Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Börtönt építettek a Csillagban

A móri mészárosként emlegetett Kaiser Ede a balástyai rémmel, Szabó Zoltánnal és még tizenegy gyilkossal együtt már soha nem kerülhet szabadlábra. Valamennyien a szegedi fegyházban, a többiektől is elzárva töltik le életük hátralevő részét. A számukra kialakított börtönt ma adják át a Csillag börtönben.
A nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás ügyében a napokban a Fővárosi Ítélőtábla jogerőre emelte Kaiser Ede életfogytig tartó ítéletét. Őt is Szegedre hozzák. Fotó: MTI/Honéczy Barnabás
A magyar bíróságok eddig tizenhárom sorozat- és rablógyilkost ítéltek tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre. Az már biztos, hogy közülük kilencen soha nem kerülhetnek szabadlábra. Ők összesen harminc embert öltek meg. Négyen még reménykedhetnek, hogy ügyükben másod fokon kedvezőbb döntés születik.

A tizenhárom gyilkos közül tizenketten már a Szegedi Börtön és Fegyházban raboskodnak. A tizenharmadik, a héten jogerősen is életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt Kaiser Edét, a móri mészárosként emlegetett rablógyilkost a napokban szállítják Szegedre. Azt sem lehet kizárni, hogy már ma Szegedre hozzák Kaisert – bár erről biztonsági okokból senki sem nyilatkozott lapunknak.

A Szegedi Börtön és Fegyházban hivatalosan ma adják át a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre elítéltek számára kialakított speciális zárkákat, amelyeket a Csillag egyik szárnyának negyedik szintjén hoztak létre. Aki ide bekerül, örökre a rácsok mögött tölti életét. Az „életfogytosokra" tíz börtönőr felügyel, nekik nem is lesz más feladatuk. 

E rácsok mögött alakították ki az életfogytosok birodalmát. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi bv-intézet parancsnoka, Csapó József tábornok korábban elmondta, hogy a tényleges életfogytiglanra ítélteknek valóban különálló börtöne lesz a Csillagban. Mozgásuk kizárólag arra a területre korlátozódik. Például az orvosok is ott vizsgálják meg őket, a börtönőrök vásárolnak be nekik, vagy hoznak könyvet a könyvtárból. A rabok viselkedését, várható reakcióit folyamatos kockázatelemzésekkel igyekeznek megismerni, meghatározni. A lapunknak az év elején, az átalakítás megkezdésekor nyilatkozó Csapó József nem zárta ki, hogy egy-egy zárkában akár két elítéltet is elhelyeznek.

Azt a börtönparancsnok is elismerte, hogy a fegyőrökre, sőt a többi elítéltre is fokozott veszélyt jelenthetnek a szabadulás reménye nélkül fogva tartottak, bár erre vonatkozó tapasztalatuk még nincs.
Boi Gyulát, a kalapácsos gyilkost hat éve ítélték tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre. Ő az első, akire a rendszerváltás óta kiszabták a legsúlyosabb ítéletet. A férfi brutálisan végzett feleségével és két gyermekével – agyonverte őket.

Boi után még tizenkét gyilkosról mondták ki, hogy soha nem helyezhetők szabadlábra, utolsónak a fentebb már említett Kaiser Edét. A móri gyilkos kivételével már valamennyien a Csillag börtönben, mindenkitől elzárva töltik büntetésüket.


Rabló- és sorozatgyilkosok

Boi Gyula: kalapáccsal agyonverve feleségét és két gyermekét.
Bódi Zsolt: az Oktogoni lövöldözőként ismert férfi minden ok nélkül lelőtt négy embert, ketten nem élték túl a támadást.
Budai József: a sátoraljaújhelyi börtönből hétvégére kiengedték, ez alatt meggyilkolt és kirabolt egy idős nőt.
Csepregi Péter: két embert ölt meg, egy idős nőt és egy tanárnőt.
Kaiser Ede: a móri bank kirablásakor – egyelőre ismeretlen társával – nyolc áldozatot hagyott vérbe fagyva a helyszínen.
Kruchió Tibor: előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas indokból négy emberrel végzett.
Nemeskéri Gusztáv: négy ember ölt meg, egy argentin ismerősét, az elektromos művek egyik díjbeszedőjét, egy postást, és a féltestvérét.
Rostás Mihály: egy Békés megyei tanyán végzett idős áldozatával, egy asszonnyal.
Szabó Zoltán: a balástyai rémként elhíresült sorozatgyilkos öt nőt ölt meg, áldozatait elásta.
Tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Ember Zoltánt, Lehoczky Lajost, Magyar Lászlót és Tallósi Károlyt is, az ítéletek azonban még nem emelkedtek jogerőre. 

Ellenvélemény

Nagy Ferenc professzor, a Börtönjogi Társaság elnöke, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető tanára nem ért egyet a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztéssel. Több fórumon is kijelentette, hogy szerinte az indokolhatatlan, ezért indokolatlan. Az ismert büntetőjogász meglepőnek mondható véleményét azzal támasztotta alá, hogy életfogytiglani szabadságvesztést a Nemzetközi Büntető Törvényszék is csak olyan súlyos esetekben szab ki, mint például az emberiség elleni bűncselekmény vagy a népirtás, ám ezeknél is 25 év után lehetőséget biztosít a felülvizsgálatra. Nagy Ferenc szerint egyébként sincs visszatartó ereje a legsúlyosabb büntetésnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi időjárás az őszben

Reggel elkel a nagykabát, délben elég a rövid ujjú – így búcsúzik az ősz idén Magyarországon.… Tovább olvasom