Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Boszorkányégetés a Múzeumok éjszakáján

Szeged - Ismét boszorkányt égetnek Szegeden. Szombaton, a Múzeumok éjszakáján „boszorkánypört" játszik újra a Barboncás Társulat.
Este fél 10-kor hirdetik meg az eseményt a szereplők, és toborozzák a „felbőszült" tömeget a Dugonics térről a Kárász utcán és a Klauzál téren át vonuló menetben. 10 órakor kezdődik a per a Móra-múzeum előtti színpadon, a látványosság kedvéért óriásbábok bevonásával. A közönség bekapcsolódhat a vádlók munkájába. Ítélethozatal után a vízi bástyán vetik máglyára az elítélteket. Az éjszakai múzeumlátogatók ezen a napon megnézhetik a kupolacsarnokban az 1728. július 23-i szegedi boszorkányper eredeti iratait és a halálos ítéleteket kimondó szavazati jegyzéket.

Jaj a boszorkányoknak! Fotó: Schmidt Andrea
Jaj a boszorkányoknak! Fotók: Schmidt Andrea

Az eljárás hajdan különösen nagy port kavart fel, hat asszonyt és hat férfit kínoztak halálra a Boszorkányszigeten. Köztük Rósa Dánielt, a város egyik leggazdagabb polgárát, akit azzal vádoltak meg, hogy eladta a törököknek az esőt, azért sújtja szárazság és éhínség a környéket. Felesége, Szél Anna, valamint Kökényné Nagy Anna és Katona József is a vádlottak padjára került. Mindegyik gyanúsított neve mellett tizenkét strigula és az ítélet szerepel: viva cremetur, azaz élve megégettessék.

Múzeumok éjszakája
Múzeumok éjszakája

Magyarországon 124 boszorkányper zajlott, ennek több mint fele Szegeden. Az 1728-as ügy dokumentumait a levéltár őrzi, az iratok színpadra kívánkoztak, ezért jövőre nagyobb rendezvényt terveznek belőle – mondta Karol Biernacki, a megyei levéltár igazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón. A mostani bemutató a „nulladik nap" lesz hozzá. Fogas Ottó, a városi múzeum igazgatója hozzátette: a boszorkányperek programja akár fesztivállá is szélesedhet Szegeden.

Olvasóink írták

  • 2. Laura82 2013. június 23. 15:13
    „Jövőre csak akkor merjék újra megszervezni a boszorkánypört, ha a hangosítást is meg tudják normálisan oldani!!!”
  • 1. Kudara 2013. június 21. 10:23
    „Wow, nagyon jó lenne egy boszorkányos fesztivál :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 éves Gizike néni

Szerdán ünnepelte 100. születésnapját Négyesi Imréné Gizike néni, akit Solymos László alpolgármester… Tovább olvasom