Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Borszűrő Szent Mihály napja Ópusztaszeren

Ópusztaszer - Mézédes szőlőt, frissen préselt mustot kóstolhatnak, megismerkedhetnek a hagyományos kézműves szakmák fortélyaival, és az igazi csongrádi hallé készítésének titkait is elleshetik azok, akik Borszűrő Szent Mihály napjához közeledve szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.
Szent Mihály napjára - ha az időjárás is kedvezett - beérett a szőlő az Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthattak a must szűrésének. A vendégek szeptember 25-én, szombat délelőtt 10 órától a szegedi tanya udvarán maguk is bekapcsolódhatnak ebbe a tevékenységbe. A skanzen szőlőjében szüretelhetnek mézédes zalagyöngyét és kövidinkát, amelyet természetesen meg is kóstolhatnak, majd akár a prést is kipróbálhatják, és ihatnak a frissen készült mustból is. A szüretelők szórakoztatásáról, a vidám muzsikáról a gazda gondoskodik.

Mihály napján tartották Szegeden a híres őszi vásárt is. Az egykor volt sokadalom hangulata kel életre a Skanzenben, ahol mesteremberek, kézművesek mutatják be tudományukat, árulják portékájukat. A régi mesterségek kedvelői elleshetnek néhány fogást a mézeskalácsos, papucsos, fazekas mesterektől, illetve megtudhatják, milyen a jó bicska, hogyan patkol lovat a kovács.

A vásárban bárki levetetheti magát a vándor fotográfussal, háziasszonyok kitanulhatják a szappanfőzés fortélyait, egy tősgyökeres csongrádi halásztól pedig nemcsak a halfogás tudományát lehet elsajátítani, a vendégek azt is elleshetik, hogyan lehet csongrádi hallét főzni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

162-en alapították a Belvárosi mozit

A Belvárosi mozit nagyapja, Vas András alapította – írta lapunknak Baróti András, aki nehezményezi, hogy Lippai Imrét ünneplik a 90 éves intézmény kapcsán. Tovább olvasom