról, az emberi lélekről és a színház világáról. Tökéletesen autentikus, egyetlen rossz mellékhangja sincs. Csak az a nagy kérdés számomra: ma, amikor nincs is már igazi polgárság, és abszurd komédiává lett az életünk, meghallják-e az emberek ennek a gazdag, nagyon cizellált, édes, kedves, méltóságteljes és finoman szellemes polgári világnak az üzenetét.

Névjegy

Márton András 1943-ban Nyíregyházán született, 1967-ben szerzett diplomát a színművészeti főiskolán. A Vígszínházban kezdte pályáját, 1969-től 1977-ig a József Attila Színház, utána a Madách, a Nemzeti, a Katona József Színház, majd a Radnóti Színpad tagja volt. 1991-ben megalapította a Merlin Színházat. Az Antall-, majd a Boross-kormány idején hazánk Los Angeles-i főkonzulja volt, és a James Medison Egyetem vendégtanáraként oktatott. 1997-től négy éven át a pécsi teátrum színésze és rendezője, az MDNP tagja volt, és önkormányzati képviselőként is dolgozott. 2001-től 2004-ig a New York-i Magyar Kulturális Központot vezette. Jelenleg a Budapesti Kamaraszínházban Spiró György Kvartett című darabját, Radnótiban Hamvai Kornél Castel Felice című színművét játssza, Debrecenben pedig készül Kiss Csaba Kun László című darabjának bemutatójára.

Márton András 2005 januárjában tért haza New York-ból, ahol a Magyar Kulturális Központ igazgatójaként dolgozott. Itthon pert indított a NKÖM ellen, és a bíróság mondta ki: jogtalanul hívta vissza a minisztérium. – Szánalmas politikai küzdelem része volt az ügyem, semmi szakmaiság nem volt a döntésben. Évi kétszáz rendezvényt szerveztem az Egyesült Államokban, ha végigtekintünk rajtuk, senki sem vádolhat csőlátással, szakmai hibákkal vagy politikai elfogultsággal – állítja a színész, aki összesen kilenc évig élt Amerikában, ezért úgy véli, ismeri az ottani viszonyokat.

– Tévedés azt gondolni, hogy az amerikaiak például a magyar avantgárdra kíváncsiak. Egyetlen magyar alkotás sincs a Modern Művészetek Múzeumában. Lehetne dolgozni azon, hogy elismertessük őket. A mai zene első vonalának, Ligeti, Kurtág, Eötvös, Sári József muzsikájának van hozzáértő, szűk, de fontos közönsége. A magyar kultúra legerősebb és leghatásosabb vonulatának azonban továbbra is a magyar népzene és néptánc számít. A legsikeresebb rendezvényeink azok voltak, amelyeken Bartók, Kodály, Liszt és Brahms magyar témájú művei szólaltak meg, előtte pedig az autentikus magyar népzenei alap is elhangzott. Tomboló sikert arattak Balogh Kálmánék, az Ökrös, a Tükrös és a Szászcsávás zenekar. Missziónak tartottam, hogy az évi kétszázból legyen tíz-húsz olyan program is, ami kifejezetten az amerikai magyarságnak szól. Amikor a Győri Balett vendégszereplésre jött a Purimmal, a címlapon hozta a New York Times. A fiatal magyar tehetségek felkarolását, menedzselését is fontos feladatunknak tartottuk. Ma mindezekkel nemigen foglalkoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makrai meghódította a Mont Blanc-t

A szegedi Makrai László hat fővárosi barátjával és a Himaláját meghódító Erőss Zsolttal vágott neki,… Tovább olvasom