Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Börtönbüntetés illegális hulladéklerakásért

Ősztől bűncselekménynek minősül az illegális hulladéklerakás – az elkövetők akár börtönbüntetést is kaphatnak. A korábbi szankcióknak szinte nem volt visszatartó ereje.
– A Btk. bűncselekménynek tekinti a környezet- és természetkárosítást, az illegális hulladékelhelyezést is – mondja Erdey György, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára, akit a „Zöld bűnözés" címmel Budapesten tartott konferencia kapcsán kérdeztünk. A törvényi rendelkezések szigorításának, illetve a bűncselekménynek minősülő tényállások körének kiszélesítésére azért volt szükség, mert az eddigi szabályok nem bizonyultak visszatartó erejűnek. Sokan máig legföljebb felelőtlenségnek tekintik a környezet- és természetkárosítást. Most változik a helyzet, az illegális hulladéklerakás például ma már szabadságvesztéssel is sújtható: három, veszélyes hulladék esetében akár öt évig terjedő börtönbüntetés is várhat a környezetet, a természetet károsítókra és így a közegészséget veszélyeztetőkre. Csongrád megyében, akármerre megyünk, látni illegális lerakókat – a Btk-módosítás után talán meggondolják...

Szintén szabadságvesztésre számíthat, aki például a földet, levegőt, vizet, az élővilágot, ezek összetevőit jelentős mértékű szennyezéssel veszélyezteti, illetve védett, fokozottan védett élő szervezet – állat vagy növény – egyedét jogellenesen megszerzi, tartja, elpusztítja, az ország területéről kiviszi, vagy máshogyan akadályozza az egyed, az állomány fennmaradását. S az is, aki uniós jelentőségű madár-, illetve természetvédelmi területet, egyéb kiemelt jelentőségű védett területet károsít. Az új szabályozás lehetővé teszi a jogalkalmazó szervek – rendőrség, ügyészség, bíróság – részére a hatékonyabb föllépést, így a környezet, természet hathatósabb védelmét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lenyilazták a humoristát, de felépült sebéből

A Fekete macska kabaréfesztiválon feltűnt Rácz László humorista betegsége miatt a legváratlanabb… Tovább olvasom