Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Bösendorfer Imperial, az abszolút topmodell

Szeged - A Korzó Zeneházban tegnap a sajtónak és a zenepedagógusoknak, este pedig a közönségnek is bemutatták a város új hangversenyzongoráját, a szimfonikus zenekar és az önkormányzat összefogásával 37 millió forintért megvásárolt a Bösendorfer Imperialt.
Baross Gábor, a zenekar igazgatója elmondta: a japán Yamaha-cégcsoport tulajdonában lévő, Wiener Neustadtban 182 éve működő, híres Bösendorfer-manufaktúrában 62 hét alatt, kizárólag kézi munkával készült el a megrendelt modell. A 290 centiméter hosszú hangszer a zongorák Rolls-Royce-a, évtizedekre megoldja a szegedi filharmóniai koncertek gondjait. A Bösendorferek nem csak nemesen csengő basszushangjaikról, hanem strapabírásukról is híresek – ez volt az egyetlen márka, amely annak idején károsodás nélkül átvészelte még Liszt Ferenc viharos koncertjeit is.

A tegnapi bemutatón egy ifjú zongoraművész, Balázs János játszott, aki úgy fogalmazott: ez a világ legfinomabb hangszere, színekben rendkívül széles a palettája. Szinte nem is lehet csúnya hangot előidézni vele, ha egy esernyőt hozzávágnának, akkor is szépen szólna.

Kerek Ferenc Liszt-díjas zongoraművész, az SZTE Zeneművészeti Karának dékánja a bemutató után elmondta: az ideális modell kiválasztásakor figyelembe vették azt is, hogy a nagyszínház akusztikájához illeszkedjen a zongora hangzása. – A bemutató koncerten is kiderült: ez a hangszer, ha mesteri kezek alatt szólal meg, mindent tud. Elmondhatatlanul gazdag a színskálája, fantasztikus a dinamikai gazdagsága, rendkívüli az érzékenysége, mindent lereagál, amit egy érett muzsikus tud. Adottságait tekintve az abszolút topmodell valamennyi zongoramárka közül.

Olvasóink írták

  • 1. busch 2010. november 29. 10:09
    „a zongorák Rolls-Royce-a, ez nem igaz mert a Steinway a NR.1 aki ismeri az tudja”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megépül az elfeledett kerékpáros híd

Elkészült az M5-ös autópálya felett ívelő kerékpáros híd terve – várhatóan 2013-tól, a Bajai út felújítása után használhatják a sztráda tervezésekor elfelejtett biciklisek. Tovább olvasom